Managementul- fiind o activitate complexa, cu profunde implicatii in viata economica, sociala, politica a cunoscut de-a lungul evolutiei sale diferite acceptiuni si abordari. Astfel managementul poate fi privit ca „Un proces de coordonare al resurselor umane , informationale,- fizice si financiale in privinta realizari scopurilor orgnizatiei”.
Potrivit opiniei lui A.Mackensie, managementul este „Un proces in care managerul opereaza cu trei elemente fundamentale: Idei, lucruri si oameni, realizand obiectivul prin altii”. H.Johanssen si A.Robertson afirma ca managementul este „Arta si stinta de a directiona, dirija si administra munca altora pentru a atinge obiectivele stabilite”. O abordare interesanta apartine lui David H.Hemphil, care sustine ce managementul este „Un compus al elementelor: Putere, autoritate si influenta”. Dupa Jean Gerbier insa, managementul inseamna „Organizare: arta de a conduce, de a administra”.
Profesorii O.Nicolescu si I. Verboncu cosidera ca „Ca managementul firmelor rezida in studierea proceselor si relatiilor de managemant din cadrul lor, in vedera descoperiri legitatilor si princiipilor care le guverneaza, a coceperii de noi sisteme, metode, technici si modalitati de conducere , de natura sa asigure obtinerea si cresterea competivitaiilor”.
Fara a face o prezentare exhaustiva a conceptului de management ,se poate constata ca exista pareri diferite in ceea ce priveste definirea managementului ,unii autori sustinind ca managementul este „stiinta conducerii „,altii ca managementul reprezinta „arta conducerii „iar a treia categorie defineste managementul ca „stiinta si arta de a conduce „.
In ceea ce priveste definirea stiintei managementului, respectiv a managementului stiintific, profesorul universitar Constantin Pintilie face o delimitare clara intre cele doua concepte. Daca stiinta managementului consta in „Studierea , sistematizarea , generalizarea, experintei practice, cautare de noi idei, formulare de principii, reguli privind cele mai bune cai de conducere , care sa permita obtinerea de rezultate maxima cu minim de efort” ,managementul stiintific se refera la „aplicarea princiipilor si regurilor formulate de stiinta managementului, in anumite conditii concrete, tinand cont de aspectele specifice si cerintele obiectivelor de realizat”.
Acesta abordare este inpartasita si de Institutul American pentru Stiintele Conducerii
Peter Druker in lucrare sa „THE AGE OF DISCONTINUITY” surprinde sugestiv principalele trasaturi actuale si de persectiva ale managementului, definind cateva „postulate ale managementului” In viziunea sa P.Druker comsidera ca principale principii ale managementului modern sunt:- Stabilirea obiectivelor firmei ;
– organizarea productiei si a muncii
– motivarea si comunicarea
– stabilirea metodelor de masurare a performantelor
– dezvoltarea permanenta a performantelor angajatilor
La aceste interpretari se poate adauga si ideea lui Richard Farmer, potrivit careia : „Managementul este unul di factori care explica de ce o tara este bogata sau saraca”.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships