Dumitru Diacov este deputat, președinte de onoare a PDM. Deputatul democrat Dumitru Diacov a fost înregistrat în cursa electorală pe Circumscripția nr. 40 (Cimișlia, Basarabeasca). Sa vedem ce scrie presa din Romania despre Dumitru Diacov!


Dumitru Diacov
Data şi locul naşterii: 10 februarie 1952, Kargapolie, regiunea Kurgan, Rusia-URSS.
In 1956 vine cu familia în satul Başcalia, regiune Basarabeasca.
In 1974 absolva Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Minsk – Belarus –
Până în anul 1977 a lucrat ca redactor şi redactor-şef de emisiuni la Televiziunea RSSM. Activează apoi în organele de conducere ale Organizaţiei Tineretului Comunist (Komsomol) sovietic. În perioada 1977-1979, este secretar la Comitetul de Komsomol a Comitetului de Stat pentru Radio şi Televiziune, apoi devine instructor pentru ideologie la Comitetul Central al Organizaţei de Komsomol din Moldova. Între anii 1981–1984, Dumitru Diacov lucrează ca şef de departament la Comitetul Central al Organizaţei de Komsomol din Moldova.
Din anul 1984 a fost corespondent în RSS Moldovenească al cotidianului moscovit Komsomolskaya pravda (pe atunci organ oficial al tineretului comunist din URSS).
Petrece apoi la Moscova, în calitate de consilier al Secretarului Comitetului Central al Organizaţiei de Komsomol din URSS (Moscova), trei ani (1986-1988).
Între anii 1988 şi 1989 a fost consultant la Departamentul de Relaţii Externe al Comitetului Central al PCUS, iar apoi între 1989 şi 1993 a fost Şeful biroului Agenţiei de Ştiri TASS în România, la Bucureşti.
În anul 1993 revine în Republica Moldova si este trimis imediat la Moscova, activînd timp de un an în calitate de consilier şi şef al Departmentului Politic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, alaturi de Valeriu Pasat, viitorul sef al SIS cu probleme.
În anul 1994, Dumitru Diacov este ales deputat în Parlamentul de la Chişinău pe listele Partidului Democrat Agrar din Moldova, deţinând până în anul 1995 funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de politică externă. În paralel, în perioada 1994–1998, îndeplineşte funcţia de Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).
Între anii 1995 şi 1998 a fost vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, iar după alegerile parlamentare din 1998, este ales la 23 aprilie 1998 în funcţia de Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova în legislatura a XIII-a. Deţine această funcţie până la 20 martie 2001, când este validat un nou Parlament.
În perioada 1997–2000, Dumitru Diacov este preşedinte al Mişcării social-politice “Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă”. În alegerile din 22 martie 1998, formaţiunea sa obţine 18,16% din voturi şi un număr de 24 scaune în noul Parlament (din 101).
Din anul 2000, este preşedintele Partidului Democrat din Moldova. La alegerile din 25 februarie 2001, Partidul Democrat din Moldova (PDM) obţine 5.02% din voturi şi nici un mandat de deputat. La alegerile din 6 martie 2005, Partidul Democrat din Moldova (PDM) formează împreună cu Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) al primarului Serafim Urechean şi cu Partidul Social-Liberal (PSL) Blocul electoral “Moldova Democrată” (BMD), care obţine 28.53% din voturi şi un număr de 34 mandate de parlamentar.
După alegeri, cei 8 deputaţi ai Partidului Democrat din Moldova părăsesc coaliţia Blocul “Moldova Democrată” (BMD) şi îşi constituie propriul grup parlamentar, care îl va susţine pe Vladimir Voronin la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
În perioada 25 septembrie 1995 – 22 iunie 1998 şi din 1 septembrie 2005, Dumitru Diacov a fost membru al delegaţiei Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Dumitru Diacov vorbeşte fluent limba rusă şi la nivel mediu limba franceză.-
Dumitru Diacov este liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, care s-a format in 2000, prin reorganizarea Miscarii `Pentru o Moldova Democratica si Prospera`. Aceasta miscare a luat fiinta pentru a-l sprijini pe Petru Lucinschi in functia de presedinte, in 1997.
Dumitru Diacov a activat in perioada 1989-1992 ca sef al biroului de la Bucuresti al agentiei Itar-TASS. In 1993 a revenit in Republica Moldova si s-a implicat in viata politica, activand timp de un an in calitate de consilier si sef al Departmentului Politic al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. In anul 1994, Dumitru Diacov, fost ofiter KGB, este ales deputat in Parlamentul de la Chisinau pe listele Partdidului Democrat Agrar. La alegerile din 2000 formatiunea sa nu a intrat in Parlament.
La alegerile din 6 martie 2005, PDM a intrat in Blocul Electoral `Moldova Democrata`, care s-a destramat la scurt timp dupa alegeri. Dupa destramare, Diacov l-a sustinut pe Vladimir Voronin, care a fost ales presedinte al RM prin votul Parlamentului.
Ioana Theodoru
Gardianul / 2007



Precizăm faptul că în decembrie 1989, atunci când a avut loc Revoluția din România, Dumitru Diacov era corespondent al Agenției Sovietice de Știri TASS. Cetăţenii sovietici care se aflau la post în statele respective, ca diplomaţi în ambasade, ori ca lucrători la reprezentanţele unor instituţii sovietice ca Agenţia TASS, AEROFLOT, INTURIST erau în cea mai mare parte cadre ale KGB şi GRU. 

Precizam ca Generalul Gamurari in cadrul unui interviu declara: „Eu în anii ’88, ’89, deserveam în mare măsură centrul oraşului, unde erau hotelurile Inturist şi Chişinău, restaurante şi alte instituţii. Inturist era deservit de două servicii – de Ministerul de Interne şi KGB. De acolo, din centrul acela, au crescut nişte persoane care au devenit foarte bogate în republică, inclusiv Plahotniuc

Recomand sa cititi si articolele: 


Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996) scrie despre Plahotniuc si Diacov in articolul publicat pentru ziare.com:
Plahotniuc si-a “cumparat” un partid usor de condus si lipsit de personalitati puternice de la Dima (Dmitri) Diacov, “corespondentul agentiei TASS” la Bucuresti in timpul desantului “turistilor sovietici in trening” din decembrie 1989.

În decembrie 1989, la Bucureşti activau următorii cetăţeni sovietici, originari din RSS Moldovenească:
Mihail Popov, consilier diplomatic la Ambasada URSS de la Bucureşti
Iurie Leancă, secretar II al Ambasadei URSS de la Bucureşti

Dumitru Diacov, şeful Biroului Agenţiei TASS din Bucureşti


Realitatea.net au publicat un articol  despre  despre Dragnea si Diacov: 

Umbra KGB-ului peste congresul PSD? Ce personaj misterios l-a însoțit pe Dragnea



Dumitru Diacov a fost corespondentul la Bucureşti al agenţiei societice de ştiri TASS, în timpul revoluţiei din 89. De altfel, politicianul a fost acuzat, în trecut, de colaborare cu KGB. Mai mult, atrag atenţia jurnaliştii de la flux24. Liderul PSD ar fi nepotul generalului Marin Dragnea, care a venit în România cu trupele sovietice. Unchiul şefului PSD a fost decorat în 2015 de două ori de președintele rus Vladimir Putin. Informaţiile apar în contextul în care ieri, pe tot parcursul discursului de la congres, Liviu Dragnea a menţionat de nenumărate ori ajutorul pe care partidul sau plănuieşte să îl acorde Republicii Moldova.

Amintim ca la data de 17 aprilie 2018 Procurorii din România l-au pus oficial sub acuzare pe Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu  împreună cu el alte persoane acuzate de crime împotriva umanităţii pentru acţiunile lor din timpul revoluţiei din decembrie 1989. De asemenea, mai precizăm că infracțiunile contra umanității nu se prescriu niciodată, cei vinovați putând să răspundă după zeci de ani de la comiterea faptelor.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships