1. Introducere:
Bronzul este un metal compus din cupru si alte elemente. Termenul de bronz a fost original prima data dat unui aliaj din cupru cu cositor, dar astăzi termenul este folosit pentru a descrie o varietate de aliaje intre cupru si alte materiale, printre care si bronzul-aluminiu, bronzul-mangan si bronzul-silicon.
Bronzul a fost descoperit in anii 3500 i.H. de către vechii sumerieni in Valea Tigrului si Eufratul. Istoricii nu ştiu cum acest aliaj a fost descoperit, dar cred ca bronzul a fost prima data făcut accidental, când roci bogate in minereu de cupru si de cositor au fost puse laolaltă la baza unui loc de făcut foc de tabăra. Când focul încălzea aceste roci, probabil ca metalele s-au amestecat, formând bronzul. Aceasta teorie este bazata pe faptul ca bronzul nu a fost descoperit in America de Nord, unde rareori se găsesc roci care sa contina in acelaşi timp si minereuri de cupru si de cositor.
In jurul anilor 3000 i.H., fabricarea bronzului s-a răspândit si in Persia, unde s-au găsit obiecte ornamentale si arme din bronz. Bronzul a apărut in China si in Egipt in jurul anilor 2000 i.H. Primele mulaje din bronz au fost făcute in nisip. Mai târziu pentru aceasta treaba s-au folosit piatra si lutul. Zincul, plumbul si argintul au fost adăugate la aliajele din bronz de către fierarii greci si romani, pentru a fi folosite la fabricarea uneltelor, armelor, monezilor si obiectelor de arta. In timpul Renaşterii (o serie de miscari culturale care a ocupat Europa in sec. XIV-XVI ), bronzul a fost folosit pentru fabricarea armelor, dar artişti ca Michelangelo si Benvenuto Cellini l-au folosit in sculptura.
Astăzi, bronzul este folosit pentru fabricarea obiectelor din jurul casei, a yalelor , a ceasurilor, dar si pentru fabricarea anumitor parţi ale unei maşini si a firelor.
2. Tipuri:
Bronzul-cositor, bronzul original, este un aliaj dintre cupru si cositor. El poate conţine de la 5% la 22% cositor. Când bronzul-cositor conţin cel puţin 10% cositor, aliajul este puternic si are un punct de topire foarte jos. Bronzul-cositor plumbat (conţine plumb), folosit pentru mulaje, conţine intre 5% si 10% cositor, intre 1.5% si 25% plumb si intre 0% si 4.5% zinc. Bronzul-mangan conţine 39% zinc, 1% cositor si intre 0.5% si 4% mangan. Bronzul-aluminiu conţine intre 5% si 10% aluminiu. Bronzul-silicon conţine intre 1.5% si 3% silicon. Bronzul este făcut prin încălzirea si amestecarea elementelor componente.
3. Caracteristici si utilizari:
Bronzul este mai puternic decât orice metal si orice aliaj in afara de otel. Nu se rupe uşor, este rezistent la coroziuni si poate fi transformat uşor in forme prin punere in forme si prin mulare.
Cele mai puternice aliaje din bronz conţin o mica cantitate de plumb. Cositorul, siliconul sau aluminiul sunt adăugate pentru a intari rezistenta la coroziune. Bronzul are un punct de topire foarte jos, fapt care îl face foarte folositor la unirea a doua piese de metal. Când este folosit ca material de lipit, bronzul este încălzit la 430 de grade C dar nu peste temperatura de topire a metalelor care vor fi lipite.
Plumbul este adesea adăugat pentru a face bronzul mai uşor de topit. Bronzul-silicon este folosit si la construirea containerelor chimice, datorita marii lui rezistente la coroziune. Bronzul-mangan este folosit pentru construirea valvelor. Bronzul aluminiu este folosit pentru fabricarea pieselor folosite in marina.
Bronzul care conţine 10% cositor este folosit pentru fabricarea firelor, ţevilor si conductelor. Acestea sunt doar unele dintre utilizările bronzului.