Curba AD determina cantitatea de marfuri si servicii pe care cumparatorii sint dispusi sa o procure la orice nivel dat al preturilor. Ea reflecta combinatiile volumului productiei si nivelului preturilor la care piata de bunuri si cea monetara se afla in echilibru.

Curba AD poate fi construita in baza ecuatiei teoriei cantitative a banilor care are urmatoarea forma:
M*V=P*Y unde M-masa monetara
V-viteza de rotatie a capitalului
P-pretul
Y-volumul real al productiei
Ecuatia data stabileste ca masa monetara (M)determina valoarea nominala a productiei (Y) care la rindul ei depinde de nivelul preturilor(P) si volumul productiei.
Pentru orice volum fixat al ofertei de bani ecuatia stabileste dependenta invers proportionala dintre nivelul preturilor si volumul marfurilor si serviciilor, iar ca urmare curba AD are inclinatie negativa.
Deplasarea de-a lungul curbei AD denota faptul ca modificarea AD este in functie de dinamica nivelului pretului.

Conform efectelor cererii agregate:
a)efectul ratei dobinzii-cresterea preturilor duce la micsorarea ofertei reale de bani, la micsorarea cererii de bani, respectiv la crestera ratei dobinzii pe piata monetara, ca urmare investitiile scad si cererea agregata scade:
b)efectul bogatiei-care arata ca daca preturile cresc,ca urmare valoarea bogatiei acumulate de populatie se reduce, ca urmare se micsoreaza cererea din partea menajelor,ceea ce duce la micsorarea cererii agregate;
c)efectul importului-cresterea preturilor marfurilor interne duce la majorarea cererii populatiei pentru bunurile importate, care duce la micsorarea exportului net si ca urmare la reducerea cererii agregate.
Orice modificare a nivelului pretului va determina o deplasare de-a lungul curbei cererii agregate. Orice modificare a componentelor cererii agregate, la acelasi nivel al preturilor, va determina o deplasare in spatiu a curbei cererii agregate.
Curba AD se construieste pentru o valoare fixata a masei monetare(M). Modificarea acesteia va cauza deplasarea curbei AD
1) M↑; AD↑ 2) M↓; AD↓

Fluctuatiile masei monetare(M) nu sunt unicul factor ce determina fluctuatiile AD si ca urmare deplasarea curbei AD. Aceleasi consecinte le vor avea modificarea in viteza de rotatie a banilor cind masa monetara(M) este constanta precum si alti factori.
Curba cererii se poate clasifica în curba pe termen lung şi pe termen scurt.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships