POLITICA COMERCIALA= cuprinde ansamblul normelor adoptate de stat ca atribut al suverantiatii sale pentru reglem. comportamentului persoanelor autorizate in raportul lor comercial international.
Politica comerciala determina modul de conexare a evolutiei nationale la economia mondiala prin norme de ordin administrativ, fiscal, vamal si valutar.
Politica comerciala a oricarui stat face parte integranta din politica sa economica generala indeplinind in conditiile economiei mondiale contemporane o functie majora in mecanismul interdependentelor economice internationale.
POLITICA VAMALA= reprezinta o componenta a politicii comerciale care cuprinde totalitatea reglementarilor normelor emise de stat prin institutii abilitate care vizeaza intrarea sau iesirea din tara a marfurilor si care implica:
a. Controlul marfurilor si mijloacelor de transport cu ocazia trecerii frontierei vamale.
b. Indeplinarea formalitatilor vamale.
c. Impunerea vamala prin plata creantelor vamale.

TAXELE VAMALE

Reprezinta un impozit indirect perceput de catre stat asupra marfurilor atunci cand ele trec granitele vamale ale tarii respective, acestea fiind suportate in final de catre consumatori.
Clasificarea taxelor vamale:
a. in funtie de obiectul impunerii:
 Taxele vamale de import- impozite percepute de catre stat asupra marfurilor straine la importul lor intr-o anumita tara. Ele constituie mijlocul principal al protectionismului vamal din tarile capitaliste. Tot din aceasta categorie mai fac parte si suprataxele.
 Taxa vamala de export- se percepe de catre stat asupra marfurilor indigene la exportul lor in strainatate. Aceste taxe nu au o raspnadire prea mare si se aplica mai ales la acele categorii de marfuri pentru care tara respectiva este principalul exportator pe piata mondiala si doreste sa obtina un venit suplimentar, fie sa ridice pretul la produsele respective pe piata mondiala.
 Taxa vamala de transit- se percepe de catre stat asupra marfurilor straine care trec pe teritoriul vamal al tarii respective.

b. Dupa scopul lor:
 Taxele vamale fiscale –reprezinta acele taxe (nu sunt prea ridicate ) care se percep cu un singur scop, de a aduce venituri.
 Taxele vamale protectioniste/ prohibitive- taxele care au ca principal scop crearea unei bariere pentru marfurile straine, bariere prin intermediul carora se urmareste eliminarea concurentei straine pe piata tarii respective in infaptuirea expansiunii pe pietele externe.
 Taxele vamale preferentiale- sunt acordate de catre tarile capitaliste dezvoltate care sunt donatoare de preferinte vamale tarilor in dezvoltate.
 Taxele vamale de retorsiune/ de raspuns- reprezinta rasupunsul dat unui alt stat care impune restrictii la importul de marfuri dintr-un alt stat.
c. Dupa modul de percepere:
 Taxele vamale specifice- constau dintr-o suma specifica de bani raportata la o unitate de masura, volum, etc.
 Taxele vamale ad- valorem- aceste taxe se stabilesc sub forma unui procent din valoarea marfurilor. Tariful vamal de import al Romaniei este ad- valorem.

TARIFUL VAMAL

Reprezinta o lista a produselor care fac obiectul importurilor cu indicarea taxei vamale pe produse.
Clasificarea tarifelor vamale:
1. Tariful cu o coloana/simplu care cuprinde o singura lista de taxe vamale si care se aplica importurilor provenind din toate tarile.
2. Tariful cu mai multe coloane/ compus care poate contine mai multe coloane:
• Coloana taxelor generale autonome/ baza- se aplica tarilor carora nu li se acorda clauza natiunii celei mai favorizate (MFN).
• Coloana taxelor conventionale- se aplica produselor din tarile carora li s-a acordat MFN.
• Coloana taxelor preferintiale- se aplica produselor din tara cu care au fost incheiate acorduri de preferinte vamale.
Incadrarea tarifara a produselor se face pe baza nomenclatorului vamal de la Bruxelles in care produsele care fac obiectul comertului international sunt structurate pe criterii merceologice incepand de la materii prime pana la produse industirale.
In acest nomenclator exista 99 de capitole si 21 repartizate in 21 de sectiuni. Primele 2 cifre din pozitia tarifara= codul de capitol; urmatoarele 2= codul grupei de marfuri; urmatoarele 2= codul de pozitie; iar ultimile 2= codul pozitiei conf. detalierii nat. care a fost stabilit prin HG/1993.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships