Nu putem sustine ca se poate realiza o armonizare legislativ complexa intru-cat actioneaza cauze obiective cum ar fi Directiva nr.69/9/CE din 11 martie 1996 privind „  protectia juridica a bazelor declarate” care a intrat in vigoare cu cateva luni inainte de publicarea Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cat si cauze subiective care tin de exercitarea suveranitati nationale de catre organele alese si abilitate in activitatea legislativa.

Putem spune ca se poate realiza o armonizare legislativa relativa bazandu-ne pe fapte ca dreptul nostru reprezinta un fenomen viu aflat intr-o permanenta dinamica intre aceasta si relatiile sociale fiind o continua interferenta si interdependenta.

Putem afirma ca dreptul este influentat de propria sa influenta intr-un continuu care nu poate sa fie anticipat cu exactitate. Putem sustine ca stadiul armonizarii legislatiei romane in materia analizata cu legislatia comunitara este in momentul de fata corespunzator si raspunde in mare parte exigentelor formulate de specialistii internationali sau din cadrul structurilor comunitare.

Atat structura logico-juridica cat si tehnica juridica a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe reflecta majoritatea normelor de principiu cuprinse in cele cinci directive comunitare aplicabile in prezent.

Saltul calitativ si cantitativ realizat prin adoptarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe ne situeaza la un nivel comparabil cu cel al statelor europene, diferenta fata de Decretul nr.321/1956 privind dreptul de autor abrogat prin Legea nr.8/1996 fiind de continut si de esenta.

Legea nr.8/1996 reglementeaza juridic in premiera si drepturile conexe de autor. Cadrul legislativ nou creat are menirea de a echilibra drepturile si obligatiile autorilor cu drepturile si obligatiile socetatii in asa maniera incat raportul juridic contractual creat intre parti sa reflecte o pozitie ipotetica de egalitate juridica respectandu-se astfel unul din principiile specifice dreptului civil.

Putem spune ca aplicarea Legii nr.8/1996 are meritul sa contribuie la dezvoltarea industriilor culturale cum ar fi: industria cartii, industria fonogramelor, industria informatica, industria cinematografica care in toate tarile avansate aduc mari profituri economiei nationale si individuale si a caror dinamica si evolutie este mai accentuata decat a celorlante ramuri ale economiei nationale. Astfel importanta economica a dreptului de autor si a drepturilor conexe se exprima ca procent in PIB realizat de catre industriile sus mentionate sau prin numarul de persoane active care lucreaza in cadrul acestor ramuri de activitate.

Spre exemplu: Germania in 1986 sau 1996 a realizat in cadrul acestor industrii culturale 2,9% dinPIB si a asigurat locuri de munca pentru cuprinderea a 3,1% din populatia activa a tarii. Olanda care in perioada anilor 1989 – 1994 a avut o crestere economica generala de 2,4% anual in timp ce cresterea industriei culturale s-a situat la 6,4% anual.

Ca urmare a legislatiei stabile si armonizate in tara noastra actioneaza mari case de discuri si film: Poligram, Warner Bross iar in domeniul industriei informatici s-au deschis reprezentante Microsoft datorita inexistentei protectiei juridice a programelor pentru calculator anterior adoptarii Legii nr.8/1996. Putem spune ca sa redus pirateria in materia casetelor audio si video, a incetat transmiterea ilegala a socetatilor de cablu, a programelor pentru care in prezent sunt incheiate contracte de licenta cu socetatile de radio si televiziune.

In materia incalcarii drepturilor de autor si a drepturilor conexe a socetatilor de cablu si distribuitori in prezent exista o serie de controverse juridice privind acordarea faptelor persoanelor fizice si juridice mai putin care preiau aceste programe retransmise fara a avea o baza contractuala. Ne referim la receptia programelor  de televiziune prin cablu problema care constituie o preocupare contemporana.

Lupta impotriva pirateriei in domeniul dreptului de autor si a drepturilor conexe desi este dusa prin conjugarea eforturilor organismelor abilitate cum ar fi ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor), politie , parchet totusi ne situam pe locuri fruntase privind ineficienta nu numai in Europa ci si in lume cu toate ca in Legea nr.8/1996 exista un capitol care incrimineaza faptele ce constituie infractiuni in materie.

Desi armonizarea este relativa in materia dreptului de autor si a drepturilor conexe Legea nr.8/1996 este perfectabila/perfectibila avandu-se in vedere editarea ulterioara a unor directive de catre Comunitatea Uniunii Europene. Un argument in plus il constituie modificarile suportate de Legea nr.8/1996 in 2004.

Legea dreptului de autor si a drepturilor conexe reprezinta fundamentul juridic adecvat  si necesar ce asteapta modificari si completari determinate de stat actual al tehnicii care cuprinde rapid si permanent in tara noastra.avem in vedere comunicarea prin satelit retransmise prin cablu, problematica internetului, tehnologiile digitale.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships