Inserarea publicitatii
Tehnica inserarii mesajelor publicitare trebuie sa respecte criteriile de durata, incompatibilitatile expres prevazute in Decizia nr. 105 (durata emisiunii, felul acesteia), precum si principiile specifice anumitor categorii de produse.
Forma publicitatii
Forma mesajului publicitar trebuie sa-i asigure la difuzare atat detasat de restul programului cat si corecta intelegere a din partea consumatorilor. Publicitatea mascata, in cadrul unei emisiuni fara declararea sau delimitarea spatiului publicitar este interzisa.
Prezentarea publicitatii
Spoturile publicitare izolate se pot difuza in cadrul unor programe prin realizarea unor ecrane neutre cu o durata de cel putin o secunda. Cand transmisia unei emisiuni nu se poate realiza cu respectarea normelor privind forma publicitatii, realizatorul sau producatorul va evita – prin alegerea unghiurilor de filmare – prezentarea unor produse sau marci prezente in cadrul acelor emisiuni.
Durata publicitatii
Cu privire la acest aspect, in Decizia 105/93 se stipuleaza urmatoarele principii privind intervalele orare:
1.Timpul destinat publicitatii nu trebuie sa depaseasca 15% din timpul transmisiilor zilnice. Exceptia de la aceasta regula este permisa daca activitatea de publicitate se adreseaza direct publicului pentru: vanzarea-cumpararea de produse/servicii; inchirierea unor produse sau furnizarea de servicii dar fara a se depasi limita de 15% din spatiul transmisiei zilnice.
2.Timpul destinat publicitatii in intervalul unei ore de transmisie nu trebuie sa depaseasca 20%. Acest interval orar (60 de minute) se delimiteaza prin luarea in considerare a orei exprimata in numere intregi.
3.Durata publicitatii pentru timpii de emisie din afara intervalelor orare intregi, nu va depasi 20% din durata respectivei fractiuni orare.
Principiile consacrate diferitelor forme de publicitate
1.Pentru publicitatea prin oferte directe trebuie consacrat un spatiu mai mic din transmisiunea zilnica a programului.
2.Pentru vanzarea, cumpararea sau inchirierea de bunuri si/sau servicii nu trebuie sa se depaseasca 5% din timpul zilnic al programului. Pe langa raspunderea partilor semnatare ale contractului de publicitate este implicata si raspunderea tuturor participantilor la definitivarea mesajului publicitar.
In functie de natura domeniului in care se constata nerespectarea regimului imperativ legal, sanctiunile sunt individualizate in functie de sfera normelor incalcate.
Nerespectarea normelor prevazute in Decizia 105/93 se sanctioneaza potrivit cap. V din Legea 48/92 – Legea audiovizualului.
Incheierea si executarea legala a acestui gen de contract depinde atat de respectarea principiilor imperative inserate in dispozitiile generale si speciale cat si de conduita partilor reglementata de scopul dorit si de principiile contractuale generale.