Desi autorii au viziuni diferite in raport cu tipul de sistem, democratic sau despotic, putem reduce functiile partdelor la doua: exprimarea vointei prin vot si educarea politica a electoratului. David Apter sustine ca partidele politice pot fi diferentiate dupa sistemul in care actioneaza. Intr-o democratie partidele politice ar indeplini trei functii: controlul executivului, reprezentarea intereselor, recrutarea candidatilor. In totalitarism acestea au doua functii: creatoare a solidaritatii, si de directionare. Neil Mc Donald sustine ca in democratie partidele politce au cinci functii: asigurarea guvernarii, intermedierea intre alesi si alegatori, reprezentarea opiniei publice, recrutarea si selectarea candidatilor, cucerirea activitatii politice.
         In Romania art 8 din Constitutie stipuleaza ca partidele politice contribuie la definirea si exprimarea vointei publice a cetatenilor. Aceasta functie esentiala se dimensoineza in raport de valorile democratiei constitutionale astfel cum sunt ele definite in art.1 si in art. 8 din Constitutia Romaniei.
(1)  Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.
(2)  Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definitivarea si exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, intergritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships