Benjamin Franklin, mare om politic, diplomat luptator inflacarat pentru indepandenta Statelor Unite ale Americii, mare savant si filosof , s-a nascut la Boston intr-o familie saracaDe la varsta de 10 ani , a inceput sa lucreze. , intai in atelierul tatalui sua (meserias lumanarar), apoi in tipografia unui frate mai mare. La 17 ani pleaca la Philadelphia unde lucreaza ca tipograf , gravor, legator , redactor, etc. Printr-o munca intensa , Franklin a devenit un om cult si a desfrasurat la Philadelphia o susutinuta avtivitate social-politica si culturala. Franklin a fost preocupat de multe domenii ale stiintei , dar cea mai mare atentie a acordat-o fizicii . Principalele sale lucrari in domeniul electricitatii le-a efectuat intre anii 1747-1754. Ignorand teoriile la moda precum si cele mai bune din explicatiile date din antichitate si pana el atractiei electrice, fizicianul american elaboreaza pe baze experimentale o teorie generala a electricitatii care a capatat adeziunea majoritatii savantilor.
          El introduce termenii „electrizare”, ”electricitate pozitiva ” , „electricitate negativa” si emite ideea conservarii sarcinii electrice, care adevenit una din ideile fundamentale ale fizicii moderne. Aproape toate faptele cunoscute la acea vreme au putut fi explicate calitativ de catre Franklin printr-o teorie care apela la conceptia particulelor de materie electrica si a electricitatii pozitive sau negative.
          In vara anului 1752 pe timpul unei furtuni, Franklin inalta un zmeu special confectionat si constata aparitia unor puternice scantei electrice la capatul franghiei izolate de pamant, verificand in felul acesta incarcarea electrica a norilor si natura electrica a trasnetului. In vederea protejarii impotriva trasnetului, Franklin propune fixarea pe cladirile inalte a paratrasnetului.
          Preocuparile lui Franklin in domeniul stiintei sunt impresionante: a dat harta curentului Gulfstream , a studiat viteza sunetului in diverse medii , a inventat un instrument muzical bazat pe fracarea unor bile de sticla, un cuptor economic raspandit si azi in America si in Franta , lanterna de strada si multe eltele.
          In perioada 1765-1775, Franklin a prezentat si aparat cu darzenie la Londra , interesele colonistilor americani , iar dupa inceperea razboiului pentru independenta , franklin a reprezentat SUA in Franta.
          A ramas memorabila sedinta Academiei de Stiinte a Frantei , din 1778, cand Turgot , in cuvantarea sa i-a dedicat lui Franklin versul latin:”Eripuit coelo fulmen sceptrumque tyrannis” (El a smuls cerului fulgerul iar titanilor sceptrul).

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships