Daca dorim ca dintii nostri sa reziste cat timp avem nevoie de ei ,trebuie sa facem tot posibilul pentru a evita cariile si afectiunile gingiilor.Ingrijirea corecta a dintiolor presupune o buna igienadentara si vizite regulate la dentist. Stomatologia moderna face minuni cu dintii nostri cu ajutorul plmbelor ,coroanelor ,puntilor ,dintilor falsi ,ale aparatelor pentru indepartarea dintilor si a multor altor metode.Dar inainte de toate , dintii sunt responsabilitatea fiecaruia dintre noi.Daca dorim sa avem dinti sanatosi ,curati si frumosi, sa fim scutiti de dureri sau de afectiuni ale gingiilor sau alte probleme deacest gen,totlu depinde de noi .Pentru a face toate acestea eficient,trebuie sa intelegem structura dintilor si modul lor de crestere.Ca intotdeauna,prevenirea este preferabila (si mai putin costisitoare si dureroasa) vindecarii.
STRUCTURA DINTELUI
De-a lungul vietii,oamenii au doua randuri de dinti.Prima dentitie cuprinde 20 de dinti ,,de lapteā€™ā€™ ,sau temporari-ei cad la varsta de 5-6 ani.Acestia sunt inlocuiti de 32 de dinti permanenti.Unor persoane nu le cresc toti dintii.La unele, cele patru masele de minte situate in spatele celorlalte-cate una pe fiecare parte a maxilarului de sus si cate una pe fiecare parte a maxilarului de jos ā€“pot sa nu apara niciodata (cresc deasupra gingiei). Fiecare dinte are doua parti principale .Una este coroana,aflata la suprafata gingiei.Cealalta este radacina. In functie de tipul dintelui si pozitia acestuia in cavitatea bucala,un singur dinte poate avea de la una la trei radacini.Acestea sunt infite in osul maxilarului. Fiecare dinte are o cavitate in care se afla pulpa acestuia.Vasele de sange si nervii din aceasta cavitate sunt legate de vasele de sange si nervi din osul maxilarului prin intermediului unui canal ingust al radacinii.Gingiile sunt formate dintr-un tesut epitelial,care este strans legat prin fibre de osul maxilarului,formand un strat protector la baza fiecarui dinte.Acesta impiedica raspandirea infectiei din cavitatea bucala in interiorul oaselor maxilarului, prin cavitatile dentare.
DETERIORAREA DINTILOR Dintii neingrijiti se acopera cu un strat de substanta lipicioasa, formata dintr-un amestec de resturi dr mancare,saliva si germeni ,cum ar fi bacteriile.Acesta poarta numele de tartru. Bacteriile din tartru se hranesc si se inmultesc cu zaharurile din alimente.In urma acestor procese,bacteriile elibereaza acid .Smaltul este foarte rezistent,insa sensibil la atacul substantelor chimice.Acidul distruge smaltul,apoi dentina, pana cand patrunde in pulpa dintelui.Acest proces duce la carii, iar daca pulpa dintelui este atinsa si nervii senzitivi ai acesteia se inflameaza,apare durerea. Deteriorarea dintilor incepe de obicei in portiunile cele mai vulnerabile ale smaltului,fie intre dinti, unde tartrul este greu de indepartat,fie in partea interioara a fisurilor (mici crapaturi) din coroane. Daca procesul de deteriorare continua, atacurile substantelor chimice si ale germenilor avanseaza ,prin pulpa dintelui si prin canalul radacinii,in osul maxilarului .Inflamatia care va urma,insotita de puroi si presiuni asupra osului,poarta numele de abces dentar.

PERIEREA SI CURATAREA DINTILOR
Exista mai multe metode de prevenire a carilor .Una este inlaturarea tartrului ,germenilor acidului si resturileor de mancare,prin perierea dintilor.Acestea este unul dintre cele mai importante aspecte ale igenei orale ,care este vitala pentru ingrijirea corecta a dintilor. De ani de zile ,medicii stomatologi se contrazic cu privire la modul corect de periere a dintilor.In general ,periuta de dinti ar trebui sa indeparteze tartrul si resturile de mancare,de lagingie la parteasuperioara a dintilor,pentru ca acestea sa nu fie blocate intre gingii si dinti.Se recomanda si omiscare circulara aperiutei.Acestea trebuie sa curete toata suprafata dintilor inclusiv portiunile greu de atins dintre dintii alaturati.Se recomanda folosirea unei paste de dinti de calitate .Este ideal ca dintii sa fie periati dupa masa .Cele mai importante perieri se fac dimineata la prima ora si seara, inainte de culcare,aceasta actiune durand cel putin doua ,trei minute ,urmata eventual de clatire cu apa de gura . Ata dentara este un fir ceruit care se tine intre degete si se strecoara intre dinti si pe suprafata acestora pentru a indeparta tartrul, resturile de mancare si alte impuritati . Curatarea insotita de perierea dintilor este benefica ,dar efectuata incorect face mai mult rau decat bine.La fel se intampla si cu scobitorile dentare.Este bine sa cerem sfatul medicului stomatolog asupra folosirii periutei,atei dentare si scobitorilor. Dentistul poate sa ne trimita la persoana care se ocupa cu igiena bucala.Aceasta este special instruita pentru a da sfaturi referitoare la ingrijirea corecta a dintilor,la perierea si curatarea lor si in general ,la mentinerea sanatatii dintilor ,gingiilor si cavitatii bucale .Tabletele pentru inlaturarea tartrului pot fi folositoare-acestea coloreaza partile necuratate ale dintilor ,astfel incat putem observa zonele in care periuta nu poate patrunde.Aceste tablete pot fi cumparate de la farmacie.
INDEPARTAREA PIETREI DENTARE
Calcarul se poate depune pe dinti necuratati .Aceasta substanta este mai solida si mai rezistenta decat tartrul si nu poate fi indepartata prin simpla periere.Medicul stomatolog poate folosi un aparat special , cu ultrasunete in acest scop.Aparatul are un varf ascutit care efectueaza mii de vibratii pe secunda ,zdrobind calcarul in bucati minuscule . Dintii pot fi lustruiti ,iar suprafetele lor netede si stralucitoare vor fi mai usor de curatat prin periere normala.
FLUORUL
O metoda de prevenire a cariilor este folosirea fluorului.In cantitati mici ,aceasta substanta chimica reduce carierea .Fluorul este incorporat in dintele in crestere si ,,intaresteā€™ā€™ smaltul si dentina, facandu-le mai rezistente la atacurile acide.Acumularea unei cantutati adecvate de fluor in copilarie este importanta. In multe zone , fluorul este adaugat in apa potabila locala, intr-o concentratie de aproximativ unu la un milion .Aceasta inseamna ca dintele primeste cantitatea adecvata de fluor atunci cand mancam sau bem .Printre alte metode se numara folosirea unei paste de dinti ce contine fluor ,care este recomandata de medici ,precum si tabletele cu fluor .Se pot cere informatii dentistului ,despre concentrarile de fluor din apa potabila cu care este aprovizionata localitatea fiecaruia.
ALIMENTE
Un alt aspect important al igienei bucale corecte este sa fim atenti la ceea ce mancam si ce bem .Mancarurile dulci incurajeaza inmultirea germenilor si atacurile acide.Gustarile dulci si mesele principale mentin concentratia de zahar din gura, agravand lucrurile. Pentru sanatatea dintilor , dar si pentru sanatatea tubului digestiv si al intregului organism , este recomandata , intre mese ,consumul de fructe,legume si alimente similare si nu dulciuri cum ar fi ciocolata.
VERIFICAREA DINTILOR
De importanta vitala sunt si vizitele regulate la dentist. Acesta poate verifica dintii ,asigurandu-se de cresterea lor corecta, si poate depista eventualele probleme din timp, cand acestea sunt mai usor de tratat. Uneori nu se observa profunzimea carierei si nici existenta ei . Cu ajutorul radiografie dentare se pot detecta zsonele cariate . Astfel de radiografii se folosesc si pentru a depista dintii care nu cresc la locul lor,deoarece acestia necesita o ingrijire speciala pentru a fi realiniati. Daca tratamentul este dureros, dentistul ii poate injecta pacientului un anestezic local in zona afectata,pentru a inhiba reactia nervilor.In tratamentele mai complicate si de lunga durata,pacientului i se poate administra o anestezie generala,iar interventiile chirurgicale pot fi efectuate intr-o clinica stomatologica. Daca un dinte este cariat, nu este posibila ā€˜ā€™vindecareaā€™ā€™ acestuia.Tratamentul obisnuit consta din indepartarea portiunilor cariate si plombarea cavitatii.Aparatul modern folosit in acest scop are un dispozitiv care efectueaza peste 400000 de rotatii pe minut.Din cauza rezistentei smaltului, frezarea dintelui produce caldura si dispozitivului aparatukui trebuie racit in timpul utilizarii. Apa si fragmentele cariate sunt indepartate din cavitatea bucala printr-un tub de absortie.
PLOMBELE
Dintele cariat este plombat cu unul dintre numeroasele materiale dentare.Amalgamul de argint contine particule fine de argint,cositor, cupru si zinc, amestecate cu o cantitate mica de mercur .Dupa preparare, acest amalgam este moale si maleabil si este introdus in dinte, unde ia forma cavitatii acestuia
COROANE SI PUNTI
Daca un dinte este atat de deteriorat sau cariat incat plombarea lui nu ar fi suficienta, este necesar un tratament mai complex.Dintele este curatat pana la radacina, iar apoi acoperit de o coroana confectionata din aur ,aliaj de aur si platina sau portelan alb. Coroanelor de portelan li se poate da culoarea dintilor din jur. Dentistul ia amprenta dintilor, folosind o substanta nedaunatoare, preparata intr-o tavita mica.Aceasta se aplica pe dinti,fixandu-se in jurul acestora. Cand este inlaturata, substanta pastreaza forma dintilor.Aceasta este folosita ca model de tehnicianul dentar, pentru confectionarea mulajului.Pacientului i se aplica o coroana din plastic sau aluminiu, pana cand este confectionata coroana propriu-zisa.La momentul potrivit, aceasta coroana este fixata si cimentata in locul celeilalte. In cazul in care caria ajunge la pulpa dintelui,dentistul poate largi cavitatea dintelui, pentru a indeparta toate zonele cariate si germenii, patrunzand pana aproape de baza radacinii (tratamentul canalului radicular). O bucatica de aur sau un material asemanator poate fi introdus in cavitatea dintelui,astfel incat ridica suprafata gingiei Apoi este fixata coroana. Acest procedeu este cunoscut sub numele de fixarea coroanei. O punte este un dinte fals, fixat cu ajutorul unor coroane de fiecare parte.O alta varianta este imbracarea cu portelan, care este aplicat pe suprafata refacuta a dintelui.
EXTRACTII SI DINTI FALSI
In ciuda existentei acestor optiuni, uneori dintii trebuie scosi. Majoritatea dintilor pot fi extrasi cu un cleste special care apuca radacina de sub coroana dintelui.Dintele este miscat dintr-o parte in alta, pana iese din cavitate.Locul ramas gol sangereaza la inceput, dar de obicei se vindeca foarte repede. Maselele mari ,cu radacini multiple ,trebuie extrase la o clinica stomatologica, folosind tehnici chirurgicale. Daca un pacient a pierdut doar cativa dinti acestuia i se poate aplica o placuta din plastic sau metal, care este atasata de dintii ramasii cu ajutorul unor cleme.Dintii falsi suntfixati pe aceasta placuta. In cazul in care dintii lipsesc partial sau total, placutele isi pastreaza locul prin miscarile instinctive ale persoanei in cauza, ce foloseste in acest scop muschii obrajilor,limba si buzele.
ORTODONTIA
Gruparile de dinti strambi, aliniati

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships