Cum se poate folosi in multe situatii ,la fel ca si ,ele oglindind o multime de cazuri si comportamente
Sigur este insa ca ,ceea ce unora li se pare drept,altora li se poate parea nedrept.Aceasta apreciere difera de la o persoana la alta sau de la un grup de persoane la altul.Ea poate fi facuta in functie de modul de gandire al unora sau altora si chiar,in functie de interesele personale sau de grup.
Un individ situat in societate pe o treapta mai joasa,cu o pozitie sociala sub nivelul multora din comunitate,gandeste si considera nedreptatea la o scara mult mai mare decat semenii sai situati pe o alta treapta in societate.
Indivizi sau grupuri pe care viata i-a situat prin diferite imprejurari deasupra altora gandesc mai putin la nedreptate.
Conceptul filosofic de dreptate se refera la o complexitate de manifestari ale activitatii umane.Este greu de gasit un criteriu dupa care sa putem aprecia o actiune umana care sa poata fi catalogata dreapta sau nedreapta.
A fi drept inseamna sa respectam toate legile desi,in decursul evolutiei umanitatii unele legi au fost
nedrepte,ele anuland anumite libertati cetatenesti.In aceste situatii au aparut nesupunerile civice.
Dreptatea poate fi raportata si la notiunea de bine si rau ;drept ar fi ca fiecare sa fie rasplatit de societate cu aceeasi masura cu care trateaza el societatea, adica bine sau rau.

Este greu de apreciat daca dreptatea tine de natura umana sau ea este catalogata in fiecare din noi,in functie de dorinte si aspiratii.
In conceptia filozofului Platon despre mitul lui Gyges,omul (pastorul)in momentul in care gaseste inelul, nu se mai gandeste la semenii lui si,face in asa fel incat sa-i fie lui bine.
La gasirea inelului si aflarea puterilor lui,el cere sa se afle printre solii trimisi la curtea regelui si,ajungand acolo,il inseala cu regina.
Ca o concluzie putem spune ca si omul drept
-cazul pastorului-daca are posibilitatea sa obtina ceva ce nu este de drept al lui o va face fara prea multe remuscari si fara a se gandi ce consecinte vor urma.
El va face deci,cam acelasi lucru ca si in cazul in care inelul ar fi fost gasit de omul nedrept.Aceasta dovedeste ca cine este drept o face nu pentru ca doreste el acest lucru ci pentru ca,este silit sa o faca.
Fiecare individ chiar daca la suprafata pare ca a ales dreptatea, dovedeste contrariul daca apare vreo posibilitate care sa-i creeze avantaje si sa il ridice in societate,chiar daca prin urcarea lui alt semen coboara in jos.
Omul mai poate fi impins la nedreptati chiar de catre semenii lui care,il desconsidera daca stiu ca a avut posibilitati de a-si creea avantaje si nu s-a folosit de ele

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships