Dispozitiile art.10 din Legea nr.8/1996 modificata in 2004 precizeaza ca,, autorul unei opere are dreptul de a decide sub ce nume va fi adusa opera la constiinta publica,,.
Recunoasterea distincta a acestui drept moral de catre legiuitorul din 1996 constituie o noutate legislativa in raport cu dispozitiile normelor juridice (Decretul nr.321/1956 privind dreptul de autor) intrucat in ultimul act normativ legiuitorul prevede doar ca autorul are posibilitatea de a fi recunoscut ca autor.
Noul act normativ, Legea nr.8/1996 prin formularea ca autorul are dreptul de decide sub ce nume va fi adusa opera la cunostinta publica ne permite sa tragem concluzia ca autorul poate alege intre trei oportunitatii dorite :
1.      fie de a-si folosi propriul sau nume real ;
2.      fie sa aleaga un pseudonim ;
3.      fie sa nu-si dezvaluie pentru acel moment identitatea din motive subiective sau obiective avand insa posibilitatea ulterioara sa-si dezvaluie identitatea si pentru a capata o protectie juridica de drept comun pentru drepturile sale patrimoniale.
In acest sens legiuitorul a aplicat o tehnica legislativa permisiva in aparenta care protejeaza autorul unor opere anonime, dar perioada de protectie este mai scurta. Astfel de regula drepturile patrimoniale dureaza tot timpul vietii autorului iar dupa moartea acestuia se transmite prin mostenire potrivit legislatiei civile pe o perioada de 70 ani.
Cu toate acestea legea sanctioneaza juridic autorii care nu-si au dezvaluit identitatea in momentul aducerii la cunostinta publica a creatiei lor in sensul ca durata drepturilor patrimoniale asupra operelor aduse la cunostinta publica sub pseudonim sau fara indicarea autorului (anonim) este de 70 ani de la data aducerii la cunostinta publica a acestora.

Cu alte cuvinte termenul de protectie de 70 ani nu se calculeaza de la data mortii autorului ci de la data aducerii operei la cunostinta publica ceea ce evident dezavantajeaza succesorii care pot ajunge in situatia de a beneficia mai putin sau deloc protectia juridica privind drepturile patrimoniale rezultate din creatia lui Decuius.
Legiuitorul dupa cum am subliniat totusi acorda inca o sansa autorului aflat in viata sau succesorilor acestuia in sensul ca potrivit dispozitiilor art.26 acestia pot dezvalui identitatea creatorului dar inaintea expirarii termenului de 70 de ani ipoteza in care ne vom intoarce la dispozitiile de drept comun.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships