De mii de ani omenirea crede in existenta unei fiinte divine, creatoare si protectoare a lumii, a vietuitoarelor, credinciosii diferitelor religii educandu-si fii, astfel incat ajunsi la maturitate sunt ferm convinsi de existenta unei fiinte supreme,fara a realiza o analiza amanuntita asupra argumentelor aduse in sprijinul acestui concept.  Ideile sustinatoare existentei unei fiinte divine sunt teoretice,generale,vagi, lipsite de o baza argumentativa reala,religiile bazandu-se pe numeroase rationamente speculative ce atribuie fenomenele ce nu pot fi explicate,unei divinitati. Un exemplu evident de rationament speculativ este conceptul ce sustine ca sufletul omului ,dupa momentul decesului, trece in iad sau rai, concept relatat in Bible.  Credinciosii , in lipsa unei explicatii stiintifice exacte, referitoare la crearea lumii,au presupus,obligatorie, interventia unei fiinte divine, acest concept incalcand ratiunea, fiind inca o dovada a rationamentelor speculative prezente in orice religie existenta. Alte argumente sustinute de credinciosi , in favoarea divinitatii,sunt cazurile medicale, respectiv situatie in care un om sufera de o maladie fatala ,in cele din urma vindecandu-se, aceste intamplari fiind numite minuni.Insa , aceste manifestari nu dovedesc decat stadiul primar in care se afla stiinta , respectiv medicina.Spre exemplu in antichitate , varicela decima orase ,chiar tari.
            Unul din argumentele ,ce atesta existenta unei divinitati,provenit din partea savantilor, este argumentul istoric, ce prevede ca daca toti oamenii ,inca din antichitate, credeu intr-o divinitate , obligatoriu aceasta exista ,idee evident falsa.Chiar daca acest concept ar fi valabil ,nu se i-a in considerare faptul ca precedent credintei in divinitati a fost ateismul (necredinta in divinitati) care fusese prezent in toate civilizatiile.
             Un amanunt , straniu este , afirmatia din Biblie ce precizeaza ca orice om are dreptul de a alege ateismul sau credinta,dar este considerat un pacat ca parintii sa nu isi educe copii intr-un spirit crestin, inoculand copilului credinta, astfel ajuns la maturitate nu mai accepta, chiar respinge alte variante de crez.
            Un alt concept ce alimenteaza credinciosii este cel moral.Argumentul moral se bazeaza pe urmatoarele idei :
  1. Nu exista valori morale in natura omului
  2. Valorile morale nu exista decat daca Dumnezeu exista
  3. Concluzie : Dumnezeu exista .
Argumentul moral al crestinilor este unul pur speculativ,Freud dovedind ,  din punct de vedere psihologic, ca actele morale se structureaza in copilarie , in perioada maturizarii psihicului ,moralitatea individului fiind modelata in functie de
societatea,si mediul in care convietuieste.
In plus argumentul moral este in contradictie cu afirmatia din Biblie , ce sustine ca omul a fost creat cu propria judecata si capacitate de decizie !
            Crestinii sustin inexistenta sufletului in cazul animalelor.Asemenea teoriei crestine omul poseda suflet acest fapt fiind dovedit prin posibilitatea de a iubi, dar un aspect important ce nu a fost luat in considerare este diferenta de IQ ( nivel de inteligenta ) dintre om si animal, primul mentionat avand capacitatea de a rationa, iubi, decide.Animalul nu poseda aceste capacitati , cauza fiind nivelul redus de inteligenta, nu absenta sufletului.Recent a fost dovedit ca animalele cu un IQ relativ superior (delfinii,cimpanzeii,etc.) detin o sensibilitate mai ridicata, spre deosebire de cele cu un IQ normal.
            Pe parcursul timpului, religiile  (crestinismul,etc.) au adus o imensa contribuitie  in domeniul artei (picturii,sculpturii,etc.), literaturii, si chiar a muzicii
(muzica corala),dar mult mai simtite au fost conflictele (dintre credinciosi si atei) ,razboaiele (cruciadele) ,si crimele savarsite in numele unei divinitati.
            Un organ ce a creat multe controverse,respectiv crime (pe motivul ereziei)a fost Inchizitia ( instanta judecatoreasca ).A fost creata in 1231 de Biserica Catolica ,de catre Papa Gregor al IX –lea , scopul fiind eradicarea erteticilor ,dar si consolidarea puterii bisericii,in numele lui Dumnezeu fiind savarsite mii de crime, unele victime fiind proclamate sfinte dupa deces ( ex. : Ioana D’Arc,etc. ).
            Ideile mentionate mai sus sunt principalele argumente ce sustin existenta  divinitati,fiind evident flexibile si usor de infirmat.
            In concluzie in momentul prezent nu se poate dovedi, sau infirma existenta unei divinitati,creatoare a lumii ,dar cert este efectul
exercitat de o credinta asupra oamenilor, respectiv neintelegeri ,divizare,chiar
lupte intre credinciosii diferitelor religii.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships