Procedeul probator, denumit in Codul roman de procedura penala cercetarea la fata locuhii (art. 129) – cunoscut in liegislatiile occidentale si ca cercetarea scenei infractiunii sau scena crimei, cum este cazul sistemului judiciar de tip anglo-saxon, ori american – reprezinta actul de debut al investigatiilor in fapte de periculozitate deosebita: omucideri, violuri sau talharii urmate de moartea victimei, distrugeri, catastrofe sau accidente grave, infractiuni din domeniul crimei organizate.
Codului de procedura penala, cercetarea la fata locului se efectueaza atunci cand sunt necesare:  Constatarea situatiei locului savarsirii infractiunii.;  Descoperirea si fixarea urmelor infractiunii.;  Stabilirea pozitiei si starii mijloacelor materiale de proba si a imprejurarilor in care a fost comisa infractiunea. Referitor la intelesul termenului de fata locului sau de loc al savarsirii fap
Obiectivele imediate ale cercetarii locului faptei sunt urmatoarele:
a. Descoperirea urmelor si evidentierea imprejurarilor apte sa conduca la identificarea
fdptuitorului,
la clarificarea circumstantelor in care s-a savarsit infractiunea, la descoperi­
rea corpurilor delicte.
b. Obtinerea de catre organul de ancheta si de catre magistrat a unor date exacte,
corecte, prin cunoasterea si studierea nemijIocita a scenei infractiunii, referitoare la modul de savarsire a faptei si la persoana infractorului, aspect de natura sa evidentieze principala functie a cercetarii la fata locului2.
Reguli tactice ale cercetarii la fata locului
Cercetarea propriu-zisa la fata locului presupune respectarea unor reguli tactice cu caracter general, aplicabile in intreaga cercetare, astfel incat sa se ajunga la scopul propus. In acest sens, este remarcabila preocuparea autorilor de specialitate de a desprinde si sintetiza, pe baza practicii judiciare, cele mai importante reguli care trebuie respectate in efectuarea acestui act procedural. In Iucrarile de specia­litate, enuntarea regulilor generale ale cercetarii la fata locului difera, desigur firesc, de la un autor la altul, fara a se omite, insa, aspectele esentiale.

Principalele elemente tactice, de natura sa orienteze activitatea echipei de cercetare la fata locului sunt, in esenta, urmatoarele:
Cercetarea la fata locului se efectueaza cu maxima urgenta. Este de la
sine inteles ca cercetarea la fata locului trebuie sa fie facuta cu maxima urgenta,
practic, imediat dupa ce organul de urmarire penala a fost sesizat despre savarsirea unei infractiuni. Aceasta cerinta, de o importanta deosebita, este obligatorie cel putin sub doua aspecte:
a. Prin scurgerea timpului, exista pericolulproducerii unor modificari la local faptei si al disparitiei sau degraddrii urmelor.
b.Prin prezenta imediata a organului de urmarire penala la fata locului se
creeaza posibilitatea identificarii unor martori, fara a se exclude chiar surprin-
derea autorului la locul infractiunii.
Cercetarea la fata locului se efectueaza complet si detaliat. Aceasta
cerinta trebuie dublata de obiectivitate si constiinciozitate, astfel incat locul faptei
sa fie cercetat sub toate aspectele, indiferent de versiunea pe care echipa de
cercetare este tentata sa o atribuie evenimentului cercetat. Aceasta regula, vizeaza minutiozitatea investigatiilor, impuse echipei de cercetare sa-si focalizeze atentia in doua directii principale:
a. Descoperirea si cercetarea riguroasd a urmelor, indeosebi a urmelor latente,
a celor biologice precum si a microurmelor care sunt, de regula, imposibil de evitat de catre infractor.
b. Clariftcarea imprejurarilor negative, respectiv a “neconcordantei” dintre starea locului faptei si fapta ori linprejurarile ca atare este mai mult decat importanta, deseori acestea reprezentand incercari de simulare sau disimulare a unor fapte penale.
Conducerca si organizarea competenta a cercetarii la fata locului.
Organizarea si conducerea eficienta a activitatii echipei de cercetare la fata locului constituie o conditie esentiala pentru realizarea sarcinilor specifice actului proce­dural analizat. Tactic, aceasta cerinta se materializeaza prin:
      Cercetarea in echipei care presupune, in primul rand, o conducere unica . De exemplu, in ipoteza cercetarii la fata locului a unei omucideri, echipa de cercetare este alcatuita din procwor, inspectori si agenti de polilie din formatiile de criminalistics si judiciare, precum si din medical legist. Potrivit prevederilor le-gii, conducerea echipei revine procurorului.
Conducerea unitara este determinata de importanta pe care o reprezinta, in gene­ral, cercetarea la fata locului, in special, de caracterul particular, propriu cercetarii tn echipa. De aceea aceasta se supune urmatoarelor cerinte:   Conlucrarea farai rezerve, pe toate planurile, intre membrii echipei de cer-
cetate sau de investigatie;  Informarea permanentd a conducatorului cercetarii, care va centraliza toate datele obtinute”.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships