Arhimede s-a nascut la Siracusa (Sicilia), si a fost educat in Alexandria. A fost unul dintre cei mai cunoscuti matematicieni si inventatori din Grecia Antica. In matematica pura a anticipat multe din descoperirile stiintei moderne, cum ar fi calculul integral, prin studiile sale asupra ariilor si a volumelor corpurilor rotunde solide si a ariilor figurilor plane. A demonstrat ca volumul unei sferei reprezinta doua treimi din volumul unui cilindru circumscris acelei sfere. In mecanica, Arhimede a definit principiul parghiei si a inventat scripetele compus. Cat timp a stat in Egipt a inventat pompa hidraulica pentru a se putea ridica apa de la de la un nivel inferior la unul superior. Este cunoscut pentru ca a descoperit legea hidrostaticii, numita si principiul lui Arhimede. Se crede ca Arhimede a descoperit acest principiu cand a intrat in cada de baie si a vazut nivelul apei care crestea. Arhimede si-a petrecut cea mai mare parte a timpului in Sicilia, in Siracusa. Aici si-a dedicat intreaga viata cercetarilor si experimentelor. Siracusa era o colonie greceasca a orasului Corint si era un oras greu de cucerit datorita pozitiei sale naturale deosebite. In timpul cuceririi Siciliei de catre romani cateva din inventiile lui Arhimede au fost folosite in apararea Siracusei. Printre aceste inventii se numara catapulta si un sistem de oglinzi care reflecta razele soarelui pentru a incendia corabiile inamice.
Dupa capturarea Siracusei, in timpul celui de-al Doilea Razboi Punic, printr-o strategie care consta in a cuceri cartier dupa cartier si prin tradarea unui prefect al cetatii, Arhimede a fost ucis, in 212 i.e.n., de catre un soldat care l-a gasit desenand figuri geometrice pe nisip. Arhimede era asa de atent la calculele sale, incat atunci cand l-a vazut pe soldat i-a spus : āNoli turbare meos circulosā – āNu-mi strica cercurile.ā Soldatul nu a stiut cine este cel pe care l-a ucis. Conducatorul romanilor, Marcellus, indurerat de aceasta veste s-a ingrijit de inmormantarea lui Arhimede.
Titus Livius, povesteste in scrierile sale despre Arhimede, astfel: āLa Syracusa se afla acel om fara seaman, ā¦, cercetator al cerului, cunoscator al stelelor, inventator neintrecut, constructor de masini de razboi, capabil, prin geniul sau de om de stiinta in slujba apararii patriei, sa zadarnicesca efortul a mii de romaniā.
Cateva din descoperirile sale din domeniul matematicii si al mecanicii s-au pastrat : āMasurarea cerculuiā (aproximarea rationala a lui p), āSfera si cilindrulā, āCorpurile care plutescā (care sta la baza Legii Hidrostaticii) si āSpiraleā.