“Si credeti ca pentru publicitate nu se justifica cheltuielile… Ei bine, se stie ca in statul Colorado exista 25 de culmi muntoase mai inalte decat Varful Pike. Puteti sa-mi spuneti numele vreunuia dintre ele?”
The American Salesman

Frumos motto, nu-i asa? In el se afla o parte insemnata din esenta publicitatii. Spre deosebire insa de culmile muntoase, care sunt fixe, locurile de varf intr-o ierarhie sunt schimbatoare datorita unei lupte in care publicitatea ocupa un loc important. Rasfoind niste statistici am observat ca in anul 1998, in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est (deci in tari unde publicitatea este la inceput), in clasamentul firmelor (dupa sumele alocate publicitatii – “Top 10 Advertisers”) pe primul loc se afla (aproape fara exceptie) Procter&Gamble. Adica firma care are un buget de publicitate de peste 2 miliarde USD si pentru care se produc zilnic in medie sase clipuri. In vecinatatea celor de la Procter&Gamble in acest clasament se afla nume ca: Unilever, Henkel, Coca-Cola etc. Ce i-o mana pe ei in lupta? Pai, tot laurii … si profitul am adauga – notiune care nu exista pe vremea poetului.
S-a demostrat ca si la noi, firmele care au facut publicitate conform unei strategii pe termen lung, au ocupat piata. Cand vine vorba de publicitate, majoritatea agentilor economici din Romania spun ca n-au bani. Sa fim seriosi! De multe ori, pentru investitii (si publicitatea se include in aceasta categorie, asta nu se intelege) se sacrifica profitul. Se reinvesteste. Numai ca, publicitatea este considerata adesea un moft, o cenusareasa si este lasata la urma sau chiar pe dinafara. Se spune adesea ca investitiile in publicitate au crescut spectaculos si la noi. Nu se prea cunoaste insa faptul ca, numai clientii mari alimenteaza aceste cresteri. La “iezii mici si mijlocii” se constata aceeasi retinere, ba ar putea fi numita chiar teama. Mai grav am intalnit oameni carora le merg afacerile dar le este frica sa nu-i sufoce cumva clientii daca-si mai fac reclama. Frica agentilor econonici fata de publicitate se mai datoreaza si: nepasarii, ignorantei, neconcordantei opiniilor in echipele manageriale, legislatiei. Nu vrem sa facem o pledoarie “pro-domo”, dar daca nu esti cunoscut, daca nu stie lumea ce produci si la ce nivel, nu ai cum sa obtii clienti. In plus de multe ori este necesar ca mesajele (informatiile pe care le contin) sa fie actualizate deoarece “spre deosebire de vin, informatia nu castiga in calitate daca se invecheste”.
De vina pentru mersul greoi al publicitatii sunt atat clientii cat si publicitarii. Atata timp cat le vorbesti clientilor folosind exclusiv expresii ca: advertorial, briefing, account director etc. i-ai bagat in ceata pe multi. Este normal sa apara daca nu frica, macar timiditatea in aceste conditii. Exista insa frica si de partea publicitarilor. Ba ca clientul X nu pare serios, ba ca nu va intelege planul de media, ba ca nu-si deschide o agentie ca pe aici lumea nu stie de asa ceva. Ar fi bine ca agentiile romanesti sa fie mai agresive in lupta pentru cucerirea de noi bugete, oferind in acelasi timp servicii la nivel international. Agentiile noastre ar mai trebui sa gaseasca un compromis cat mai potrivit intre publicitatea globala si cea specifica si sa ceara clientilor adaptarea produselor la realitatile pietei. Pentru ca, clientilor sa nu le mai fie frica de publicitate, publicitarilor nu trebuie sa le fie frica sa le impuna criteriile de alegere ale consumatorului (un bun raport calitate/pret, o puternica personalitate de marca sau chiar “cine striga mai tare”).
Ambele tabere invata impreuna. Frica se invinge prin curaj, dar si tupeul o pune pe fuga.
Se spune adesea ca marii sportivi sunt adevarati ambasadori ai unei tari, sau ca fac cea mai buna reclama acesteia. Cu toate ca marile publicatii occidentale nu s-au prea inghesuit sa o popularizeze pe prima pagina, Gabriela Szabo a castigat tot ce se putea in 1999. Abia dupa ce a iesit campioana mondiala, a invins in Golden League si in Marele Premiu al IAAF, France Presse s-a vazut nevoita sa umble totusi la cutia cu metafore numind-o “o mare mica doamna”. Gabriela Szabo “regina incoronata a atletismului mondial”, cea mai buna sportiva romanca de la Nadia Comaneci incoace, s-a jucat ca un copil cu oglinda in ochii unora (pe care i-a trezit facandu-i sa afle unde este Romania pe harta) si imprastiind peste lume o parte din imaginea frumoasa a tarii ei.
Incet-incet, publicitatea isi face loc si ca subiect de film. Daca va aduceti aminte, Darin din excelentul serial “Ce vraji a mai facut nevasta mea” era “creativ” intr-o agentie de publicitate. Mai recent, intr-un alt serial “Melrose Place” o parte din eroi lucreaza la agentia “D&D Advertising”. Ei au mult de lucru (ceea ce azi e foarte important), castiga bine si in general sunt in stare sa faca orice pentru a obtine un nou client.

“Publicitatea a devenit, practic, singura sursa de venituri pentru presa, ceea ce constituie un factor de pericol pentru independenta ei”
Neagu Udroiu (“Gutemberg sau Marconi”)

“Leo Burnett & Target” demareaza in aceasta toamna campania de lansare pentru Prigat Nectar, sustinuta prin doua variante de spot (de 15″ si 30″) ce vor fi difuzate pe Pro TV si Antena 1. Ideea originala a acestor spoturi (apartinand echipei de creatie Bogdan Maumovici – Mihai Coliban) a fost pusa in practica de: Radu Munteanu – regizor, Tudor Locaciu – director imagine, Roxana Dumitru – Account Manager si Laura Georgescu – Production Manager. Muzica s-a creat la studioul Holograf Advertising; iar post-procesarea s-a realizat la Abis. Dupa cum declara Bogdan Maumovici (Senior Copywrite la Leo Burnett & Target) realizatorii sunt optimisti in privinta acestei campanii publicitare “indrazneata si inovatoare”. Le uram si mai mult succes!

“A schimba lucrurile = conducere; a le schimba inaintea tuturor = creativitate.”
(Legile conducerii ale lui Jay)

Putini stiu ca publicitatea este un domeniu, o lume aparte – chiar daca mai tanara – dar oricum o Lume. Specific acestei lumi este originalitatea, pitorescul, combinatia intre stiinta si arta (creatie) sau riscul care-i confera atribute de adevarata afacere.
Recent, unul dintre clasicii (pana nu demult) in viata ai acestei lumi ne-a parasit. La 21 iulie 1999 s-a stins discret David Ogilvy, dupa ce, in urma cu un an, agentia fondata de el isi aniversase semicentenarul. David Ogilvy a fost un exemplu viu de reusita prin propriile forte.
Iata trei citate care caracterizeaza succesul lui Ogilvy:
“Mai intai construieste-ti o reputatie de geniu creator. Apoi inconjoara-te de parteneri mai priceputi decat tine. In cele din urma, lasa-i pe ei sa se descurce.”
“Merita sa conferi tuturor produselor o imagine a calitatii; este un bilet de calatorie cu clasa intai.”
“Identifica marca produsului si fa-o de neuitat; mentioneaza-i numele in primele zece secunde si apoi creeaza jocuri de cuvinte pe baza ei sau rosteste-o pe litere.”
Dupa ce semnalasem actiunea celor de la Graffiti/BBDO, iata ca o alta agentie de top , Leo Burnett & Target, ajuta Crucea Rosie sa stranga fonduri pentru victimele inundatiilor.
Compania pro-bono dezvoltata de agentia Leo Burnett beneficiaza de difuzare gratiuta a unui spot pe cele mai importante posturi TV, insertii gratuite intr-o serie de cotidiane foarte raspandite, precum si 40 de panouri produse de companiile de outdoor Exclusiv si Europlacat. Pe langa acestea, agentia a mai pus la dispozitia Crucii Rosii 10.000 de postere. Costurile de productie ale acestei campanii umanitare au fost acoperite de firme precum Quadrant Amroq, Procter& Gamble, Glaxo Welcome, Porsche Romania.
Focus Publicis a obtinut in acest an o serie de clienti importanti: Hewlett Packard, Sun Tel, Podravka. Ultimul cont care completeaza aceasta lista este Gim Rom Holding Romania pentru care agentia urmeaza sa conceapa, sa dezvolte si sa implementeze strategia de lansare a supermarketului Gima (care functioneaza in complexul Bucuresti Mall). Consortiul Gima este al doilea lant de supermarketuri din Turcia.
Dupa parerea domnului Daniel Raicea (director la Focus Publicis): “Pana acum supermarketurile existente au neglijat sa deruleze activitate de publicitate. Gima va insemna un pas inainte in acest domeniu, va creste standardul de calitate a serviciilor, diversitatea produselor si va tine cont in activitatea sa de strategii de marketing si comunicare.”

“Nu trebuie sa va bazati pe faptul ca inamicul nu ataca, ci pe faptul ca voi insiva sunteti inatacabili”
Sun Tzu

Mobil Rom a aniversat de curand doi ani de existenta, acest moment fiind marcat printr-un concert organizat de agentia Black Pencil Advertising in Piata Revolutiei. Desfasurat sub sloganul “Dialog face totul posibil” concertul a fost insotit de mai multe concursuri avand premii in telefoane mobile si tricouri.
Tot Black Pencil Advertising a organizat pentru clientul Interbrew, brandul Bergenbier, o serie de evenimente speciale prilejuite de meciul Romania – Ungaria. “Cadoul pentru Hagi”, “Concursul suporter cu greutate”, “Promotia Gol, da-mi un plin”, sunt numai cateva dintre acestea.
McCann-Erickson Worlwide Advertising este cea mai extinsa retea de agentii de publicitate din lume, cu activitati in 110 tari si agentii detinute in majoritate sau in totalitate in 67 de tari.
McCann-Erickson Worlwide Advertising se afla in topul primelor cinci agentii pe aproape toate pietele pe care opereaza, fiind cea mai experimentata retea de acest gen in companiile multinationale de publicitate. Grupul include si alte agentii specializate in domenii specifice cum ar fi: Anderson & Lembke, Jay Advertising si McCaan Amster Yard.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships