Andre Marie Ampere s-a nascut in apropiere de Lyon, in ziua de 22 ianuarie 1775.Cititul l-a invatat aproape singur.Ampere n-a urmat nici o scoala si n-a audiat niciodata o lectie tinuta de un professor.A fost ceea ce numin autodidact.De timpuriu a invatat matematica, fizica, chimie, stiintele naturii, filozofie, sociologie,literatura si muzica.La varsta de 12 ani, ainceput sa studieze calcul diferential si integral. La 18 ani terminase de studiat toata mecanica si Enciclopedia lui Diderot Denis (1713-1784,filozif, scriitor si estetician) si D`Alembert Jean le Rond (1717-1783, filozof si matematician francez). Moartea tatalui sau, survenita in anul 1793, l-a imbolnavit sufleteste mai bine de un an. A urmat apoi o perioada grea, in care a trebuit sa munceasca pentru a se intretine .In 1801, deci la varsta de 26 de ani, a fost numit profesor de fizica, chimie si astronomie la scoala centrala din Bourg. In 1804, infiintandu-se colegiul din Lyon, Ampere a fost numit aici profesor de marematica.
Publicarea, in 1802, a primei ale lucrari stiintifice intitulata „Conideratii asupra teoriei matematice a jocurilor”, a atras atentia asupra lumii stiintifice, astfel inact in 1805 a fost numit preparator de analiza matamatica la Scoala politehnica din Paris, iar in 1809 profesor.
In 1814 a fost ales membru in Sectia de geometrie a Academiei de stiinte, caci activitatea lui tiintifica se manifestase in primul rand in domeniul matematicii.
Ampere este un exemplu de ceea ce poate face omul prin propriile lui forte i munca sustinuta.O cultura vasta, rezultate deosebite in cercetarea matematica, membru al Academiei la 39 de ani.El este unul dintre cei mai remarcabili oameni ai vremii lui.Era respectat pentru modestia sa, pentru cultura lui extraordinara, pentru creatiile din diferite domenii ale stiintei.
Anul 1820 reprezinta o cotitura nu numai pentru Ampere, ci pentru dezvoltarea fizicii.In acest an fizicianul danez Hans Cristian Oersted a descoperit ca un ac magnetic asezat in apropierea unui conductor strabatut de curent electric este deviat din pozitia lui de echlibru.Descoperirea a pus intr-o lumina noua relatia dintre magnetism si electricitate si de aceea s-a raspandit cu repeziciune.Experienta lui Oersted a fost reprodusa la Academia de Stiinte din Pari intr-o sedinta la care asista si Ampere.Pana in aceasta zi, Ampere nu se ocupase niciodata de problemele electricitatii. Aceasta nu l-a impiedicat ca in numai o saptamana sa faca o prima si stralucita comunicare in acest domeniu, cu totul nou pentru el.In cursul a doi ani care au urmat dupa acest eveniment, el a creat o noua ramura a electricitatii: electrodinamica .
Ampere s-a dovedit cu aceasta ocazie a fi unul dintre mai mari experimentatori ai vremii sale.El imagina cu repeziciune si cu deosebita ingeniozitate dipozitivele, instrumentele si metodele neceare verificarii experimentale a ipotezelor sale.Isi crease un laborator propriu, dotat cu aparate construite de el insusi, deoarece nu dispunea de mijloacele necesare pentru a le comanda.
Laboratorul lui a devenit insa in scurt timp, locul unde veneau fizicienii din Franta i din alte tari.
Cum se poate explica miracolul Ampere?Cum e poate ca un om lipsit de total de preocupare intr-un domaniu, a poata realiza atat de mult intr-un timp asa de scurt?
Explicatia succesului lui Ampere in fizica nu sta numai in geniul lui, ci si in cultura lui vasta, in profunda cunostere a matematicii si mai ales in pasiunea lui fara margini pentru stiinta.