Sangele,limfa si lichidele intercelulare formeaza mediul intern al organismului, caracterizat prin compoziteie si proprietatis fizico-chimice relativ constante, ce asigura homeostazia necesara activitatii normale a celulelor. Sangele relizeaza, pe o parte, aportul la nivel celular de substante energogenetice si plastice (glucoza, aminoacizi, acizi grasi, etc), saruri minerale, apa si O2, iar pe celalta parte, transportul produsilor catabolismului celular si CO2. Sangele constituie o a paisprezecea parte din greutatea noastra corporala, deci volumul ei exact depinde de dimensiunile corpului. Un barbat matur de statura medie, are aprox. 5l de sange, iar o femeie matura de statura medie, o cantitate ceva mai mica. 45% din volumul total al sangelui este alcatuit din celule specializate, celulele sanguine cu diferite functii speciale.Dintre acestea, cele mai semnificative sunt globulele rosii si globulele albe.
Aceste celule, globule minuscule, se afla intr-un lichid numit plasma.Acesta este un lichid dens, de culoare galbuie deschisa, care contine proteine, sare si glucoza dizolvate in apa. In arboreal circulator al unui om matur exista in jur 3 litri de plasma. Cea mai mare parte a substantelor nutritive din hrana consumata sunt absorbite in sange prin peretii intestinului subtire.O parte dintre ele sunt transportate direct la celule, altele insa ajung intai in ficat unde se transforma in substante utilizabile pentru alte celule.Sangele circula in organism printr-un circuit inchis de vase sanguine.Acestea se pot clasifica in artere (artere pulsoriin sau artere care duc sangele de la inima la capilare), vene (vene stagnante, sau vene care duc sangele de la capillare spre inima) si capillare.Arterele si venele sunt impermeabile, insa prin peretele capilarelor care leaga arterele si venele, apa, glucoza, aminoacizii si alte substante chimice se pot infiltra in tesuturile din jur.Apa se resoarbe la fel de rapid in capillare pe cat este absorbita de acolo, astfel ca volumul total al sangelui nu se schimba.Odata cu apa ajung in circulatie si substantele rezultate din metabolismul intermediar cellular.Rinichii curata continuu sangele filtrandu-l si eliberand substantele inutile prin urnina. Anticorpii sunt sunt proteine produse de sistemul imunitar pt. neutralizarea antigenelor.Culoare globulelor rosii provine de la hem-substanta coloranta din proteina complexa-hemoglobina. Diametrul unei globule rosii este de 8micrometrii, forma sa este turtita in mijloc pe ambele fete.Hemoglobina preia O2 din plamani si il transporta la celule prin tesuturi.Cand preda molecula de oxigen, culoare ei se schimba din rosu in rosu-brun, dupa aceea preia din tesuturi deseurile , produsele secundare ale metabolismului, CO2, si il transporta la plamani pt. al putea expira. Scaderea nr de globule rosii si a altor celule duce la anemie.Pt. producerea hemoglobinei este nevoie si de fier. Globulele albe(leucocitele) sunt produse tot de maduva osoasa.Au aspect globular, sunt cu ceva mai mari decat globulele rosii si au rolul de a apara organismul impotriva infectiilor. Coagularea este un mecanism de aparare a organismului impotriva pierderilor exaggerate de sange.Pentru aceasta functie maduva produce celule chiar mai mici decat globulele rosii, numite plcaute sanguine (trobocite).Coagularea propriu zisa are loc atunci cand fibrinogenul insolubil din plasma se transforma sub actiunea placutelor sanguine in fibrin insolubil, relizand reteaua de fibrine.Exista mai multe grupe de sange: A,B,AB si 0.Cunoasterea grupelor sanguine este foarte importanta mai ales cand, dupa accidente, sau in timpul operatiilor este nevoie de transfuzie de sange.
Circulatia sangelui. Sangele care circula prin vasele sanguine transporta nu numai oxigenul ci si alte substante nutritive indispensabile functionarii organismului si in acelasi timp transporta substantele de ballast de la nivelul tesuturilor,care acumulanduse devin toxice cum ar fi bioxidul de carbon. Aceasta circulatie nu se poate opri niciodata.
