“Biosinteza enzimelor lipolitice de unele microorganisme”Actualitatea problemei:
Biotehnologia este disciplina biologica ce se ocupa cu obtinerea de produse utile omenirii folosind culturile celulare de bacterii, microalge,drojdii, animale sau plante, metabolismul si posibilitatile biosintetice ale carora asigura sinteza orientata a substantelor specifice. Printre directiile principale ale biotehnologiei moderne un loc important ii revine problemei de elaborare a preparatelor enzimatice destinate utilizarii in medicina, zootehnie, fitotehnie, industria alimentara etc. Dezvoltarea enzimologiei si succesele in studiul structurii, proprietatilor fizico-chimice, specificitatii de substrat, progresul in elaborarea metodelor de preparare si purificare a fermentilor au creat o baza reala pentru aplicarea lor in practica medicinala.
In prezent pentru obtinerea preparatelor enzimatice se utilizeaza foarte activ microorganismele, fapt ce e determinat de viteza mare de crestere al lor, posibilitatea reglarii componentei sistemelor fermentative prin selectia tulpinilor noi de producatori si crearea conditiilor optime de sinteza a acestor substante bioactive.
Astazi in lume se produc peste 200 preparate fermentative, care se aplica in medicina. O atentie deosebita o au asa-numitii fermenti digestivi, ce participa in metabolismul lipidic (lipazele), proteic (proteazele), glucidic (amilazele). Aproximativ 10% din populatia Moldovei sufera de maladiile organelor tractului gastro-intestinal, cauzate de insuficienta acestor enzime.
Majoritatea preparatelor fermentative lipolitice sunt destinate industriei alimentare si doar o mica parte a preparatelor enzimatice cu un grad inalt de puritate se utilizeaza in medicina. Ponderea mica a fermentilor lipolitici produsi de industria farmaceutica subliniaza necesitatea studiilor orientate spre valorificarea noilor surse ale acestor substante. La etapa actuala in industria alimentara si farmaceutica a Republicii Moldova se simte deficitul preparatelor enzimatice, ceea ce determina necesitatea elaborarii tehnologiilor noi de obtinere a acestor compusi folosind ca materie prima ieftina biomasa microbiana. [Image]Realizari: [Image]
Pe parcursul lucrului de cercetare asupra temei de specialitate in cadrul Laboratorului Interdepartamental de Cercetari Stiintifice “Fotomicrobiologie” al Institutului de Microbiologie a A.S.R.M. au fost obtinute date experimentale referitor la o serie de tulpini de microorganisme care poseda o activitate enzimatica inalta si astfel apar ca o sursa biotehnologica valoroasa si ieftina. Incepind cu luna februarie 1997 au fost efectuate o serie de experiente avind ca scop selectarea tulpinilor de microorganisme inalt producatoare de enzime si optimizarea metodelor de evaluare cantitativa a activitatii enzimatice.
In cadrul experientelor complexe a fost determinata localizarea enzimelor lipolitice in celula bacteriana si s-a constatat cultura microbiana ce ar poseda cel mai inalt nivel de activitate lipazica in conditiile cultivarii intensive. Deasemenea au fost optimizati termenii de evaluare cantitativa a sintezei fermentilor lipolitici de microflora bacteriana in dinamica dezvoltarii ei. Experimental a fost stabilit unul din indicii de baza care determina eficacitatea cultivarii industriale a microorganismelor—nivelul de productivitate si a fost definitivata metoda de recalculare a biomasei absolut uscate a microflorei in studiu.
Cu scopul de a mari precizia prezentarii rezultatelor, datele experimentale au fost prelucrate matematic, iar rezultatele statistice obtinute au indicat spre o precizie inalta a efectuarii experientei.
[Image]Perspective: [Image]
Avind ca baza rezultatele experientelor expuse mai sus, se preconizeaza continuarea cercetarilor, cu scopul valorificarii potentialului biosintetic al culturilor cercetate.
Deasemenea vor fi elaborate si adaptate la obiectele de studiu, expres- metode de testare a activitatii enzimatice. Se vor izola si propune spre utilizare in industria alimentara, medicina, zoootehnie etc. preparate enzimatice cu o activitate lipolitica inalta.