ÎNDRUMAR PENTRU ALEGERILE DIN 2019
Declanșarea agitației electorale a creat aparențele unui haos, în care oamenii au devenit complet debusolați. Armate de troli, talibani și mercenari ai frontului electoral terfelesc și aruncă cu gunoaie în oameni onești și integri; oamenii buni s-au transformat în răutăți, iar răutățile au devenit îngeri; oamenii deștepți au devenit brusc proști, iar cei proști au devenit deștepți; cei corupți se dau cinstiți, iar cei cinstiți sunt făcuți corupți; diaspora se trage de păr și stă supărată; artiștii devin politicieni, iar politicienii artiști. Mare încurcătură printre moldoveni. Prin urmare, m-am gândit să scriu un îndrumar pentru cei care nu și-au pierdut completamente discernământul și vor să ajute într-adevăr să schimbăm situația în R. Moldova.
1. Despre opoziție și liderii naționali: poate să vă placă sau nu Maia Sandu, Andrei Năstase sau orice alt lider al opoziției, e dreptul fiecăruia în parte să decidă. Dar detașați-vă de percepțiile subiective, de gust și preferințe, de cum arată și cum gândește, cu cine se culcă și cu cine se trezește. Maia Sandu a fost la un pas de a câștiga alegerile prezidențiale contra lui Dodon, iar Andrei Năstase a câștigat alegerile la primăria orașului Chișinău; cei doi lideri de partid au încropit Blocul Electoral ACUM împreună cu alți oameni din societatea civilă. Puteau să rămână în două partide și ar fi fost ca în 2009, cu vreo trei-patru Alianțe pentru Ne-Integrare Europeană, cu filați, ghimpi, lupi, plahotniuci, care nu ne-au dus nicăieri. Avem un monolit politic, la care au aderat și alte partide. Uitați-vă la oamenii din listele naționale și uninominale. Dacă credeți că Munteanu, Nantoi, Țîcu, Ciobanu, Manole, Iovcev, Țap, etc. sunt capabili de a fi manipulați și cumpărați, atunci luați-vă bagajele și plecați din țară. Eu personal voi rupe capul oricui care va încercă privatizarea opoziției în scopuri de grup sau de clan sau va încerca devierea de la principiile fundamentale ale statului de drept și ale integrării europene. Dar acest lucru nu se va întâmpla pentru că avem o opoziție a oamenilor cu gândire de stat, care știm ce avem de făcut pentru a determina schimbarea până la capăt.
2. Schimbarea în doi pași: Anul 2019 este anul unei schimbări în doi pași. Primul sunt alegerile parlamentare din 24 februarie, cel de-al doilea sunt alegerile locale din primăvară-vară. Ceea ce se va întâmpla în februarie va determina decisiv rezultatul alegerilor locale. Blocul ACUM trebuie să câștige detașat alegerile parlamentare pentru a pregăti terenul alegerilor locale și astfel să obținem plenar posibilitatea unei transformări democratice totale în R. Moldova.
3. Despre rânza Diasporei: M-am uitat ce se face în Diasporă și m-am crucit. Moldovanul tot moldovan rămâne, chiar dacă se vopsește italian, german, englez sau spaniol. De la ce a venit această rânză și tragere de păr? De la faptul că Maia Sandu și-a înaintat candidatura pentru Circumscripția de Vest? Că nu s-a regăsit acolo un candidat al Diasporei din partea Blocului ACUM? Faptul că Maia Sandu, numărul 1 pe lista ACUM, s-a dus în Diasporă este o dovadă a importanței pe care Blocul ACUM o atribuie Diasporei. Cine altul din Diasporă ar fi obținut o unanimitate pentru a fi înaintat? Că Ionica sau Vasilică de la Milano sau Torino nu i-ar fi plăcut lui Gheorghiță de la Berlin sau Petrică de la Londra, că are oi mai multe, mândre și cornute. Am vrut și eu să-i văd pe Dorin Dusciac , Cristina Pruteanu, băieții de la Free Moldova, Igor Cereteu, dar mai ales pe Mihail Druță pe listele ACUM și în parlament. Dar din interior lucrurile se văd altfel, lupta politică aici este acerbă, iar Diaspora nu a venit cu un mesaj unic și candidați unici pe care i-ar fi sugerat sau impus Blocului ACUM în negocieri. M-am îndrăgostit de Diasporă în vara asta, am idealizat-o poate și mai sper că are capacitatea de a se mobiliza pentru a susține Blocul ACUM în aceste alegeri cruciale.
4. Despre dezorientarea unioniștilor: Complicată ipostaza unionismului în R. Moldova. Dar nu de noi, românii de aici depinde acum această problemă. Cei care trăiți în imaginarul Centenarului și al Unirii de la 1918 trebuie să știți că aceasta a devenit posibilă pentru că era război, revoluții, se prăbușeau imperii; Europa întreagă se așeza pe principiile naționalismului și autodeterminării popoarelor, principii care au determinat așezarea lumii la Conferința de Pace de la Paris; la Iași și Chișinău era o clasă politică crescută în spiritul unității naționale, care era unicul gând de acțiune politică. România acum este diferită, Europa anului 2019 este opusă acestor tendințe, iar noi românii, am făcut întotdeauna o diplomație mare, știind să exploatăm circumstanțele timpului în propriul beneficiu. Iar circumstanțele timpului sunt paneuropene și transnaționale și nu îngust naționale. Mai pe înțelese, putem folosi beneficiile integrării europene pentru a deveni un tot întreg nu doar cu România, dar și cu românii din Transnistria, Ucraina, Bulgaria sau Serbia. Este o ideea care acum ne unește mai mult și cu ceilalți care locuiesc în R. Moldova, care nu neapărat sunt români și unioniști. În Blocul ACUM sunt oameni emblematici pentru spațiul românesc, a căror viziuni unioniste nu pot fi contestate, iar orice încercare de a opune Blocului ACUM soluții unioniste alternative este absolut ridicolă. Cei care încă n-au înțeles îndemnul lui Traian Băsescu sau a PNL România de a susține Blocul ACUM, devin complice a unui joc de care ulterior se vor face responsabili. Și va fi prea târziu.
5. Despre troli, talibani și alți mercenari al frontului electoral: Campaniile electorale sunt murdare. A fost omul bun și cuminte, și brusc a devenit un monstru. Din acest considerent intelectualii și oamenii cu bun simț, de care avem nevoie să fie la cârma țării, ezită să vină în politică. Iar mediocritățile, javrele și lepădăturile se bagă acolo, pentru că ei oricum așa sunt, ce contează ce zice lumea despre ei. Sunt o mulțime de-a troli, talibani și mercenari angajați pentru a dezechilibra emoțional și psihic alegătorii, de a sădi în voi sâmburele neîncrederii în liderii opoziției. Nu polemizați cu ei, mai ales în spațiul virtual. Ei asta vor, să genereze valuri de discuții și să ne ponegrească. Pur si simplu ștergeți mesajele, apoi blocații. Ei sunt mercenari, pentru asta sunt plătiți. Purtați polemici și discuții cu oameni cu atitudini și păreri raționale, oneste și cinstite, chiar dacă sunt diferite de ale voastre. Asta înseamnă democrația. Trolii, talibanii și mercenarii se vad după pagină, după prieteni, fotografii și istoric. Nu pierdeti timpul și nervii. Apărați-vă liderii și aveți încredere în ei. Altfel nu avem nicio șansă să-i păstrăm, pentru că fără suportul vostru vom fi desființați. Așa cum s-a întâmplat cu Maia Sandu în alegeri prezidențiale și cu Andrei Năstase în alegerile pentru Chișinău.
6. Apel pentru alegătorii opoziției ACUM: trebuie să realizăm coalizarea tuturor forțelor anti-oligarhice în jurul Blocului ACUM. Stigmatizarea celor care se fac complici la guvernarea actuală și taxarea tuturor care nu vor intra sub această umbrelă drept complici ai oligarhiei. Nu avem timp de jucat de-a unioniștii, stataliștii sau europeniștii, toate sunt o iluzie cât nu demontăm acest regim. Uniți-vă în sate și orașe, susțineți peste tot candidații blocului de opoziție și nu dați niciun vot altor partide, ele vor fi un vot pentru regimul oligarhic.
7. Apel pentru Diasporă: Susțineți Blocul ACUM acolo unde sunteți, dacă nu puteți reveni acasă, dar eu pledez pentru revenirea voastră acasă. Câteva zile în ajun și mai ales în ziua alegerilor reveniți acasă într-o vacanță în R. Moldova, să vă vedeți neamurile, să mai stăm la un pahar de vorbă și să votăm ACUM. Astfel veți putea contribui la mobilizarea vecinilor și a oamenilor din comunitate, veți putea asigura un vot masiv, dar cel mai important, pe 25 februarie vom putea sta împreună sute de mii în PMAN pentru ca regimul să nu ne fure din nou votul. Cu o astfel de prezență în centrul orașului regimul nu va îndrăzni, altfel va fi răsturnat violent.
8. Apel pentru studenții și cetățenii moldoveni din România: Sunteți o armată de zeci de mii, nu stați acolo liniștiți că lucrurile se vor rezolva de la sine, veniți acasă în ziua alegerilor și contribuiți la mobilizarea semenilor voștri. Prezența și votul vostru sunt mai importante aici decât în România, pentru că altfel după 24 februarie nu veți mai avea la ce reveni acasă. Iar noi nu vom avea pentru ce să mai rămânem.

https://www.facebook.com/octavian.ticu

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships