După prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est, autorităţile din fostul lagăr comunist au fost nevoite să se confrunte cu o escaladare a infracţiunilor fără precedent. În această parte a Europei au apărut grupări criminale organizate în stil mafiot, care vor deveni în scurt timp organizaţiile care vor domina Europa şi S.U.A. sau Canada. Majoritatea ţărilor au pe teritoriul lor organizaţii mafiote autohtone sau străine. În Rusia organizaţiile mafiote s-au dezvoltat cel mai rapid dintre toate ţările est-europene. Conform informaţiilor date de autorităţile ruse, pe teritoriul Rusiei există aproximativ 5700 de bande criminale având circa 250000 de membri, dintre acre 3500 fiind organizate în stil mafiot. Poliţia defineşte organizaţia criminală ca fiind un grup stabil ierarhizat ş organizat într-o structură cu cel puţin două nivele (conducerea şi execuţia). În timp ce în Europa de Vest şi în America se poate vorbii de familiile mafiote, în Rusia, grupurile mafiote nu sunt aşa de bine organizate ca şi în străinătate, ele se constituie mai ales pe criterii etnice: ruşi, cazaci, ucraineni, georgieni, armeni şi alţii. Mafioţii sunt numiţi de către populaţie „ciurki”. Sunt în general tineri care au practicat sportul de performanţă sau au fost căliţi în lagăre de muncă, iar cei mai mulţi provin din armată. Există o ură imensă între bande în special între cele cecene şi georgien..Crima organizată din Rusia este structurată pe cinci mari categorii de asociaţii criminale:
    – „pseudo-antreprenorii” care au apărut în anul 1988 şi se acupă cu afacerile financiare, inclusiv cu pomparea fondurilor guvernamentale în conturile societăţilor comerciale şi impunerea profiturilor ilicite din vânzarea resurselor naturale, prin folosirea licenţelor eliberate de funcţionari corupţi.
    -„gangsterii”- scot profit prin comiterea actelor de „ racketing” (racketii) , furturi prin efracţie, jafuri, şantaje, controlul traficului de droguri, jocuri de noroc şi prostituţie.
    -„jefuitorii”  sunt grupări devenite foarte active după 1991 acţionând în domeniul sectorului public sau privat al statului prin devalizarea sau însuşirea unor bunuri a acestuia, mai ales în comerţul cu amănuntul, privatizarea proprietăţii statului, vânzarea de materii prime, metale rare, lemn, mobilă etc.
    -„corupţii” reprezintă grupuri de persoane oficiale, angajate în organele puterii de stat, ale administraţiei şi justiţiei, care acordă organizaţiilor criminale avantaje ilegale, beneficiind la rândul lor de sume mari de bani.
    -„coordonarea” reprezintă elita lumii interlope respectiv „naşii” care asigură conducerea activităţilor ilegale.
              O sursă principală de venit sunt drogurile. Datorită războiului din Yugoslavia, celebra „rută balcanică” trece prin Rusia şi Ucraina şi organizaţii ruse se ocupă acum de introducerea drogurilor în occident.
              Există zone întinse în Rusia şi unele state din C.S.I. unde culturile de canabis şi de mac sunt păzite de adevărate armate de mercenari, majoritatea foşti soldaţi în Europa de Est sau Afganistan.
              Cert şi trist este că drogul este deja fixat în aceste regiuni, iar lumea interlopă autohtonă este considerată aptă, oricând din punct de vedere financiar, să participe intens la traficul de droguri.
              Furturile şi Tâlhăriile  reprezintă împreună aproximativ 60% din infracţiunile înregistrate în Rusia, majoritatea bunurilor sustrase sunt vândute apoi unor organizaţii mafiote care la vând apoi în statele C.S.I.
              O activitate specifică mafiei ruse vizează locuinţele aflate în sectorul particular, constând în faptul că pensionarii bătrâni sau singuri sau persoanele sărace lipsite de apărare sunt ameninţate, tracasate, lovite, forţate să-şi vândă apartamentele sau casele la preţuri derizorii, unor mafioţi, în special cazaci şi armeni.În unele cazuri în care victimele au opus rezistenţă, acestea au fost ucise. O astfel de practică este  întâlnită şi în Italia unde un „naş” are obligaţia ca în perioada în care este la conducera organizaţiei să aducă la averea familiei noi terenuri. Dar în Italia este vorba de terenuri şi nu de casele oamenilor, aceste fapt arată cruzismul şi cinismul mafiei ruse.
              Cea mai extinsă activitate mafiotă din Rusia este perceperea taxei de protecţie în sectorul privat al economiei. Rackeţii forţează patronii sau antreprenorii să plătească o anumită sumă pentru a se „asigura” împotriva atacurilor altor bande mafiote. Suma  percepută este un procent din încasări, aceste încasări  ale societăţilor, altele decât cele din domeniul public, ar trebui să fie confidenţiale, dar prin mituirea unor funcţionari, mafia află cifra de afaceri a societăţilor. Este unul din motivele pentru care societăţile ţin o evidenţă contabilă dublă. Dacă nu plăteşti rişti ca localul să îţi ia foc de la o sticlă incendiară sau un membru al familiei să îţi fie schilodit sau omorât
              Mafia controlează prostituţia şi   traficul de carne vie din Rusia şi din C.S.I. Organizaţiile mafiote vând prostituate prin adevărate filiale  care se întind pe aproape toată Europa, Turcia, Cipru, Grecia, Italia, Franţa, Germania şi mai nou în Ucraina şi România, sunt pieţe de desfacere pentru proxeneţii ruşi şi ceceni.
              Proxeneţii ruşi se remarcă prin cruzime şi bestialitatea de care dau dovadă: o prostituată de 16 ani a fost torturată şi apoi înecată într-o găleată cu apă pentru că a nesocotit ordinele unui proxenet. Se remarcă creşterea alarmantă a prostituatelor de lux, conform unor date recente dintr-o statistică se pare că prostituţia de lux se află printre primele locuri în topul meseriilor preferate de adolescentele din C.S.I.
              Traficul de maşini furate este foarte rentabil pentru mafie, doar la retragerea  militarilor din fosta R.D.G. au fost introduse cu ajutorul acestora şi al vameşilor corupţi peste 10000 de autoturisme. Organizaţiile mafiote ruse furnizează şi autoturisme la comandă în cooperare cu mafia ucraineană şi cea bulgară.
              Mafia rusă se ocupă şi cu  asasinatele la comandă. O parte dintre foştii combatanţi din Afganistan au devenit gărzi de corp, dar mai mulţi au început să lucreze pentru mafie şi să facă ceea ce ştiu ei mai bine, să ucidă. Au devenit victime ale acestor ucigaşi plătiţi mai mulţi oameni de afaceri, bancheri sau capi ai crimei organizate.
              Pentru a scăpa de această ameninţare, mai mulţi bancheri şi directori au emigrat în occident şi îşi conduc afacerile de acolo. În St. Petersburg de exemplu, costul unui „contract” este de cel puţin 50000 de ruble.
              Datorită reformei bancare din 1987 au apărut cel puţin 2300 de bănci comerciale. Conform datelor furnizate de Ministerul de Interne rus, se pare că 35% dintre bănci aparţin mafiei care se foloseşte de acestea pentru spălarea banilor murdari şi investirea lor în afaceri bancare sau economice din alte ţări.
              Dintre toate grupurile se evidenţiază mafia rusă, georgiană şi cea cecenă.
              Mafia rusă este sigur cea mai puternică organizaţie din C.S.I., ea este implicată în toate activităţile ilegale şi are avantajul că are puternice legături în străinătate, spre deosebire de celelalte mafii care nu dispun de relaţii internaţionale.
              “Mafia georgiană s-a constituit în jurul anilor ’70 şi avea în componenţă mai ales foşti condamnaţi care s-au implicat foarte activ în piaţa neagră a matilor oraşe din U.R.S.S[5]
              După destrămarea U.R.S.S. o mare parte din membrii mafiei georgiene sunt foşti militari, miliţieni sau angajaţi ai K.G.B.-ului georgian. Au o mare influenţă în aproape toate oraşele din Rusia şi C.S.I., dar mai ales în Moscova şi în St. Petersburg. Se ocupă cu toate activităţile ilicite din Rusia mai puţin cu traficul de materiale radioactive, care este monopolul mafiei ruseşti.
              Bandele cecene sunt cunoscute ca fiind foarte agresive şi periculoase. Membri lor sunt recunoscuţi ca fiind cei mai buni traficanţi de droguri şi de arme.
              Grupurile de armeni şi de cazaci sunt foarte active în domeniul construcţiilor şi a industriei de prelucrare a petrolului, cele formate din tadjici au o influenţă mare pe piaţa neagră a produselor alimentare alături de georgieni, azerbaidjeni domină în traficul de droguri, jocuri de noroc şi prostituţie alături de georgieni şi cazaci.
              Cazacii şi cecenii sunt puternic implicaţi în  şantaj şi în perceperea taxei de protecţie. În fiecare oraş există mai multe organizaţii şi de aceea este foarte greu să spunem un domeniu care să fie dominat de o singură bandă.
              Doar în Moscova acţionează 34 de grupări criminale constituite pe criterii etnice: georgiene controlează bănci, restaurante, proprietăţi imobiliare, pieţele, fiind specializaţi în sechestrări de persoane; azerii sunt implicaţi în traficul de droguri şi controlează jocurile de noroc;  armenii fac contrabandă cu materii prime şi cu arme; ceceni sunt implicaţi în excrocheri economice, controlează prostituţia şi traficul de arme.
              Mafia din cartierul Solutsevo, cea rusă este infiltrată în anturajul poliţiei şi al magistraturii. Datorită veniturilor mari care se realizează şi faptului că mafia rusă nu are o „Cupolă” care să coordoneze acţiunile ilicite, ori să reglementeze conflictele pe cale amiabilă, între bandele rivale izbucnesc adevărate războaie.
              “Oraşele Moscova şi St. Petersburg, ural Ekaterinburg, oraşele din Estul îndepărtat ca Vladivostok şi chiar oraşele din îndepărtata Siberie sunt încontinuu teatrele unor confruntări armate între bande care se soldează cu zeci şi sute de morţi.”
              Organizaţiile criminale ruso-fono au puternice legături în Germania, S.U.A., Canada şi mai nou în America de Sud şi Australia. În Germania mafia rusă are o puternică influenţă iar manifestările ei au îngrozit prin violenţă şi cruzime populaţia oraşelor germane. Se ocupă cu extorcare de fonduri, prostituţie, trafic de droguri şi de maşini. Berlinul este deja capitala crimei organizate europene, pe teritoriul său acţionează puternic mafia rusească în colaborare cu grupările poloneze, române, turce şi vietnameze, din unele surse se vehiculează că în Berlin această mafie mixtă cu componenţă preponderent est europeană ar dispune de un capital de câteva miliarde de mărci.
              “Duritatea luptei împotriva mafiei ruse este arătată şi de numărul mare de poliţişti ucişi, în anul 1996 au fost peste 176; o altă categorie puternic implicată în lupta contra ciurkilor este cea a ziariştilor. Au fost ucişi în 1996 peste 14 ziarişti, pentru că obţinuseră materiale compromiţătoare despre unele grupări mafiote.”
              Un handicap pentru poliţie este şi faptul că mafia rusă deţine un impresionant arsenal, mare parte provine din depozitele Armatei Roşi, dar şi din S.U.A. şi Canada. Împotriva unor mafioţi periculoşi se recurge de cele mai multe ori la folosirea forţelor O.M.O.N. o unitate specială a poliţiei.
             Aceste unităţi sunt formate din foşti sportivi de performanţă sau ofiţeri care au luptat în Afganistan, soarta a făcut ca unii dintre ei să fie în slujba mafiei şi alţii în slujba poliţiei

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships