Orice cheltuiala publica sau bugetara se caracterizeaza prin elemental de intrebiuntare a unei sume de bani, cu relevanta materiala sau tehnico-financiara. Cheltuielile publice de interes statal sunt efectuate in scopul intretinerii sau functionarii organelor sau institutiilor de stat, ca si al desfasurarii activitatilor de invatamint, sanatate, protectie sociala si alte activitati care trebuie finantate de catre stat, din fonduri banesti a caror formare si intrebuintare este decisa de organele de stat.
Dintre cheltuielile publice de interes statal, cele mai importante sunt cheltuielile bugetare cu ramificatia impusa in RM de cuprinsul bugetului public national.
Bugetul public national este alcatuit din : bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarii obligatorii de asistenta medicala. Categoria cheltuielilor bugetare cuprinde : cheltuielile bugetului de stat,, cheltuielele bugetelor locale, cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat si cheltuielile fondurilor asigurarilor obligatorii de asistenta medicala. Drept concepte comunitare privind cheltuielile bugetare sunt evidentiate urmatoarele : sporirea cheltuielilor pentru invatamint, sanatate publica, cercetari stiintifice, cai de comunicatii si dezvoltare regionala; politica cheltuielilor publice sa fie concordata cu politica resurselor financiare in cuprinsul careia impozitele sa nu compromita economiile banesti particulare si nici investitiile intreprinderilor, iar investitiile publice fiind finantate cu preferinta din imprumuturi publice pe termen lung ; ’’cresterea cheltuielilor publice este inevitabila’’, insa ea trebuie subordonata cerintelor de echilibru economic si financiar al comunitatii si statelor membre.