Legea bugetului pentru anul 2004 va prevedea o reducere a impozitului pe venit pentru persoanele juridice. Potrivit ministrului Finantelor, Zinaida Greceanii, care s-a exprimat in favoarea reducerii impozitului pe venit la una din sedintele Guvernului, micsosarea cotelor de impozitare nu va afecta acumularile la buget, ci dimpotriva va permite o crestere, “deoarece multi agenti economici vor prefera sa renunte la economia subterana”. Grecianii a adus drept argument, practica reducerilor treptate a impozitului pe venit de la 32% la 28% si la 25%, iar a contributiilor sociale de la 30% la 29%, operate in anii precedenti. Ministrul Finantelor a afirmat ca micsorarile cotelor de impozitare au fost coordonate cu organismele financiare internationale. Totodata, premierul Vasile Tarlev a declarat ca impozitul pe venit ar putea sa fie redus si in continuare. Astfel, in 2005 se preconizeaza reducerea acestuia pana la 20%, iar in 2006 pana la 15%. Totodata, agentii economici din agricultura au solicitat stabilirea unui impozit unic. Anterior, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare a amanat lansarea proiectului pilot de aplicare a impozitului unic in agricultura, programat pentru 1 iulie, pentru ca Fondul Monetar International nu si-a anuntat pozitia in acest sens.
Pe de alta parte, seful Cabinetului de Ministri a pledat intr-o sedinta la Ministerul Finantelor pentru aplicarea cotei zero la impozitul pe venit in acest sector. Surse de la Ministerul Economiei, contactate de Agentia REPORTER.MD sustin, insa, ca organismele financiare internationale nu incurajeaza reducerea nivelului de impozitare in agricultura. Drept o solutie de depasire a situatiei de criza in acest sector este propusa acordarea unor ajutoare financiare. Proiectul bugetului pe anul 2004 urmeaza a fi aprobat in sedinta de Guvern si prezentat pana in luna octombrie spre aprobare in Parlament.
Ministerul Finantelor propune pentru anul 2004 reducerea impozitului pe venitul persoanelor juridice de la 25% la 22%, iar a contributiilor pentru asigurari sociale de la 29% la 27%.
Bursele mondiale inregistreaza majorarea preturilor la grau
La bursele modiale continua sa fie inregistrata o majorare vertiginoasa a preturilor de achizitie a cerealelor si, in primul rand, a graului. La una din cele mai mari burse de cereale din Chicago, pretul la grau a crescut in ultimile doua luni cu 17 la suta. La moment, o tona de grau este comercializata la bursa de la Paris la pretul de 137 euro – o suma record de achizitionare pentru anul curent.
Intr-un sir de tari din Europa populatia resimte, deja, pe propriul buzunar majorarea preturilor bursiere. Astfel, in Franta incepand de astazi s-au majorat cu mult preturile la cel mai popular sortiment de paine. In ultimile saptamani pretul la faina a crescut in Franta cu 20-30 euro pentru o tona.
Intre timp, Consiliul mondial pentru cereale a reexaminat prognozele in domeniul volumului recoltei moniale de grau in anul curent, micsorand indicii. Din cauza secetei din Europa si America de Nord, in lume vor fi recoltate doar 557 mln. tone de grau, in comparatie cu 566 mln. lei in 2002.
In aceste conditii producatorii de grau refuza sa propuna spre vanzare graul pe pietele mondiale, asteptand majorarea de mai departe a preturilor- nu este exclus faptul, ca in septembrie Uniunea Europeana va introduce impozit la exportul de cereale, pentru a evita insuficienta de grau in tarile UE.