Acest incendiu este una dintre infracţiunile grave întâlnite în practică şi în ultima perioadă de timp, au o gravitate deosebită datorită pagubelor materiale pe care le aduc avutului public şi personal, dar mai ales pericolului pe care-l prezintă pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. Mobilul unui asemenea act poate fi răzbunarea, ura, ascunderea sau favorizarea altei infracţiuni. Incendiile mai sunt provocate şi de persoane cu dizarmonii psihice, de genul piromaniei.
După modul în care sunt declanşate, aceste incendii pot fi clasificate în două categorii:
─ incendii cu aprindere imediată
─ incendii cu aprindere întârziată provocate, în mod obişnuit, cu mijloace tehnice speciale.
Incendiile cu aprindere întârziată presupune o organizare mai mult sau mai puţin minuţioasă a puterii focului.
Ca mijloace folosite în aprinderile cu întârziere menţionăm următoarele:
─ fitiluri de bumbac impregnate cu lubrifianţi sau alte materiale de întreţinere a focului, care aprinse la un capăt transportă flacăra spre punctul inflamabil principal, într-o anumită perioadă de timp, dând posibilitatea incendiatorului să se îndepărteze de locul faptei
─ acoperirea unui bec sub tensiune cu o cârpă şi mai multe straturi de hârtie. Becul la un anumit grad de temperatură va face explozie împrăştiind hârtia aprinsă în jurul său.
─ scoaterea sârmei de nichelină dintr-un reşou şi întinderea ei sub tensiune printre mai multe obiecte uşor inflamabile.
─ baloane din plastic pline cu neofalină prinse de o sârmă de nichelină pusă sub tensiune.
─ dispozitive cronometrate prin ceasuri electronice sau cu arc pentru programarea unei explozii sau aprinderi directe pentru o anumită oră sau dispozitive cronometrate pentru lovirea anumitor substanţe de genul acelora folosite în capsele cartuşelor etc.
Incendiile cu aprindere imediată lasă urme mai puţine la locul faptei, dar nici infractorul nu dispune de timp suficient pentru a se îndepărta prea mult de la locul incendiului. Aceste incendii le întâlnim în locurile mai puţin umblate şi nepăzite, ce asigură îndepărtarea incendiatorului fără a fi văzut, sau în actele de răzbunare sub impulsul momentului, când infractorul nu şi-a organizat în mod temeinic activitatea.