Una din sarcinile importante ale asistentei medicale este colaborarea şi examinarea clinică a bolnavului. Participarea acesteia este o datorie sau o obligaţie profesională. Ajutând medicul şi bolnavul, asistenta crează un climat favorabil pentru relaţia medic–pacient–asistentă.Pentru aceasta, asistenta trebuie să ţină cont de următoarele sarcini:-să pregătească fizic şi psihic pacientul;-să pregătească materialele şi instrumentele necesare examinării;-să asigure condiţiile de desfăşurare a examinării;-să pregătească documentele medicale (fişă de consultaţii, foaia de observaţie clinică, rezultatele examinării);-asigură iluminaţia necesară examinării unor cavităţi naturale a organismului;-fereşte pacientul de traumatisme, curenţi de aer;-asigură liniştea necesară desfăşurării examenului;-pregăteşte produse biologice ale pacientului, pentru a le arăta medicului la vizită.Examinările de laborator efectuate produselor biologice şi patologice le trece în fişele de observaţie. Completează simtomatologiile bolilor cu elemente obiective, exprimând modificările apărute în morfologia, fiziologia şi biochimia organismului. Aceste elemente confirmă sau infirmă diagnosticul clinic, reflectă evoluţia bolii şi eficacitatea tratamentului, confirmă vindecarea sau semnalează apariţia unor complicaţii.Utilitatea şi obiectivitatea examinărilor de laborator depind de modul de recoltare al produselor care se analizează şi de modul cum se efectuează examenul de laborator.Recoltarea produselor este efectuată de asistenta medicală care trebuie să respecte următoarele norme generale:-orarul recoltărilor;-efectuează pregătirea fizică şi psihică a pacientului;-pregătirea instrumentarului şi a materialelor necesare pentru recoltare;-tehnica de recoltare propiu-zisă;-completarea buletinului de trimitere la laborotor şi etichetarea produselor recoltate;-păstrarea şi transportul în condiţii optime a produselor recoltate.Efectuarea pregătirii psihice a bolnavului constă în instruirea acestuia privind comportamentul său în timpul recoltării, colaborarea sa pentru reuşita tehnicii. Pacientul este pregătit psihic printr-un regim alimentar, repaus la pat, aşezându-l într-o anumită poziţie în funcţie de recoltarea ce se va efectua.
RECOLTAREA SÂNGELUIPentru recoltarea sângelui se folosesc materiale şi instrumente în funcţie de scopul pentru care se fac acestea, dar şi de locul unde se va recolta sângele.
RECOLTAREA SÂNGELUI PENTRU V.S.H.Asistenta medicală pregăteşte materialele necesare:-seringă de 2ml de unică folosinţă;-ace sterile de unică folosinţă;-soluţie de Citrat de Na 3,8%;-periuţă muşama, eprubete, tăviţe renale, garou, vată, alcool 70o.Se pregăteşte pacientul psihic, explicându-i cu 24h înainte necesitatea efectuării examinării. Se pregăteşte pacientul fizic. Se anunţă să nu mănânce şi să păstreze repaos fizic.
EFECTUAREA TEHNICII-asistenta medicală se spală pe mâini cu apă şi săpun;-îmbracă mânuşile sterile;-aspiră în seringă 0,4ml Citrat de Na 3,8%;-aplică garoul pacientului pentru a pune în evidenţă vena;-puncţioneazǎ vena şi desface garoul;-aspiră sânge până la 2ml (1,6ml);-retrage acul şi aplică un tampon cu alcool;-scurge amestecul sânge-citrat în eprubetă şi omogenizează lent;-aşează eprubeta în stativ;-îngrijeşte pacientul după puncţie;-pregăteşte produsul pentru laborator, completând buletinul;-etichetează produsul şi-l trimite la laborotor;-reorganizează locul de muncă.
RECOLTAREA SÂNGELUI PENTRU H.L.G.+F.L.+I.Recoltarea se face prin puncţie nervoasă strict 2ml de sânge pe cristale E.D.T.A.(acid-etilen-diamino-tetraacetic 1%) 0,5ml.
RECOLTAREA SÂNGELUIPentru:-uree: 5-10ml sânge pv;-creatină: 5-10ml sânge pv;-aci uric: 5-10ml sânge pv;-glicemie: 2ml sg/florură Na 4mg pv;-fibrinogen: 0,5ml Citrat de Na 3,8%+ 4,5ml sânge pv.
RECOLTAREA CU VACUTAINEREprubete cu dop MOV Se recolteazǎ HLG +F+T.Conţine autocoagulant (E.D.T.A.)Eprubete cu dop NEGRUSe recolteazǎ V.S.H.Conţine coagulant (citrat de Na 3,8%)Eprubete cu dop ROŞUNu conţine anticoagulant Se recolteazǎ analie de bio-chimie (ex: uree, creatinina, acid uric)Eprubete cu dop BLEUSe recolteazǎ Fibrinogene.Conţine anticoagulant (citrat de Na 3,8%).Eprubete cu dop GRISe recolteazǎ Glicemie.Conţine anticoagulant (florura de Na).