Coruptia ca fenomen infractional se afla in strinsa conexiune cu dinamica intregului ansamblu social si bineinteles cu criminalitatea atit in plan national cit si international.
Lupta contra criminalitatii se desfasoara in toate statele prin masuri concentrate deopotriva de prevenire si constringere cu aplicarea de sanctiuni penale. Nimeni inca nu a gasit o solutie cu eficacitate garantata prin reducerea si in cele din urma, eliminarea criminalitatii din viata societatii. Referitor la fenomenul coruptiei este un adevarat unanim acceptat, potrivit careia, urmarirea penala, sanctiunea disciplinara contra indivizilor corupti pot elimina infractorul, dar nu pot eradica coruptia. In consecinta combaterea coruptiei poate fi realizata eficient prin redresarea economica, politica si morala a societatii.
Problemele prevenirii infractiunilor de coruptie si a criminalitatii in general, lupta contra lor este inspirata de politica penala a tarii si comporta solutii nationale, care la rindul lor depind, pe de o parte de acuratetea conceptiei, de structurile, programele si metodele prin care se infaptiueste strategia nationala de combatere a infractionalismului, iar pe de alta parte sunt in functie si mijloacele financiare pe care statul poate sa le afecteze acestui scop.
Prevenirea infractiunilor de coruptie, ca si a criminalitatii in general este considerata dintotdeauna drept obiectivul principal al politicii penale si are le baza conceptele criminologiei preventive.
a) Prevenirea postdelictuala, care include un ansamblu de masuri de resocializare a celor condemnati pentru acte de coruptie
b) Prevenirea predelictuala, constituie un proces social neintrerupt care include un ansamblu de masuri sociale luate in temeiul legii de catre organele de ocrotire a dreptului in conlucrare cu difereite organizatii.
In sens strict prevenirea infractiunilor de coruptie vizeaza reactia prin mijloace de drept penal impotriva faptuitorilor, iar in sens larg presupune si definirea cauzelor care determina si conditiilor care favorizeaza feneomenul infractional al coruptiei si inlaturarea acestora.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships