Indicatorul statistic este expresia numerica a unui fenomen, proces sau a uneicategorii economico-sociale, definite in timp si in spatiu.

Indicatori primari (absoluti) si indicatori derivati.
Indicatorii folositi se impart in indicatori primari sau absoluti si in indicatori derivati.
Indicatorii primari sau absoluti exprima direct nivelul real de dezvoltare al caracteristicii cercetate, caracterizind fenomanul/procesul la modul cel mai general d.p.d.v. cantitativ.
Indicatorii derivati se obtin in faza de prelucrare statistica a marimilor absolute prin aplicarea variantelor metode si procedee de calcul statistic.

Marimile relative
Marimea relativa sau indicatorul relativ este rezultatul compararii sub forma de raport a doi indicatori statistici si exprima printr-un singur numar proportiile indicatorului raportat fata de indicatorul baza de raportare.
Forma cea mai simpla de exprimare a marimilor relative este in unitati sau coeficienti. Forma cea mai obisnuita si sugestiva de exprimare a marimilor relative este cea a procentelor.
Promolele se folosesc cind indicatorul comparat este mult prea mic fata de indicatorul baza de comparare si exprimarea in coeficienti sau chiar in procente.
In cazul in care rezultatul raportului dintre cele doua marimi comparate are o valoare foarte mica se utilizeaza prodecimile sau procentimele.
Marimile relative ale planului sunt specifice oricarei economii moderne. Marimile relative ale sarcinii de plan pot avea valori minime sau maxime.
Marimile relative pot fi:
• de structura ( continutul informational al marimii relative de structura poate fi acela de pondere sau greutate specifica.);
• marimile relative de coordonare;
• marimile relative ale dinamicii;
• marimile relative de intensitate.

Marimile medii
Marimile medii constituie instrumente principale de cunoastere a fenomenelor de masa si au un mare grad de aplicabilitate in activitatea practica.
Prin definitie, media valorilor individuale ale unui fenomen de masa este expresia sintetizarii intr-un singur nivel reprezentativ a tot ceea ce este esential, tipic si obiectiv in aparitia, manifestarea si dezvoltarea lui.
Media aritmetica simpla se foloseste pentru seriile simple. In cazul unei serii de distributie, media aritmetica simpla este inlocuita cu media aritmetica ponderata.
Media armonica se calculeaza din valorile inverse ale termenilor seriei ca medie simpla sau ponderata.
Media patratica este acea valoare care inlocuind termenii seriei ridicati la patrat nu modifica suma patratelor lor.
Media geometrica se bazeaza pe relatia de produs a termenilor seriei.
Media cronologica este o forma transformata a mediei aritmetice si anume este o medie generala din medii partiale.
Mediile mobile se utilizeaza pentru a determina nivelul mediu al unei serii de momente si pentru a masura sezonalitatea.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships