Testamenti factio desemneaza capacitatea unei persoane de a-si face testamentul sau , de a fi martor la intocmirea unui testament , precum si capacitatea de a veni la succesiune in calitate de succesor sau legat . Testamenti factio reprezinta calitatea de a lua parte sub orice forma la un testament , de a avea un legat , de a fi insarcinat cu o tutela si chear de a fi martor la facerea testamentului . Pentru aceasta se cere o capacitate de fapt, respectiv de a manifesta o vointa oral sau inscris . In acest caz destingem : testamenti factio activa si testamenti factio pasiva . Testamenti factio activa este rezervat numai cetatenilor romani . Peregrinii nu puteau face un testament sub forme romane . Ei intrebuintau formele dreptului pretorian .Pentru ca cineva sa poata face un testament , trebuie sa fie persoana sui-iuris . Un alieni-iuris nu avea un patrimoniu . O femeie libera putea face un testament per aes et libram . Una ingenua isi putea face un testament daca isi crea o situatie similara , realiza coemtio cu un barbat de obicei batrin , intovarasita cu un pact de fiducie , ca sa o manumiseze . Femeia se dezlega de raporturile sale de familie , iar cel ce o manumiza , tutorele sau fiduciar , nu avea interes la averea familiei ca sa nu o autorizeze. (20)
Odata cu imparatul Hadrianus , femeile puteau face testament cu autorizarea tutorelui . Cind tutorii femeilor au disparut , ele au avut capacitatea de a face testament .
Testamentul facut de un inamic era un testament realizat de un sclav , deci nu era valabil , nici chear a captivului ce se intoarce acasa . Raminea valabil insa testamentul facut inainte de captivitate .
Testamentio factio pasiva – constituia posibilitatea cuiva de a putea fi instituit intr-un testament , pentru care se cerea o capacitate speciala . Nu au aceasta calitate speciala unele persoane care nu pot face testament astfel :
· fii de familie care nu aveau un peculium castrense . Cazul obisnuit era ca herede sa fie instituit propriul fiu al testatorului
· se putea institui apt sclavul propriu , cit si sclavul altcuiva . Cind se instituia sclavul propriu trebuia sa i se dea in acelasi timp si libertatea .(21)
Peregrinii nu puteau fi instituiti . Puteau insa instituiti latinii . Nu putea fi instituita o persoana care incalca anul de doliu . Nu putea fi instituita o persoana incerta , de exemplu acela ce va veni primul la inmormintare .(22)
Persoanele incerte – postum , persoane nascute dupa facerea testamentului au utut fi instituite.
Martorii trebuie sa fie capabili , sa aiba testamenti factio . Nu pot fi martori cei ce nu inteleg actul , respectiv impuberii , nebunii , mutii , surzii , iar pentru un testament scris nici orbii . Nu pot fi martori femeile , tatal si fratele tatalui , nici heredele , sclavul sau peregrinul .
Martorii trebuiau sa fie rogati , anume chemati pentru a lua parte la facerea unui testament , sa nu vina la aceasta intimplator.