Sistemul circulator. Sangele nu ar putea ajunge in toate partile organismului nostru fara existenta sistemului circulator, sistem de transport de o mare capacitate. In centrul acestui sistem circulator se afla inima. Inima are doua pompe musculare-una dreapta si una stanga. Pompa din partea dreapta, este numita Circulatia Mica, indruma sangele in plamani, unde se oxigeneaza. De aici sangele ajunge in partea stanga a inimii si de aici prin Circulatia Mare impanzeste tot organismul. Sangele oxigenat circula prin artere. Aceste artere se impart in ramuri mai mici, numite arteriale, care au pereti musculari, si care prin contractie si prin relaxare regleaza fluxul sanguin. Aceste vase se tot subtiaza pana cand se termina in capilare.Capilarele au o buna difuziune si prin peretele lor se face schimbul intre oxigen, substante nutritive respectiv CO2 si substante de ballast.Cantitatea de sange ce trece prin tesuturi depinde de necesitatea acestora.Viteza circulatiei sangelui este hotarata in principal de contractile ritmice ale inimii, de diametrele vaselor, anume de un grup de celule nervoase din trunchiul celebral numit centrul vasomotor.Astazi se pot inlocui arterele bolnave cu arterele artificiale. Interiorul lor este netede pentru curgerea lina a fluxului sanguin;exteriorul este fibros, pt. ca tesuturile noi sa le acopere usor.Trecerea sangelui oxigenat in artere este reglata de celulele musculare din arteriole. Apoi fluxul sanguin ajunge in capillare unde se face schimbul de oxigen si subtante nutritive, respective al subtantelor de balast. Sangele fara oxigen ajunge in inima prin venule apoi prin vene.
Sistemul limfatic. Sistemul limfatic este un alt sistem de vase al corpului care conduce lichid prin corp. functionand in stransa legatura cu sistemul circulator, el asigura un serviciu vital secundar de transport, scurgere si regenerare. Sistemul limfatic consta dintr-o retea de vase limfatice care aduna surplusul de lichid-limfa din celulele si tesuturile corpului si il transporta in ciculatia sanguina.Vasele limfatice se scurg in vene speciale de langa inima, prin ductul limfatic drept si ductul toracic.

Inima.Inima este un organ musculus, cavitar, tetracameral, care pompeaza sange in intregul corp asigurand oxigen si hrana organelor si tesuturilor.Aprox. de marimea uni pumn situata in cavitatea toracica inconjurata de plamani.Prin pulsatii regulate dilatandu-se si contractandu-se inima pompeaza sange in intregul corp. Fiecare contarctie urmata de o relaxare este denumita bataie a inimii.Inima se aseamana cu un sac de muschi, cu pereti grosi.De fiecare data cand se relaxeaza, se umple cu sangele adus de vene de sange numite vene. Apoi se contracteaza si impinge sangele in vase de sange numite artere. Pomparea continua face ca sangele sa circule neintrerupt prin corp. Prin intermediul valvulelor sangele ce tocmai a fost pompat de inima e impiedicat sa patrunda inapoi. Valvulele sunt elastice, au o forma de clapa si sunt fixate pe peretii interiori ai inimii. Inima nu e o simpla pompa; ea este alcatuite din doua pompe asezate una langa alta si sunt separate de un perete gros si rezistent numit sept. Cu fiecare bataie a inimii, cand sangele este evacuat din camera stanga arterele se dilata datorita presiunii. Fiecare din cele doua activitati ale inimii este bicameral.Camera inferioara are peretii grosi si mai multe fibre musculare. In fiecare atriu si in fiecare ventricul se afla o valva.Valvele determina sangele sa circule in directia corecta. Fiecare bataie a inimii are doua parti.Partea de relaxare e atunci cand ventriculele sunt goale si flasce. Sangele intra din atriu in ventricule prin valva tricuspida si prin cea mitrala.Valva pulmonara si cea aortica se inched pt. a impiedica sangele din arterele principale sa se intoarca inapoi.Aceasta etapa a unei batai de inima se numeste diastola.Faza de contractie se numeste sistola.In aceasta faza ventriculele se contracta puternic, fortand sangele sa curga in artere prin valva pulmonara si aortica.Sistola si diastola sunt importante pt. ca doctoral masoara presiunea sangelui din artere si atunci cand inima se contracta si atuci cand se relaxeaza.Un adult are aprox. 5l de sange.Inima il pompeaza fara oprire in corp ,intr-un circuit neintrerupt.Muschiul care alcatuieste masa inimii este diferit de restul muschilor din corp.Cate o data simtim ca inima bata intr-un mod neobisnuit.Acest lucru se intamapla datorita modificarii frecventei si intensitatii batailor inimii.In timp ce pompeaza inima devine mai mare si apoi mai mica la fiecare bataie.Majoritatea partilor corpului folosesc doar o treime din oxigenul adus de sange, dar inima utilizeaza 3 sferturi din oxigenul adus de arterele coronariene.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships