Indata dupa moartea si invierea lui Iisus Cristos, invatatura Lui-Evanghelia-a inceput sa se raspandeasca rapid in Palestina, in intregul Imperiul Roman si in tarile Orientului Apropiat, iar apoi in intreaga lume.Apostolii lui Iisus Cristos si alti ucenici au plecat in diferite orase si tari ca sa predice Cuvantul lui Dumnezeu.Domnul le confirma spusele prin minuni: cind acestia se rugau lui Dumnezeu in numele Iisus Cristos, cei bolnavi se insanatoseau, ologii se vindecau si chiar cei morti se intorceau la viata, astfel incat oamenii primeau in inima lor Cuvantul lui Dumnezeu, intorcandu-se de la caile lor pacatoase.Crestinii erau persecutati, insa credinta lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, era mai puternica decat persecutiile.
Ca sa intareasca credinta in Cristos, apostolii scriau bisericilor scrisori numite si “Epistole”.Unele Epistole erau scurte, de aproximativ o pagina, iae altele, cum ar fi “Epistola catre Romani”, mult mai lungi.Unele erau adresate tuturor crestinilor, cum sint cele ale lui Iacov, Petru ,Ioan si Iuda, pe cind altele (Epistolele lui Pavel )-anumitor persone si biserici.
Unele Epistole apostolul Pavel le-a scris pe cind se afla in inchisoare pentru Cuvantul lui Dumnezeu.”…Sufar pina acolo, ca sint in lanturi, ca un facator de rele; dar Cuvantul lui Dumnezeu nu este legat”,-scria Pavel prietenului sau Timotei (2 Tim.2,9).
Noul Testament contine 21 de Epistole.Ele au fost scrise sub indrumarea si inspiratia Sfantului Duh al lui Dumnezeu, astfel ca impreuna cu celelalte parti ale Bibliei, adica Sfintelor Scripturi, reprezinta CUVANTUL LUI DUMNEZEU.Primii crestini erau constienti de faptul acesta si transcriau cu sirguinta aceste Epistole, le citeau in biserici si case copiilor lor, le aratau prietenilor, le daruiau, ai astfel contribuiau la raspindirea Cuvantului lui Dumnezeu.
In antichitate nu existau desigur “Societati Biblice”, adica organizatii care astazi publica si raspandesc Sfinta Scriptura.Oamenii transcriau manual Cuvantul lui Dumnezeu.Ei copiau fie anumite carti ale Noului Testament, precum Evanghelia dupa Ioan, Epistola catre Galateni, fie textul intreg al Noului Testament si chiar Biblia intergral.Insa pentru a trenscrie mai bine de o mie de pagini ale Vechiului Testament era nevoie de timp indelungat.Copistii intrebuintau foi de “papyrus”, un material de scris confectionat din tulpina plantei cu acelasi nume, sau de “pergament”, o piele preluata special pentru a se putea scrie pe ea.
Desigur, este dificil sa redai continutul atit de cuprinzator al Epistolelor intr-o forma rezumativa.Fiecare Epistola contine adevaruri fundamentale, pe care Dumnezeu le transmite pe calea aceasta oamenilor.Iata citeva idei esentiale, desprinse din textele Epistolelor: Credinta si fapta (Ep. lui Iacov).Cum sa suporti suferinta prin rabdare (1 Petru).Cum sa ramii curat si credincios in zilele de desfriu si lepadare (2 Petru).Bucuria si biruinta (1 Ioan).Dragostea (2 Ioan). Primirea de oaspeti (3 Ioan).Cum sa pazesti credinta si sa te feresti de cadere (Iuda).Indreptatirea prin credinta (Romani). Cristos este Domnul (1 Corinteni).Mingiierea, slujirea (2 Corinteni).Nu poti fi mintuit prin indepilnirea Legii, ci numai prin Cristos (Galateni). Despre Biserica lui Cristos (Efeseni).Unitatea frateasca (Filipeni).Slava si maretia lui Cristos (Coloseni).Domnul Iisus Cristos va veni din nou pe pamint (1 si 2 Tesalonicieni).Credinciosia in lucrarea Domnului si devotamentul fata de El (1 si 2 Timotei).Prezbiterii bisericilor trebuie sa fie exemple de traire sfanta (Tit).Sa ne iertam unul pe altul (Filimon).Stravechiul popor Israel si Legea-si Noul Israel,cel duhovnicesc,si harul lui Dumnezeu (Epistola catre Evrei).
Epistolele sint o parte foarte importanta a Bibliei.Ca sa le intelegi, ele trbuiesc citite cu toata atentia.Citeste Cuvantul lui Dumnezeu cu dragoste.Roaga-te Domnului si El iti va ajuta sa intelegi Sfanta Scriptura.