Una dintre marile religii ale lumii, islamul a fost raspandit cu ajutoul fortei armatelor din Spania pâna in India . Intr-un timp mai scurt de un secol a aparut in urma sa o cultura extraordinara . Arabia era in mare parte alcatuita din desert in secolul al VII-lea e.n. iar in pustiurile sale traiau triburi nomande .Pe tarmul Marii Rosii si Oceanul Indian se gaseau zone fertile cu multe asezari infloritoare . Drumurile acestora duceau in Siria si Mesopotamia(Irakul de azi). In calea acestor drumuri comerciale se gaseau oaze care datorita comertului prosperau, de exemplu Mekka si Medina , acestea fiind de o importanta fundamentrala in istoria islamismului . Profetul Mahomed. Profetul Mahomed s-a nascut in Mekka, tatal sau se ocupa cu mânatul camilelor .
Si-a pierdut parintii inca de forte tânar si a fost crescut de un unchi.
Pâna la vârsta de 25 de ani calatorea ca negustor cu caravanele , pâna când a luat-o de sotie pe stapâna sa, ajunsa deja de doua ori vaduva, pe Hadidja. Umbla mult singur prin munti si cu putin timp dupa casatorie a avut parte de o intamplare ciudata.
A avut viziuni in care vorbea cu arhanghelul Gabriel, notând in versuri instructiunile acestuia.
Aceste scrieri constituie prima parte a cartii sfinte a islamismului, Coranul.
Aceasta carte cuprinde in final cele 114 de precepte pe care le-a primit profetul timp de 22de ani.
  Intre timp Mahomed a inceput sa predice, propavaduind ca spre mântuire exista doar un singur drum, supunerea totala Dumnezeului atotputernic.
  Cuvântul “islam” in araba are chiar aceasta semnificatie, devenind numele acestei religii noi.
Adeptii sai erau numiti musulmani, adica supusi, ingaduitori.
  Mahomed a infiintat o comunitate reliioasa din putinii discipoli si membrii familiei sale, dar aceasta nu a devenit populara in oras.
Bunastarea orasului se datora mai ales pelerinilor  care veneau la piatra Kaba, sanctuar dedicat unui numar de circa 360 de zei si spirite diferite, sa se inchine acestora.
Insa noul profet a declarat ca orice zeu sau spirit este fals, iar situatia a devenit asa de periculoasa incât in 622 Mahomed si putinii sai discipoli au trebuit sa paraseasca orasul.
Aceasta fuga se numeste Hegina (Hidjra) si se considera punctul de origine al perioadei islamului .
  Mahomed si-a gasit adapost in orasul apropiat Medina, unde a devenit un om important, fiind judecator , si unde si-a gasit noi discipoli.
A fost recrutat ca drept Profetul lui Allah si conducator al celor din oras in numeroasele campanii militare inpotriva celor din Mekka.
Când s-a predat Mekka in anul 630, Mahomed a devenit domnitorul orasului unde s-a nascut, a distrus cei 360 de idoli si a oferit sanctuarul lui Kaba lui Allah.
Problema succesiunii
Pâna la moartea profetului, survenita in 632, aproape toata peninsula Arabica se inchinase in fata islamului.
Deoarece Mahomed nu a desemnat un succesor, au aparut conflicte intre rude, iar izbunirea revoltelor, rascoalelor si a razboaielor civile au tulburat linistea peninsulei.
  Acestea au luat sfârsit printr-o intelegere intre adeptii profetului.
Un calif (discipol, adept) a preluat succesiunea si arabii au inceput cuceririle. Triburile care se luptau nu demult intre ele, s-au unit acum sub drapelul Islamului, dând astfel multa bataie de cap celor doua super-puteri care satapâneau Orientul Mijlociu, Imperiul Bizantin crestin cu limba de stat greaca si Persia, care urma zoroastrianismul, care se afla pe teritoriul Iranului de azi si in care domnea dinastia Sasanida.
Răspândirea Islamului
Primul pas in expansiunea in afara Arabiei a avut loc in timpul domniei Califului Abu Bahr (632-634), dar adevarata perioada a cuceririlor a fost perioada califatului lui Omar (634-644).
In anul 635 a fost cucerit Damascul iar in anul urmator marele conducator arab Halid ibn-al-Valid a nimicit oastea bizantina in lupta de la Iarmuc si a alungat-o din Siria.
Au invadat si Mesopotamia, care se afla sub dominatia Persiei, iar in 642 au cotropit si Persia. In acelasi an, prin cucerirea Alexandriei, s-a predat si Egiptul, acesta fiind mai departe un punct de plecare pentre campaniile duse pâna in Africa de Nord.
In acest timp, in Imperiul Islamic, slabit de luptele intre triburi, care a unit diferite natii si regiuni, au aparut tensiuni. Al treilea calif, Osman (644-656) a fost ucis, succesorul lui a devenit varul si succesorul lui Mahomed, Ali. Si sub dominatia lui (656-661) s-au continuat miscarile religioase si tulburarile dintre triburi care au condus pâna la urma la razboaie, lupte si la uciderea lui Ali.
Discipolii lui nu au vrut sa se supuna califului succesor Muavia si si-au proclamat autonomia.
Astfel a avut loc despartirea definitiva dintre sunnitii majoritari si siitii minoritari. Cu toate ca in anumite perioade din istoria Islamului mai apar din când in când anumite secte, contradictia sunnism-stiism este si in prezent o ruptura fundamentala.
  Moartea lui Ali a pus capat perioadei califatului “clasic” sau ortodox.
Sub domnia lui Muavia  (661-680) califul a devenit un conducator asemanator regelui, care domnea in capitala Siriei, Damasc.
Titlul era mostenit de fiul sau sau de o ruda foarte apropriata, iar domnia era exercitata cu ajutorul unei structuri sociale centralizate, aceasta nefiind o caracteristica a statelor arabe.
Singurul Stat
Muavia a infiintat pâna la urma prima dinastie a califilor, dar puterea lor s-a cristalizat doar dupa ce califul Abdal-Malik (685-705 ) a iesit victorios din razboiul intern de 30 de ani.
Cu instaurarea ordinii s-a continuat expansiunea islamismului.
  Fortele musulmane au patruns pâna in Taskent, cucerind Sindul si o parte din Pandjad, teritoriul Pakistanului din prezent.
In vest au cucerit coasta Africi de Nord si prin strâmtoarea Gibraltar au patruns pâna in Spania.
In 718 au trecut Pireneii si au patruns pâna in partea centrala a Frantei. Au fost opriti de francezi lânga Tours in 732, acestia punând capat altor eventuale cuceriri in Europa.
  Sub domnia dinastiei Omaiad, Imperiul Islamic, care putea face comert nestingherit din Spania pâna in India, si-a trait cea mai mareata perioada . Contrar altor popoare cucerite,arabii invatau cu placere de la alte natii, adoptând modalitatea de conducere a statului, organizarea armatei si navigatia maritima bizantina si persiana.
Au preluat din stiinta si arta adversarilor infranti.
  De obicei musulmanii au fost toleranti fata de credinciosii care nu erau musulmani, mai ales cu “Popoarele Cartii” care erau crestinii si evreii, cu traditii biblice asemanatoare lor. Din punctul de vedere al Islamului, Avram si Moise au fost profeti adevarati, a caror opera a fost dusa la cap de Mohamed.
Musulmanii erau scutitide taxe, spre deosebire de cei nemusulmani. Aceasta dispozitie a constituit o motivatie pe o perioada lunga pentru multi oameni de a-se converti la islamism.
Deoarece traducerea Coranului in alte limbi a fost interzisa, noii adepti au invatat repede araba, astfel ca popoarele cucerite au fost asimilate mai usor.
Când aceasta s-a realizat, un arab insemna un om care vorbea aceasta limba si mare parte a lumii islamice a ajuns sa aiba religie, limba si cultura comuna.
   Insa tocmai aceasta toleranta a cauzat caderea dinastiei Omaiada.
Deoarece dinastia nu s-a ocupat destul de convertirea celor care nu erau musulmani, nemultumirea crestea in rândurile supusilor.
   Din cauza nemultumirilor religioase si a supararii arabilor care traiau in Iran si Mesopotamia, deoarece erau condusi din Damasc, a izbugnit o revolta in 747, al carei conducator a fost descendentul profetului Abdul-Abbas. In trei ani a spulberat puterea omaidienilor si a sters fara mila orice urma a lor dupa pamânt.
Doar o singura personalitate  a familiei a scapat, Abdar-Rahman, care s-a refugiat in Spania si a intemeiat o dinastie autonoma care a dainuit aproape 300 de ani.
   Dinastia Abbasida a privat Damascul de rangul de capitala si a infiintat o alta capitala in Mesopotamia, Bagdad, care in scurt timp a devenit un oras cu un milion de locuitori.
Centrul califatului Abbasida a devenit regiunea estica, mai bogata, unde exista o puternica influenta personala.
In aceasta perioada s-a pus accentul pe convertirea la islamism si adoptarea limbii arabe, religia islamica devenind mai puternica. 
