In epoca contemporana locul si rolul bancilor in economie este foarte mare, activind ca intermediar principal in relatia economii-investitii, relatie hotaritoare in cresterea economica .
Conceptele moderne privind dezvoltarea economica considera ca un rezultat necesar al evolutiei societatii, obtinerea de economii ale agentilor economici sau persoanelor fizice, reprezentind venituri neconsumate in perioada curenta si destinate unei utilizari viitoare. In cadrul acestor concepte investitiile, reprezentind achizitia de instalatii si echipament, structuri, masini si inventar, destinate dezvoltarii productiei reprezinta o alta realitate a economiei si expansiunei ei ce afecteaza pe agentii economici.
Aceste, agentii economici, isi gasesc resursele necesare, fie prin proprii economii, fie recurghind la credite ce sunt acordate prin banci.
Locul si rolul bancilor in economie sunt determinate si de creatia monetara, factor specific al functionarii bancilor in economie. Bancile s-au afirmat esential ca institutii monetare, ca intermediari monetari,a caror caracteristica esentiala este posibilitatea de a pune in circulatie creante asupra lor insasi care sporesc masa mijloacelor de plata, volumul circulatiei monetare.
Caracteristica semnificativa a acestor intermediari este transformarea activelor nemateriale in moneda. Emisiunea de bancnote, functie initial deschise tuturor bancilor si restrinsa ulterior numai la banca de emisiune, reprezinta forma principala a creatiei monetare si cadrul primordial prin care are loc expansiunea masei monetare.
In cadrul sistemului bancar s-au inclus in timp si intermediari nemonetari a caror functii principale sunt: colectarea de economii sau acordarea de credite pe termen lung sau scurt, direct catre beneficiari (pentru investitii, comert exterior ipoteca, consum ) sau prin angajarea de capitaluri pentru recreditare.
Multiplicarea centrelor de emisiune a creat conditii de incalcare a normelor de emisiune si incarcarea canalelor de circulatiei cu bancnote smise, cu, sau fara justificatie economica.
Astfel ca, in momente istorice diferite toate tarile dezvoltate au trebuit sa delimiteze net functiile bancii de emisiune, acestea concentrindu-se de regula la o singura banca, banca centrala. Acelasi lucru sa petrecut si in SUA , unde, desi exista 12 banci federale de emisiune , acestea actioneaza cu un tot unitar sub eghida unei autoritati monetare.
Specializarea bancilor a fost o tendinta ce sa manifestat in sinul bancilor timp de o intrega epoca. La inceputul afirmarii tendintelor de specializare, acestea erau adesea declarative, propagandistice, fara a obliga la execlusivitate sau interziceri. Criza economica din anii 1929 –1933, care a bintuit in toate yarile dezvoltate, dar a facut ravagii in SUA prin crahul banean de proportii ( 36 de banci fiind declarate in stare de faliment) a impus o reglamentare severa a regimului bancar, care sa actioneze in scopul protejarii deponentilor. Astfel ca, statutul bancii a trebuit bine conturat, instituindu-se un regim limitativ de control asupra institutiilor de credit ce primesc depuneri si asupra modului de folosire a acestor resurse in procesul de creditare.
In acest cadru s-a delimitat, mai exact, acceptiunea de banca, sau de depozit. Desi structurile nationale ale sistemelor bancare sunt foarte diferite, purtind amprenta evolutiilor anterioare, sau a unor traditii ce se prepetuiaza, si fiind de o potriva supuse suflului innoirilor , totusi pretutindeni in lume s-au delimitat cu claritate la un moment dat:
– bancile de depozit si
– bancile specializate.
Bancile specializate au o misiune de interes public; creditarea pe termen mijlociu si lung pentru intreprinderi, creditarea marfurilor cu plata in rate ; creditarea locuitorilor cu garantii ipotecare ; gestiunea mijloacelor de plata , in special prin carti de credit etc.
Principalele lor orientari sunt: leasing-ul, factoring-ul, acordarea si garantarea de credite pe termen mijlociu si lung pentru intreprinderi, creditarea marfurilor cu plata in rate , garantarea locuintelor cu garantii ipotecare, gestiunea mijloacelor de plata, in special prin carti de credit etc.
In considerarea structurii sistemului bancar trebiue sa avem in vedere ca in componentele nationale se afirma si tresaturi generale dar si particularitati ale alcatuirii verigilor componente.
Astfel in SUA in mod firesc se considera in componenta sistemului bancar institutiile aflate in postura de furnizori importanti de resurse, cum ar fi companiile de asigurari, institutiile de constituire si administrare a fondurilor de pensii , fondurile comune de creanta etc.
Dimpotriva, in alte tari, in Franta de exemplu, institutiile de credit importante: Casa de Depuneri si Consemnatiuni, Posta, detinatoare a conturilor de depuneri postale, sunt atasate Tezaurului si nu sunt cuprinse in sistemul bancar. Cum insa Tezaurul este el insasi considerat partener in sistemul de credit al economiei, putem aprecia ca nu este decit o interpretare formala ce tine de subordonarea ierarhica a participantilor.
Unele banci actioneaza ca intermediari in anumite ramuri sau domenii de activitate, desfasurind activitati de mobilizare a resurselor, cit si de distribuire a creditelor in sfera lor specifica, in cadrul unui echilibru relativ intre operatiunile active si pasive proprii.
O mare parte din banci sunt insa unitati profilate unilaterali, fie promordial pentru mobilizarea de resurse, fie proponderent pentru acordarea creditelor din resurse ce-i sint puse la dispozitie.
In acest cadru, bancile joaca rolul de intermediar. Astfel bancile isi exercita rolul lor de intermediar nu numai intre agenti in afara sistemului bancar, ci au un rol major in reciclarea si valorificarea capitalului, in mobilizarea de resurse si distribuirea de credite. In acest proces se afirma si se detaseaza ca principale functii ale bancii cele doua laturi ale intermedierii:
-mobilizarea resurselor
-distribuirea creditelor
Legatura directa cu mii si milioane de agenti economici, titulari de cont, in legatura cu constituirea si utilizarea depozitelor, confera bancilor o alta principala functie in economia moderna, cea de centru de efectuare a platilor intre titulari de cont, si prin aceasta bancile determina si controleaza fluxurile circulatiei monetare scripturale.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships