De pe vremea când Burebista a unit triburile geto-dacice sub comanda lui şi până în anul 87 când Decebal urcă la tronul Daciei, dacii au fost în conflict cu romanii. Împăratul Imperiului Roman este hotărât să cucerească Dacia din cauza pericolului pe care îl reprezintă, dovadă fiind distrugerea provinciei romane Moesia în iarna anilor 85/86 de către daci sub conducerea  regelui Duras. După moartea lui Duras, Decebal devine regele dacilor. Diurpaneus, numele său adevărat, este în fruntea Daciei din anul 87 pănâ în anul 106. Politica lui internă a fost de a construi cât mai multe cetăţi de apărare în jurul sediului central al puterii dacice, Sarmizegetusa. Altă preocupare a fost cea de a-şi întări armata. Aceste măsuri au fost luate în vederea unor viitoare războaie cu romanii. După cum a intuit Decebal, Domiţian trimite o campanie romană în Dacia în anul 87. Această campanie condusă de generalul Cornelius Fuscus eşuează, ea încheiându-se cu victoria dacilor. Mai mult de atât dacii capturează armele ăi steagurile romane şi numeroşi ostatici romani. Însă Imperiul Roman nu cedează şi trimite o altă campanie în anul 88 în Dacia condusă de Tettius Iulianus sfârşită cu victoria romanilor.
            După aceste două campanii în anul 89 se încheie pacea între Domiţian şi Decebal. Condiţiile păcii au fost ca dacii să nu mai atace provincii romane, să nu se mai alieze cu duşmanii romanilor, să le returneze romanilor steagurile, armele şi prizonierii romani. În schimb dacii primeau bani, arme, constructori şi meşteri din partea romanilor periodic. Astfel Decebal devine ,,client’’ al Imperiului Roman şi face din această pace o pace avantajoasă dacilor.
            În anul 96 Domiţian moare şi la tron urcă tatăl lui Traian. După 2 ani Traian moşteneşte tronul şi hotărăşte să se răzbune pe statul dac. Aceasta consideră pacea din anul 89 o pace ruşinoasă pentru poporul romanşi înceteayă să mai furnizeze dacilor arme şi bani. El urmăreşte cucerirea Daciei din următoarele cauze: bogăţiile Daciei; pericolul pe care îl reprezintă Dacia pentru provinciile romane; dorinţa lui de a-şi mări teritoriul.
            În anul 101 începe primul război daco-roman încheiat în 102 cu victoria romanilor. Tot în acest an Deceebal semnează un tratat de pace cu Traian ale cărui condiţii sunt ca Decebal să nu mai construiască cetăţi de apărare şi să dărâme zidurile cetăţilor existente, să cedeze unele teritorii din Dacia romanilor, să nu mai încheie tratate de alianţă împotriva Imperiului Roman. Aceste condiţii făceau ca statul dac să fie vulnerabil împotriva unui atac. Decebal realizează acest lucru şi nu respectă nici o condiţie a păcii, el construind cât mai multe cetăţi în zona Munţilor Orăştie. În anul 103 începe construcţia podului peste Dunăre de către Apolodor din Damasc la Drobeta. Al doilea război daco-roman începe în anul 105 şi se sfârşeşte în anul 106 cu înfrângerea dacilor. În urma războiului cetăţile dacice sunt distruse, Sarmizegetusa este incendiată, Dacia devine provincie romană, iar Imperiul Roman îţi îmbunătăţeşte economia. Dacia a fost desfiinţată, însă nu toţi dacii au fost cuceriţi; triburi de daci liberi existau în nordul şi estul provinciei.
            După cucerirea statului dac se petrece un amplu fenomen de romanizare care va reprezenta factorul principal al etnogenezei româneşti.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships