Două aspecte trebuie luate în considerare în determinarea unui contract futures pe indici: nivelul indicelui şi preţul futures dat de valoarea indicelui respectiv.  Basis-ul dintre valoarea indicelui şi nivelul preţului futures poate fi definit ca diferenţa dintre preţul futures şi valoarea indicelui.  Nivelul unei pieţe de acţiuni este exprimat cu ajutorul indicilor bursieri. Există două căi diferite de a estima comportamentul unei pieţe: analiza fundamentală şi analiza tehnică.  Aceasta din urmă include la rândul ei, două componente diferite. Prima componentă cuprinde studiul graficelor şi câţiva algoritmi, în timp ce a doua componentă utilizează indicatori de piaţă cum ar fi dobânda, raportul creştere-descreştere, volumul tranzacţiilor, etc. În continuare sunt prezentate câteva elemente esenţiale utilizate în cadrul analizei fundamentale pentru analiza pieţei. Profitul societăţilor. Faptul că o societate înregistrează profituri mari şi acordă dividende importante va conduce la creşterea preţului acţiunilor sale pe piaţă. Rata dobânzii. O rată a dobânzii ridicată generează profituri şi dividende de care nu se poate face abstracţie în determinarea preţului unei acţiuni, de obicei creşterea ratei dobânzii conduce la scăderea preţului acţiunilor.
Profiturile mari ale societăţilor care duc la creşterea preţurilor acţiunilor şi rata ridicată a dobânzii care conduce la scăderea preţurilor acţiunilor adesea pot acţiona în acelaşi timp .Fiecare factor are perioada lui de dominaţie care se poate întinde de la câteva zile la câţiva ani. A determina care este factorul dominant face parte din arta de previzionare a nivelului pieţei în viitor.
Situaţia generală a economiei.
O economie puternică determină de obicei realizarea de către societăţi a unor profituri mari şi, ca urmare, preţurile acţiunilor vor avea un nivel ridicat. Dar este la fel de adevărat că o asemenea economie va genera şi rate ale dobânzilor mari, ceea ce va avea ca rezultat scăderea preţurilor acţiunilor.
Un alt mod de a estima nivelul unei pieţe de acţiuni sau preţul unei acţiuni este calcularea raportului preţ – profit. Preţul unei acţiuni poate fi exprimat prin înmulţirea raportului dintre preţ şi profit cu profitul. Factorii care determină creşterea profiturilor, de exemplu condiţiile economice favorabile, fac ca raportul dintre preţ şi profit să descrească pentru că nişte condiţii economice favorabile duc la o creştere a ratei dobânzilor.
Perspectivele de evoluţie în viitor
Perspectivele, care influenţează şi ele piaţa acţiunilor, stabilesc care este componenta dominantă în influenţarea preţului acţiunilor – profitul sau raportul dintre preţ şi profit. De cele mai multe ori, punerea pe seama perspectivelor a modificărilor preţurilor acţiunilor este o consecinţă a ignorării totale a cauzelor modificărilor respective.
În general, preţul contractelor futures urmăreşte îndeaproape preţul indicelui.
Cele două diferenţe au un efect asupra preţului futures. Pentru a face din contractul futures un adevărat substituent al indicelui, trebuie plătit atât costul de finanţare al acţiunilor, cât şi dividendele plătite până la scadenţa contractului pentru acţiunile ce compun indicele. Această ajustare se numeşte cost de menţinere, iar preţul indicelui împreună cu costul de menţinere determină valoarea teoretică a contractului futures.
Procesul prin care valoarea teoretică a contractului futures este menţinută la nivelul preţului cash al indicelui se numeşte arbitraj. Arbitrajul se referă la cumpărarea sau vânzarea de contracte futures simultan cu vânzarea sau cumpărarea de acţiuni din structura indicelui. Un aspect important legat de piaţa futures pe indici bursieri se referă la faptul că odată cu creşterea numărului investitorilor individuali pe piaţa de acţiuni, multe din tehnicile de tranzacţionare aflate la dispoziţia traderilor profesionişti şi a managerilor de portofoliu sunt aplicabile şi pentru micii speculatori. Acest lucru nu mai e valabil pentru pieţele futures în care speculatorii nu sunt implicaţi şi pe piaţa produsului suport a contractului futures.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships