Elementele si trasaturile veniturilor bugetare trebuie sa fie precizate cu cleritate in actele normative prin care sunt instituite.
Elementele veniturilor bugetare :
1) Denumirea venitului bugetar stabileste legatura economico-financiara si juridica a venitului respectiv : impozit, taxa, incasari si contributie.
2) Debitorul, platitorul, subiectul impunerii sau contribuabilul este acea PF sau PJ care datoreaza, potrivit legii un impozit, o taxa, ori este este obligat la efectuarea unor anumite prelevari la bugetul statului.
3) Obiectul impozabil – veniturile sau bunurile impozabile ori taxabile specificate prin dispozitiile legilor in vigoare. Venitul impozabil se poate constitui sub diferite forme : veniturile PF, veniturile SRL, veniturile SA etc. bunurile impozabile sau taxabile pot fi : cladiri, terenuri, mijloace de transport s.a.
4) Baza impozabila- suma venitului, valoarea bunurilor, volumul marfurilor, valoarea serviciilor prestate asupra carora se aplica cotele impozitelor, taxelor s.a. pentru a se determina volumul obligatiilor banesti ale subiectelor impunerii.
5) Cota de impunere – suma sau procentul care se aplica asupra bazei impozabile si cu ajutorul carora se calculeaza cuantumul banesc al fiecarui venit bugetar. Sunt folosite doua categorii de cote de impunere : cote fixe si cote procentuale. Cote fixe sunt stabilite in suma egala, neschimbata pe anumita marime a venitului impozabil, a averii ori situatiei platitorului. Cote procentuale reprezinta un anumit procent din venitul sau valoarea bunului impozabil.
6) Unitatea de impunere – unitatea de masura in care se evaluiaza obiectul impozabil : spre exemplu, in cazul venitului – leul, in cazul bunurilor imobiliare – metrul patrat, in cazul automobilelor – centimetrul cub.
7) Perceperea venitului constituie realizarea efectiva a acestuia si are loc prin mai multe metode : – metoda platii directe, agentii economici au obligatia sa determine baza impozabila, si sa achite singuri la timp si integral, impozitul datorat statului ;metoda retinerii si varsarii consta in aceea ca atunci cind un agent economic plateste drepturile banesti unei persoane, are obligatia sa calculeze, sa retina si sa verse in termenele stabilite de lege la bugetul statului sumele datorate de acestia ; metoda aplicarii de timbre fiscale se foloseste in cazul aplicarii acestora pe produsele accizate.
8) Termenul de plata arata data la care sau pina la care un anumit venit trebuia sa fie varsat la bugetul statului.
9) Inlesnirile si facilitatile acordate contribuabililor
Inlesnirile acordate la plata impozitelor si taxelor fac parte din masurile si politica financiara, economica si sociala din RM. Aceste inlesniri sunt : esalonari,scutiri, aminari, deduceri s.a. scopul acestor inlesniri este sporirea rentabilitatii si stprijinirea familiei, favorizarea persoanelor in virsta si a celor cu capacitate redusa de munca.