Pâna la urma doar Iranul a  pastrat limba originala, limba persana, si identitatea culturala, desi s-a convertit la islamism.
Cultura infloritoare
Islamul a pasit intr-o noua etapa, in care nu doar a preluat din alte culturi, ci si-a creat mareata sa cultura individuala.
Caiful Al-Mansour a intemeiat “Palatul Cunoasterii”, unde savantii traduceau operele filozofilor greci antici, studiau practica medicala antica, invatau matematica indiana, -o parte a acesteia sunt numerele “arabe” folosite si in prezent. Gânditorul arab Ibn-Sina a devenit cunoscut in Europa sub numele de Avicenna, filozov si medic de mare prestigiu.
   Matematicianul Al-Hvarzimia fost pionierul algebrei (termen arab), pe când  persanul Omar Hajiam a fost in acelasi timp matematician, astrolog si poet.
   Literatura si artele infloreau. Din pamânt s-au inaltat moschee avand cupole stralucitoare, palate minunate, cu peretii inpodobiti cu materiale ceramice colorate.
Olaritul si prelucrarea metalelor au ajuns la un nivel inalt.
In arabescurile folosite pentru infrumusetare se impletau motivele care reproduceau anumite forme de plante si motive abstracte cu linia eleganta a scrierii cursive arabe. Universul poeziei islamice a fost inbogatit si de povesti populare din Asia, colectia clasica de renume unuversal fiind “O mie si una de nopti”.
Stiinta si cultura islamica au intrecut in câteva secole  tot cea ce cunoscuse Europa crestina. Vestul a preluat  multe din sursele arabe in domeniile stiintelor, filozofiei, matematicii si medicinii.(Chiar si metoda de fabricare a hârtiei inventata de chinezi, a fost aflata de Europeni tot cu ajutorul arabilor).
   Cultura islamica inflorea, dar dupa nici un secol de dominare  a dinastiei Abbasida califatul urias si greu de guvernat a inceput sa decada, sfarâmându-se in bucati. Deoarece in noua capitala, Cairo, dinastia Fatimida (909-1171), nu putea controla eficient teritoriile nord africane, le-a pierdut.
Cuceririle turceşti
Califatul era cel mai amenintat de la est.
Puterea politica a Iranului a crescut, califii Abbasida au devenit marionetele domnitorilor  persani. Situatia s-a schimbat si mai mult, când turcii, proveniti din Asia Centarala, au preluat puterea peste o mare parte a lumii Islamice, si o exercitau in numele califilor Abbasida – cel mai mare conducator al lor fiind devenit sultan (cuvântul sultan inseamna: barbatul detinator de putere).
Turcii au fost luptatori talentati, si astfel l-au fortat pe imparatul bizantin sa ceara ajutorul cavalerilor din Europa de Vest.
Unitatea sub domnia turceasca a fost la fel de scurta ca si in timpul domnitorilor Abbasida, in secolul al XII-lea. Orientul s-a impartit in sultanate autonome. Istambulul s-a dovedit a fi suficient de puternic de a rezista si a riposta la cruciade.
La fel ca si mai devreme, noua si principala amenintare venea de la Rasarit.
Hoardele de tatari au pus capat califatului Abbasida prin jefuirea Bagdadului si au inceput un nou capitol in istoria islamismului.
Date importante
571
Nasterea profetului Mahomed
596
Mahomed o ia desotie pe Hodidja
610
Prima viziune a lui Mahomed
613
Incep profetiile
624-630
Luptele desfasurate intre cei
 din Mekkasi si
Medina. Mahomed
se intoarce in Mekka
632
Dupa moarte lui Mahomed,
 Abu Bakr devine
Calif
634-644
Califatul lui Omar
636-641
Musulmanii ocupa Siria, Palestina
Mesopotamia si Egiptul
644-656
Califatul lui Osman
656-661
Ali- ultimul calif ortodox
661-680
Muavia se autoproclama
calif si infiinteaza
Dinastia Omaiada
693
Incepe cucerirea Africi de Nord
711
Musulmanii ataca Spania, in curând
cucerind intreaga peninsula
718
Musulmanii ataca Franta, in 732 sunt opriti la
Tours
750
Inceputul domniei dinastiei
Abbasida, in 755 Abdar-Rahman
intemeiaza un stat autonom, Omaiada in Spania
798-809
Califatul lui Harun-ar-Rasid
909-1171
Dinastia Fatimidia in
Africa de Nord si Egipt
1055-1157
Sultanatul turcilor
1258
Mongolii ocupa Bagdadul, caderea dinastiei
Abbasida

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships