Prima reglementare a impozitului pe venit in Romania dupa 1989 a fost OG 73/1999. Cu siguranta ca nu a fost nici pe departe o lege perfecta. Autorii OG nr. 73/1999 au neglijat un principiu elementar: dacă vrei ca cineva să declare un venit, ca să-l poţi impozita, trebuie să-l încurajezi pe cel care face cheltuiala, să i-o recunoşti ca atare. Ordonanţa privind impozitul pe venitul global, ca dealtfel toate legile fiscale din România, recunoaşte într-o foarte mică măsură cheltuielile. Consecinţa: angoase în ceea ce priveşte completarea declaraţiilor de impunere nu au decât amărâţii. Cei de la care statul ar putea scoate, printr-o politică fiscală făcută cu cap, sume importante sunt detaşaţi. Nu există în acest moment nici o pârghie de control al veniturilor lor reale. Faimosul sistem informatic de identificare şi a celui din urmă contribuabil este un vis. Impozitarea veniturilor dă frisoane în primul rând celor ce ar trebui să o aplice. Sau, citându-l pe actualul ministru al finanţelor publice: „Nici măcar cei care administrează acest impozit nu ştiu cum se procedează“. Acestea fiind datele, asupra oportunităţii revizuirii acestui capitol legislativ nu planează nici cea mai mică îndoială.
Iata ce scria presa in legatura cu amanarea depunerii documentelor privind impozitul pe venitul global in anul 2001, decizie luata de guvern in conditiile in care mai putin de o treime din cei trei milioane de contribuabili completasera declaratiile de impunere in termenul legal, adica pana la 31 mai.
“Reactia publicului la introducerea impozitului pe venitul global era previzibila. Aproape fiecare dintre cei trei milioane de oameni care intra, teoretic, sub incidenta acestei legi au si alte venituri in afara de cele din salarii: o colaborare nedeclarata la camerele de munca, o chirie, o prima sau altele de acest fel. Sunt bani de care nimeni nu stie si pe care nimeni nu doreste sa-i imparta acum cu statul. In incercarea de a afla care este principalul motiv pentru care noul impozit nu a prins, am descoperit ca, pe langa faptul ca fisele ce trebuie completate i-au bulversat pe cei mai multi, exista si o opozitie care tine de filozofia contribuabilului, daca se poate spune asa. Ideea de stat, ca autoritate, ca aparator al unor anumite principii si ca gestionar al banilor publici s-a diluat in asemenea masura, incat nici nu mai merita discutata. Romanii simt ca nu primesc nimic in schimbul tuturor impozitelor si taxelor platite bugetului in ultimii zece ani. Faptul ca mai putin de o treime din cei vizati au depus declaratiile este expresia unei profunde indiferente, dar si a ostilitatii fata de un sistem care cere din ce in ce mai mult fara a da nimic in schimb.
Problema nu sta neaparat in cat de bine este explicat sistemul de impozitare, ci mai mult in cat sunt de dornici cetatenii sa inteleaga. In Romania, aceasta dorinta aproape ca nu exista, tocmai din cauza neincrederii in felul in care statul administreaza banii cetatenilor. Nu spune nimeni ca n-ar trebui sa avem impozit pe venit. Dar sansele ca acest nou concept sa fie asimilat cresc doar daca serviciile publice, finantate din banii populatiei, satisfac intr-adevar si nevoile celor care platesc taxe. Or, cu o retea de invatamant arhaica, cu spitale care stau sa se prabuseasca, pensionari care mor de foame si o administratie de stat corupta si ineficienta, este greu de crezut ca cineva va consimti sa finanteze in plus acest sistem ineficient. “

Ministerul dezvoltarii si prognozei, analizand stadiul realizarii planului de actiune al programului de guvernare pe trimestrul I 2001, prezenta realizarile guvernului in planul impozitelor:
Au fost elaborate următoarele propuneri de modificare ale sistemului de impozite:
In domeniul impozitului pe venitul global a) majorarea pragului de venit neimpozabil pentru veniturile din pensii;
b) îmbunătăţirea sistemului de plăţi anticipate de impozit prin metoda reţinere la sursă pentru veniturile din valorificarea bunurilor în regim de consignaţie, a veniturilor realizate în baza unui contract de agent, de comision sau de mandat comercial;
c) neimpozitarea veniturilor reprezentând cadouri acordate angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, copiilor angajaţilor cu ocazia zilei de 1 iunie, precum şi cu ocazia sărbătorilor de iarnă;
d) stabilirea regimului fiscal pentru indemnizaţiile de delegare – detaşare, diurnele acordate de organizaţiile neguvernamentale;
e) crearea suportului legislativ pentru elaborarea procedurilor de administrare a impozitului prin Ordin al Ministrului finanţelor publice.
A fost elaborat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea O.G. nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, în care se prevede:
– extinderea bazei de impozitare a venitului global, prin raţionalizarea deducerilor;
– decalarea termenului de depunere a declaraţiilor de venit global, până la 31.05.2001 pentru contribuabilii care realizează venituri din mai multe surse de venit;
– revizuirea tranşelor de venit şi a cotelor de impozitare în sensul majorării tranşei de venit impusă cu cota minimă, concomitent cu diminuarea cotelor marginale.
A fost aprobată decalarea termenului de depunere a declaraţiilor de venit global, restul măsurilor urmând a fi aplicate prin adoptarea Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea O.G. 73/1999.

Ordonanta nr. 7 din 07/19/2001, privind impozitul pe venit, publicata in Monitorul Oficial nr. 435 din 08/03/2001 abroga OG 73/1999, ca si modificarile si completarile acesteia, reunindu-le intr-o forma completa.

Au ramas inca deficiente ce pot fi usor speculate, in asa fel incat sa fie evitata impozitarea impovaratoare. Spre exemplu, intr-un articol se analizeaza o modalitate simpla de a plati un impozit de doua ori mai mic.

“In ziua de azi, angajatul cu tot salariul trecut in cartea de munca e persoana rara. Proprietarii de firme fug ca dracul de tamaie de taxele pe leafa. In vreme ce salariul e trecut in scripte la 1,4 milioane lei, nivelul minim pe economie, restul banilor se dau pe sub masa sau se cauta forme legale: conventii de prestari servicii, de colaborare, de drepturi de autor.
O modalitate mai simpla pare a fi infiintarea unei SRL. Cu o investitie initiala de 4-5 milioane de lei, firma este facuta. Prin aceasta firma o persoana va presta servicii mai avantajos decat din pozitia de angajat. In primul rand, impozitul de 40% pe venitul personal va fi inlocuit cu 1,5% in cazul unei firme cu mai putin de 100.000 euro cifra de afaceri.
Sa luam cazul unui venit de 30 de milioane de lei lunar. Firma va vira lunar 19% TVA si trimestrial 1,5% la venituri. Chiar fara nici o deducere de TVA, rezulta aproximativ sase milioane lei, adica 20% impozit.
Spre comparatie, taxele pe salariu se ridica la circa 13 milioane lei: 40% impozit pe venit, plus taxele pentru sanatate, asigurari sociale, fond de invatamant si alte fonduri speciale. Dublu decat in cazul unei firme.
Cu un contabil bun, TVA datorata va fi adusa spre zero (echilibrand intrari – iesiri). Adaugati 5% impozit pe dividende si o asigurare de pensii, si tot iesiti mai bine ca patron.”

Ordonanta nr. 7/2001 aduce si o serie de noi reguli de impozitare a persoanelor fizice, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2002.
Sa vedem ce influente au aceste noi reglementari asupra fiscalitatii generale vizand persoanele fizice. Vom insera in cele ce urmeaza consideratiile unui specialist in materie, domnul Niculae Done, director de doctrina fiscala in cadrul KPMG Romania. Ca o prima concluzie, se poate spune ca vom asista la usoara crestere a impozitului pe venit ce va fi perceput persoanelor fizice. Cresterea cea mai agresiva o vor inregistra cei care vor inchiria locuinte, constructii in general. Daca in prezent veniturile astfel obtinute se supun direct impozitarii (fara a se cumula), de anul viitor acestea se vor cumula cu celelalte venituri; asta inseamna ca vom asista la o crestere considerabila a impozitului la astfel de categorii de persoane.
Ca tendinta generala, se constata o largire a bazei de aplicare a impozitului pentru persoane fizice. Astfel, fiecare dintre noi va plati la bugetul de stat un impozit mai mare, in cazul in care nu sunt prevazute noi deduceri. Normal ar fi ca, prin largirea bazei taxabile, sa fie operata o reducere a cotelor de impozit. Specialistul KPMG apreciaza drept necesara introducerea unei cote de 35-38%, fata de 40% in prezent. Intr-o alta varianta (in conditiile in care cotele de impozitare ar ramane neschimbate), s-ar impune o marire a numarului deducerilor, adica a cheltuielilor deductibile, de care sa beneficieze pe viitor persoanele fizice.
Impozitul pe venit pentru anul viitor este estimat la 43863 de miliarde de lei, din totalul veniturilor bugetare de 178860 de miliarde.
O veste buna poate fi insa majorarea salariilor angajatilor din sistemul bugetar, incepand chiar cu prima zi a anului viitor. Reprezentantii Fondului Monetar International sunt, atunci cand poarta negocieri, cu ochii pe aceste cifre. Motivul este simplu: cresterea salariilor administratiei poate arunca in aer deficitul bugetar. Iar deficitul bugetar este un indicator esential pentru incheierea unui acord de imprumut. Marirea salariilor bugetarilor vine intr-un moment delicat. Proiectul bugetului de stat tocmai se discuta in comisiile parlamentare. Mai mult, pentru prima data in ultimii 11 ani, guvernul Nastase a dat dovada de o transparenta maxima. In buget sunt inscrise limpede toate salariile din administratia centrala. Bineinteles ca, vazand cifrele, sindicatele au inceput sa faca presiuni. Sigur este ca salariile din invatamant, sanatate si cercetare vor beneficia de cele mai mari cresteri.
Pe fond, marirea este fireasca. Profesorii si medicii din Romania aveau salarii indecent de mici. Dar un buget ca al Romaniei suporta greu majorari salariale. Sa nu uitam ca bugetul este macinat de mari datornici, care nu-si achita contributiile. Asupra viitoarelor majorari planeaza cateva semne de intrebare. Primul este care va fi procentul maririlor. Pentru ca tinand seama de inflatie, o crestere cu 4-5 procente nu ar fi de ajuns pentru ca salariul real sa ramana la acelasi nivel ca in urma cu cateva luni. Sindicatele sunt de parere ca o crestere cu mai putin de 20% nu se poate pune in discutie. Al doilea semn de intrebare este de unde vor veni banii pentru salarii. Vor fi ei redistribuiti intre ministere? Dar in aceasta situatie vor exista nemultumiti, care nu vor intarzia sa reactioneze. Sau poate ca Guvernul mizeaza pe cresterea economica de anul viitor si, implicit, pe o marire a veniturilor bugetare. In fine, o a treia problema importanta este in ce masura cresterea salariala a fost negociata cu Fondul Monetar International.
Este probabil ca reprezentantii FMI stiu de aceasta marire. Pentru ca, in caz contrar, gestul Guvernului poate fi asemanat cu cel al unui sinucigas. A mari cheltuilile bugetare, tocmai acum cand se pune problema semnarii unui nou acord cu FMI, fara ca acest aspect sa fi fost in prealabil negociat, echivaleaza cu a-ti taia craca de sub picioare.
Bibliografie

L 68-10/11/1993 priv. garantarea in plata a salariului minim MO 246-10/15/1993
HG 594-07/22/1996 nivelul sal de baza minim brut pe tara MO 162-07/25/1996
HG 27-01/21/1997 nivelul sal de baza minim brut pe tara MO 30-02/25/1997
HG 468-08/25/1997 nivelul sal de baza minim brut pe tara MO 214-08/28/1997
HG 183-03/30/1998 nivelul sal de baza minim brut pe tara MO 131-3/31/1998
HG 296-04/15/1999 stabilirea sal de baza minim brut pe tara MO 163-04/19/1999
HG 101-02/09/2000 stabilirea sal de baza minim brut pe tara MO 62-02/11/2000
HG 1166-11/28/2000 stabilirea sal de baza minim brut pe tara MO 615-11/29/2000
“Ne-au furat la cos” (Victor Ogneru) – Jurnalul National (arhiva)
Programul de guvernare pe perioada 2001-2004, Capitolul IV
HG 52-1/18/1991 priv. impozitul pe salarii MO 15-01/23/1991
L 32-03/29/1991 priv. impozitul pe salarii MO 70-04/03/1991
OG 73-08/27/1999 impozitul pe venit MO 419-08/31/1999
HG 108-02/26/1998 priv. executarea creantelor la Fondul initial de asigurari sociale de sanatate si Fondul special pentru sanatate MO 99-03/03/1998
Norma 0-03/19/1999, emisa de Casa Asigurarilor de Sanatate priv. modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate MO 114-19/03/1999
Ordin 74-06/07/2000, emis de Casa Asigurarilor de Sanatate – aprobarea Normelor privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate MO 282-06/22/2000
Ordin 322-05/16/2001, emis de Casa Asigurarilor de Sanatate – modificarea Normelor privind modul de incasare a contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 74/2000 MO 272-05/25/2001
L 145-07/24/1997 Legea asigurarilor sociale de sanatate MO 178-07/31/1997
OG 75-08/30/1999 – constituirea Fondului special de sustinere a invatamantului de stat MO 420-08/31/1999
HG 806-09/30/1999 – aprobarea Normelor metodologice privind constituirea si gestionarea Fondului special de sustinere a invatamantului de stat MO 485-10/07/1999
HG nr. 1010 din 10/08/2001 – declararea lunara a obligatiilor de plata la bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj MO nr. 649 din 10/17/2001
L 49-05/25/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale MO nr. 107 din 05/26/1992
OU 2-02/01/1999 – modificarea si completarea Decretului 389/1972 cu privire la contributia pentru asigurarile sociale de stat, modificat si completat prin Legea 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale MO nr. 49 din 02/01/1999
L 19-03/17/2000 sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale MO nr. 140 din 04/01/2000
“Cresc taxele pe salarii” – Capital, Nr.14, 05 aprilie 2001
www.gov.ro
OG 7-07/19/2001 privind impozitul pe venit MO 435-08/03/2001
“Impozitul pe venit ajunge la coş” – Capital, Nr.1, 04 ianuarie 2001
“Ce ascunde impozitul pe venit” – Capital, Nr.23, 07 iunie 2001
“Patron in loc de angajat” – Capital, Nr.32, 09 august 2001
“In opt luni s-a muncit mai bine decat se astepta guvernul” – Adevarul economic, Nr.41, 10-16
octombrie 2001
“Fiscalitate in crestere” (Coralia Popescu) – Adevarul economic, Nr.41, 10-16 octombrie 2001
“Bugetul pe 2002” – Adevarul economic, Nr.41, 10-16 octombrie 2001
“Prima rectificare a bugetului pe anul viitor” – Capital, Nr.44, 1 noiembrie 2001

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships