A fost unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă a antichităţii. A făcut studii în domeniile matematicii şi fizicii. A fost grec şi a trăit în Siracuza (Insula Sicilia). A trăit din 287 până în 212 î.Hr., fiind ucis de un legionar roman. A fost un important inventator, care a scris importante lucrări despre geometria plană şi în spaţiu, despre aritmetică şi mecanică. A studiat la Alexandria în Egipt. Cât timp a stat în Egipt a inventat şurubul hidraulic, pentru a ridica apa dintr-un nivel mai jos la unul mai înalt. Generalul Claudius Marcelus a asediat Siracuza timp de un an. După ce romanii au reuşit să intre în oraş, au pornit jaful împotriva populaţiei. Un soldat a intrat în grădina casei lui Archimedes, pe care l-a găsit concentrat asupra unei probleme de matematică, având desenate nişte cercuri pe nisip. Absorbit de rezolvarea problemei Archimedes s-a adresat romanului, care îi călcase desenele, cu cuvintele: “Noli turbare circulos meos”, adică:”Nu-mi strica cercurile”. Drept răspuns soldatul roman l-a străpuns cu sabia.

În timpul asediului le-a creat mari probleme romanilor. A proiectat catapulte care aruncau greutăţi mari la distanţe lungi. A reuşit să incendieze, de la distanţă, o parte a flotei romane, cu ajutorul unor oglinzi imense, aşezate în arc de cerc pe uscat, în care se reflectau razele solare. Razele solare reflectate erau îndreptate spre mare, pe vase. Prin focalizarea tuturor razelor reflectate de la fiecare oglindă într-un singur punct, se obţinea temperatura necesară incendierii vaselor, care erau din lemn.
În fizică o lege importantă, cu aplicaţii diverse în tehnică (navigaţie, construcţii navale…), îi poartă numele şi este cunoscută ca “Legea lui Archimedes”: “Un corp scufundat în într-un lichid, este împins de jos în sus cu o forţă egală cu greutatea lichidului deslocuit”.
Se spune că a descoperit această lege în timp ce se afla la baia publică. În cadă, jucându-se cu mâna la suprafaţa apei, a observat că dacă o scufundă în apă, mâna revine la suprafaţă fără ca muşchii să depună un efort. Deci mâna este împinsă din apă de o forţă, care depinde de masa lichidului deslocuit. Înebunit de fericire, dezbrăcat, numai cu cearşaful pe el, a pornit pe stradă strigând: “EVRICA”, adică “Am descoperit”.
O altă variantă spune că regele Siracuzei a comandat o coroană din aur unui bijutier. Bănuind că bijutierul a înlocuit aurul cu alt metal, l-a chemat pe Archimedes să-i verifice compoziţia coroanei. Archimedes s-a gândit mult la această problemă, dar în final a reuşit să o rezolve. Şi-a dat seama că fiecare metal are o caracteristică proprie, care acum ştim că e greutatea specifică sau ρ.
Dacă două corpuri au aceeaşi masă (m) şi aceeaşi greutate specifică (ρ), atunci trebuie să aibă acelaşi volum(V), m=V*ρ.
Archimedes a cântărit coroana şi a luat o altă bucată de aur de aceeaşi greutate. A luat cele două obiecte şi le-a introdus pe rând într-un cilindru de sticlă gradat, cu apă în el până la o anumită înălţime, pentru a vedea volumul fiecărui obiect. Lichidul s-a ridicat la acelaşi nivel, volumul a fost acelaşi la ambele obiecte, deci obiectele au fost făcute din acelaşi metal.
Archimedes a adus mari contribuţii în matematică. El este foarte cunoscut deoarece a aplicat ştiinţa în viaţa de zi cu zi, ca de exemplu a folosit pârghia şi şurubul ca unelte de război şi de irigaţii.

 

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships