Energia electrica este elementul de baza in dezvoltarea economica industriala a fiecarui stat, fiind indispensabila in toate sectoarele de activitate. Cresterea nivelului vietii materiale si spirituale a populatiei atat urbana cat si rurala este strans legata de productia de energie electrica. Productia de energie electrica este produsa in centrale electrice care difera intre ele dupa sursa de combustibil  folosita pentru obtinerea energiei electrice. Astfel, hidrocentralele folosesc pentru producerea energiei electrice forta apelor, termocentralele folosesc in procesul tehnologic transformarea chimica a elementelor combustibile din carbuni, gaze sau petrol (prin ardere si degajare de caldura), atomocentralele folosesc reactiile chimice a elementelor (fuziunea uraniului si plutoniului) reactii insotite de degajari mari de caldura. In tara noastra sistemul energetic a luat fiinta in anul 1953 odata cu punerea in functiune a termocentralei Doicesti care a folosit agregate cehoslovace apoi in anul 1954 a fost pusa in functiune conectata la sistemul national centrala de la Comanesti (luna iunie 1954) si cea de la Palas-Constanta (luna iulie 1954). Ambele centrale au fost echipate cu utilaje si tehnologie sovietica.  Pana la acea data consumul de energie electrica era asigurat de echipamente mici pe plan local (se foloseau agregatele “TATRA” de 0,5-2 MW/h de constructie ceha, agregate “BENSSON” de 1-1,5 MW/h de constructie nemteasca si agregate “VULCAN” de 0,7-2 MW/h de constructie autohtona).  Bazele sistemului energetic national au fost puse in anul 1958 cand s-a infiintat compania de transport si distributie a energiei electrice sub egida Ministerului Energiei Electrice. Acesta s-a dezvoltat si a capatat o stabilitate dispusa sa preia necesarul de consum abia in anii 1960 – 1962 cand au inceput sa produca o serie de hidracentrale (salba de pe raul Bistrita – 12 hidrocentrale, hidrocentralele de pe Lotru – 4 grupuri, cele de pe Somes si Crisuri), precum si termocentrale puse in functiune in acea perioada (Fantanele 1960, Borzesti 1957-1959, Paroseni 1958, Progresul-Bucuresti 1958 s.a.)
            Dezvoltarea productiei de energie electrica a fost strans legata de dezvoltarea industriala si economica, centralele electrice fiind construite in zonele de dezvoltare economica sau in apropierea surselor de combustibil. Exemplificam termocentrala Borzesti construita pe platforma petro-chimica, termocentrala Chiscani in zona combinatului siderurgic Galati, termocentrala Paroseni amplasata in zona exploatarii miniere Mintia-Calan, termocentrala Ludus in zona de exploatare a gazelor naturale Tg. Mures – Mediasi.
            Dezvoltarea productiei de energie a atras de la sine dezvoltarea unui sistem de transformare, transport si distributie de energie electrica cu scopul de a acoperi intreaga tara precum si cel de a putea fi conectat la sistemul european de energie electrica.
            Odata cu dezvoltarea sistemului energetic s-a dezvoltat si un sistem de transport si distributie a gazelor naturale (fondat in anul 1965), precum si a unui sistem de termoficare si livrare de agent termic industrial in zonele industrializate.
            Productia de energie electrica a avut o perioada de varf in perioada 1986-1989 cand puterea instalata in Romania era de 20.500 MW/h dispusa astfel:

In perioada anilor 1986-1989 a crescut cererea de energie

electrica, aceasta cunoscand apogeul in 1988-1989 cand necesarul de energie electrica era produs in tara in proportie de 90 %.
            Deasemeni, termocentralele produceau necesarul de energie termica in proportie de 40 % necesar consumului industrial si incalzirii urbane. In anul 1989 termocentralele au ajuns la o productie de varf in productia energiei electrice 14.688 MW/h si 39.500 t/h – abur industrial si 24.300 Gcal/h pentru incalzirea populatiei urbane.
            O deosebita atentie a fost acordata folosirii bazinului hidragrafic al tarii, motiv pentru care studiile au aratat ca investitiile in cadrul hidrocentralelor sunt benefice.
            In asemenea conditii, statul Roman impreuna cu RSF Iugoslavia au amenajat si construit in zona “CAZANE” pe Dunare hidrocentrala de la Portile de Fier, aceasta fiind cea mai mare hidrocentrala din tara. Deasemeni s-au mai construit hidrocentrale pe Crisul Repede, Bistra, Olt, insa o importanta deosebita s-a acordat amenajarii hidrografice a raului Arges, cunoscut fiind lantul de hidrocentrale “ARGESUL” cu steaua acestuia centrala de la “VIDRARU”. Dezvoltarea economica a tarii a condus la investitii tot mai mari in domeniul energetic motiv pentru care statul a promovat investitia de la Portile de Fier II in amonte de Portile de Fier I.
            Cunoscandu-se permanent rezervele de combustibili energetici conventionali (carbuni, gaze naturale, petrol) s-a ajuns la concluzia ca folosirea unui alt combustibil mai ieftin si cu puteri calorice mai mari ar rezolva problema crizei de combustibil. Astfel, in anul 1987 s-a luat in calcul constructia unei centrale atomoelectrice in localitatea Cernavoda. Proiectul centralei este canadian, iar echipamentele de productie canadiana si italiana.
            Centrala de la Cernavoda a fost gandita sa fie utilata cu 4 grupuri atomoelectrice de cate 700 MW/h fiecare. Eforturile financiare s-au putut materializa prin punerea in functiune a unui singur grup in anul 1994, acesta fiind un succes al energeticii Romanesti.
            Declinul economic dupa revolutia din 1989 a schimbat si afectat mult producerea de energie electrica nationala, alegand pentru functionare doar centralele care erau dotate cu echipamente noi, performante cu rentabilitate superioara realizand consumuri specifice din ce in ce mai mici.
            Economia de piata care acopera tot mai mult sfera industriala produce efecte si in sfera energetica. In asemenea conditii in momentul de fata din totalul puterii instalate de energie electrica se foloseste doar 60-65 %.
            Situatia industriala (lichidarea unitatilor energofage) a condus la oprirea si chiar inchiderea unor unitati de productie energetica, un exemplu graitor fiind in Comanesti unde, prin divizarea si reorganizarea fostului C.P.L. a scazut mult consumul de energie electrica si termica, iar in urma acestei scaderi termocentrala Comanesti nu mai produce energie electrica din luma martie 1995. Asemenea exemple pot continua cu Bucuresti-Grozavesti, Resita, Suceava, Arad s.a. .
            In urma analizelor facute in tara noastra se preconizeaza punerea in functiune a celui de-al doilea grup atomo-nuclear in vara anului 2003 si a unor amenajari hidrotermice de puteri mici si mijlocii pe raul Somes, Mures, Timis, Dambovita, Tarnava Mare.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships