Conceptia are loc atunci cand doua celule fuzioneaza pentru a incepe o noua viata .La oameni , ca de altfel la toate mamiferele , una din cele doua celule provine de la un mascul adult , iar cealalta , de la o femela adulta . Celula masculina se numeste spermatozoid , iar cea feminina ovul. Inceputul unei noi vieti se produce in momentul conceptiei – clipa in care spermatozoidul masculin si ovulul (oul) feminin fuzioneaza , pentru a deveni un singur tot . Aceasta impreunare a celulelor sexuale se produce in corpul femelei , ca urmare a unui act sexual petrecut intre cei doi parteneri . Dupa conceptie , noua fiinta continua sa se dezvolte in corpul mamei , pana in clipa in care poate avea loc nasterea . Pentru a se produce conceptia, atat spermatozoidul cat si ovulul trebuie sa se afle intr-un anumit stadiu de dezvoltare – un proces complicat care se petrece in gonade, cunoscute si sub denumirea de organe primare de reproducere.

Depozitul seminal
Sperma masculina este constituita din celule sexuale numite spermatozoizi , care, ca toate celelalte celule ale corpului , au 23 de perechi de cromozomi . Pe parcursul dezvoltarii si maturarii depline , spermatozoizii sunt stocati in gonadele masuline – cele doua testicule , care sunt suspendate intr-un sac seminal , situat la exteriorul corpului . Pentru o buna dezvoltare , spermatozoizii au nevoie de o temperatura mai joasa decat necesita restul corpului pentru o buna functionare . Ouale feminine maturate se gasesc in interiorul corpului , in doua organe numite ovare. Inainte ca spermatozoidul sa se uneasca cu ovulul , cromozomii-pereche trebuie sa se transforme in cromozomi simpli , astfel incat dupa fuziune cei 23 de cromozomi simpli ai spermatozoidului si ai ovulului sa se uneasca , pentru ca noua celula formata sa aiba cele 23 de perechi de cromozomi . Acest proces de divizare face posibil ca noua fiinta , pe cale se prinda viata , sa mosteneasca caracteristicile ambilor parinti.Procesul de divizare cromozomiala se numeste meioza . Spermatozoidul ajuns la maturare se numeste spermatocit primar. In acest moment , procesul de divizare se poate produce : in aceasta etapa se separa perchile de cromozomi , cate unul din fiecare pereche , continute in cele doua noi celule ce au rezultat in urma procesului de divizare . Noile celule , spermatocitele secundare , contin doar 23 de cromozomi simpli . Procesul de separare cromozoidal are loc si in ovulul aflat intr-un anumit stadiu de dezvoltare . Ovogonul matur se transforma in ovocit primar cu un folicul , si , ca si in cazul spermatocitului primar se divide prin procesul numit meioza, perechile de cromozomi devenind cromozomi simpli.

Stadiile de maturare ale spermatozoidului
Din acest moment , celula nu se mai divizeaza la fel . Fiecare din spermatocitele secundare sufera o noua diviziune meiotica prin care cromozomii simpli se impart in doua . Jumatatea identica a acestor cromozomi va constitui parte din noua celula , fiecare dintre ele avand 23 de cromozomi . In stadiile de maturare ale spermatozoidului acest tip de celule poarta numele de spermatite . Ele au o forma rotunda , la fel ca spermatocitele primare si secundare , dar trebuie sa sufere noi transformari pentru a de veni spermatozoizi complet maturati , cu un corp oval , cu coada si 23 de cromozomi simpli , completi . Aceste transformari se produc in interiorul unor celule speciale , protectoare , numite si sertoli. In urma procesului, vor rezulta spermatozoizi ce vor avea o forma ovala, cu un cap care contine materialul genetic al celor 23 de cromozomi simpli, acoperiti cu un invelis numit acrozom. Fiecare spermatozoid are o coada formata din fibre cilindrice, care printr-o miscare vibratorie, il poate pune in miscare. Capul se gaseste in partea superioara a corpului ce contine enzime (mitochondriu spermatidal). Enzimele sunt necesare pentru a asigura energie spermatozoidului matur. In momentul maturarii depline , spermatozoidul se detaseaza de celula speciala , deplasandu-se printr-un canal lung si sinuos (epidimul), situat in spatele testiculelor . El isi incheie aici procesul de maturare fiind acoperit cu o membrana celulara. Spermatozoidul poate ramane in acest loc, impreuna cu milioane de alti spermatozoizi, vreme de trei sau patru saptamani.

Maturarea ovulului
Ovarele , gonadele feminine , in care ovulul incepe procesul de maturare , sunt situate la capatul unei perechi de canale , numite trompe uterine . Acestea conduc catre uter . In momentul in care ovulul este apt pentru a se transforma din ovocit primar intr-unul secundar, el se afla inca tot in foliculul ovarian. Ovulul trece prin faza de meioza , identic cu spermatocitul primar , insa rezultatul meiozei este unul diferit deoarece nu vor rezulta doua celule identice .Ovocitul primar se divide in doua , insa unul dintre cele doua corpuri rezultate (ovocitul secundar) , este mai mare decat celalalt . Acesta este cel care se va transforma in ovulul matur , in timp ce corpul mai mic (care contine si el 23 de cromozomi simpli si este numit corp galben) patrunde in zona ce inconjoara ovocitul primar initial, zona numita zona pellucida, si care apoi degenereaza. Ovocitul secundar, care ramane, impreuna cu invelisul ce-l inconjoara (zona pellucida), este asemanator ca forma, dar mult mai mare decat spermatidul. In decurs de doar doua zile, ovocitul migreaza, prin trompa uterina, din ovar in uter, unde se va produce cea de-a doua divizare. Fiind incapabil de a se misca , el este obligat sa coboare prin trompa uterina de niste cili micuti, avand o structura asemanatoare cu cea a firului de par, situati la capatul trompei uterine, iar apoi de contractiile trompei. Acest proces poarta numele de ovulatie si are loc lunar , in corpul femeii adulte .

Fecundarea
Noul ovul matur este acum pregatit pentru conceptie , dar acest lucru se va intampla doar daca un spermatozoid va reusi sa-l penetreze . Acest proces se numeste fecundare . In urma fecundarii ovulului de catre spermatozoid , are loc procesul de conceptie si o noua viata este pe cale sa inceapa .Abia acum ovulul va suferi noi transformari . Daca oul matur nu este fecundat , el ramane in uter si degenereaza dupa o zi . Spermatozoizii pot astepta o perioada de o luna , insa odata ce au fost eliminati si ei degenereazatot intr-o singura zi . Epididimul , locul in care se stocheaza spermatozoizii , este legat de uretra printr-un canal numit canal epididimal. Uretra este un canal situat in interiorul penisului. Ovulul maturat se gaseste in interiorul uterului. Spermatozoizii sunt trecuti in vagin prin intermediul unui fluid, numit lichid seminal (sperma). Aproximativ 250 de milioane de spermatozoizi pot fi eliberati in timpul unui act sexual. Ei vor incepe sa se deplaseze inspre uter, multi dintre ei nereusind sa ajunga la destinatie. La marea majoritate a mamiferelor, femelele nu sunt receptive la avansurile masculilor decat atunci cand poarta un ovul matur in uter. Astfel, creste mult probabilitatea ca procesul de conceptie sa aiba loc, in caz ca impe-recherea s-a produs. In cazul fiintelor umane, femeia este receptiva la avansurile barbatului si in alte momente, ceea ce face ca probabilitatea conceptiei sa fie mai mica. Daca in momentul imperecherii exista un ovul matur pregatit, se va produce fecundarea.

Dupa fecudare
Dupa ce a fost penetrat de un spermatozoid, ovulul devine rezistent fata de toti ceilalti. Membrana celulara care inconjoara ovulul fuzioneaza cu spermatozoidul, cele doua celule, devenind una singura. Abia acum, ovulul va trece prin cea de-a doua faza de meioza. Lantul cromozomial, format din 23 de cromozomi, care se situau in ovul, se vor uni cu cei ai spermatozoidului. In aceasta etapa, cromozomii masculini impreuna cu cei feminini, se numesc pronuclee masculine si feminine. Acestea se maresc si se misca unul catre celalalt, pentru a se intalni in centrul ovulului. Cele doua membrane care le inconjoara se unesc si cele doua grupe, de cate 23 de cromozomi fuzioneaza in perechi. Se formeaza astfel o singura celula perfect definita. Aceasta celula poarta numele de zigot si reprezinta inceputul unei noi fiinte. Ea contine toate informatiile genetice necesare dezvoltarii viitoare a individului. Odata petrecute toate acestea, foliculul din care s-a dezvoltat ovulul continua sa crasca pentru a deveni corpul luteic. Si acesta determina anumite schimbari al nivelul zonei pelucide care va impiedica ceilalti spermatozoizi sa penetreze ovulul si care vor ajuta ovulul fecundat sa crasca si sa se dezvolte.

INFORMATII : ¨ Spermatiozoidul matur este prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber. Perfectionarea microscoapelor electronice a facut posibil studiul celulelor mici. Cu ajuto-rul acestor microscoape, s-a determinatca spermatozoidul are o lungime de aproxi-mativ sase sutimi de milimetru (55-56 microni, acestia reprezentand o miime de milimertru). Capul spermatozoidului are o lungime de aproximativ cinci miimi de mili-metru (5 microni de la un capat la celalalt). ¨ Un ovul este cu mult mai mare decat un spermatozoid ; un ovul uman ajuns la maturare este chiar la limita vizibilitatii umane. Dupa meioza primara, oul pe cale de maturare impreuna cu invelisul exterior au un diametru de aproximativ 11-16 miimi de milimetru.¨ In secolul al XVII-lea omul de stiinta Anton Van Leeuwenhoek s-a specializat in a lucra cu nou inventatul microscop descoperind ca sperma umana contine spermatozoizi.

Bibliografie :
¨ Revista de cultura generala “Arborele Lumii” – “Corpul omenesc” – nr.36¨ Enciclopedia “Terra Magazin” – 2001 – nr.IV¨ “Anatomia si fiziologia omului” – Dr. Maria Albu – Editura Corint.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships