Posibilitatile restranse de circulatie a informatiei in perioada anterioara aparitiei tiparului in Europa, sistemul de pregatire a mestesugarilor, exploatarea cu mijloace rudimentare a pamantului au determinat ca in domeniul informatiei tehnologice sa se poata pastra secretele fara interventia statului, iar in caz de divulgare a acestora, efectele pentru descoperitor sa fie minime.
Dezvoltarea economica in general, dorinta de putere a monarhiilor si dorinta de expansiune a proprietarilor de ateliere mestesugaresti coroborata cu aceeasi dorinta de a nu divulga secretele de fabricatie au determinat aparitia primelor forme de protectie egala a descoperirilor tehnice, a noilor procedee sau tehnologii, inclusiv agrare.
Astfel in secolul 15 monarhii acorda privilegii nu numai in ce priveste opera literara ci si in ce priveste descoperirile tehnice. Fie ca descoperirile apartinand unui cetatean propriu, fie ca ea a fost doar introdusa in tara de acesta, monarhul ii acorda exclusivitatea exploatarii pe o anumita perioada.

Practica transferarii de tehnologie si a infiintarii de noi ramuri industriale apare in Anglia. Aici protectia a luat forma acordarii celui ce a introdus o noua tehnologie, a dreptului exclusiv de a o folosi pe o perioada suficient de lunga pentru a o face cunoscuta si accesibila, pentru a o introduce pe o scara larga in economie.
Deci, dreptul exclusiv acordat celui care introducea descoperirea il proteja pe acesta aducandu-i avantaje materiale. La un moment dat s-a abuzat de acordarea privilegiilor in scopul maririi veniturilor Coroanei –  Parlamentul englez a adoptat  legea privind monopolurile care prevedea ca toate monopolurile cu exceptia oricarei scrisori deschise
si oricarei acordari de privilegii pe termen cel mult 14 ani care urmau a se da primilor si realilor inventatori pentru unica folosire si producere in regat a produselor noi.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships