La baza DPC stau normele fundamentale ale dreptului constitutional, care stabilesc principiile dreptuuli in ansamblu. In Constitutia R.M. sunt consacrate principiile : independentei judecatorului ; accesului liber la justitie, dreptului la aparare, limbii de desfasurare a procesului.
Codul de PC si Constitutia se intersecteaza si prin faptul ca ambele reglementeaza si alcatuirea instantelor de judecata, cu mentiunea ca legea fundamentala are doar aspecte cu caracter general.
Dreptul civil cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementaeaza relatiile sociale intre persoanele fizice si juridice ce se afla pe pozitie de egalitate.
Dreptul civil ar fi ineficient fara existenta dreptului PC  care trebuie sa asigure realizarea lui dupa cum DPC nu s-ar justifica fara existenta Dreptului Civil pe care sa-l apere la nevoie.
Norma procesuala ofera cele mai potrivite pentru realizarea drepturilor subiective, consacrate  de Dreptul Civil, dar drepturile subiective procesuale nu trebuie sa restringa dreptul subiectiv material.

DPC si DP Penal
Asemanari :
                     aceleasi instante rezolva, atit cauze civile, cit si penale ;
                     la baza lors tau principii fundamentale identice sau similare.
                     ambele au etape asemanatoare.
Deosebiri :
                     obiect diferit ;
                     masuri de constringere diferite ;
                     modul de sesizare e diferit.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships