În cei 35 de ani de activitate în procuratură,preponderent ocupîndu-mă de exercitarea urmăririi penale am primit zeci de cereri despre viol.
N-am avut nici un caz,ca victima să telefoneze peste 15 minute după ce a fost agresată. Ca regulă victima după viol este șocată,stresată,psihologic este derutată de situația genantă în care a nimerit.
Ca regulă victima se consultă cu persoane apropiate și se prezintă la procuratură sau poliție peste cîteva ore sau zile și cu greu se hotărăște de a depune cerere oficială pentru a face denunț despre crimă.
La telefon n-am fost anunțat despre viol de către victimă nici o dată.
Īndată după primirea și înregistrarea denunțului despre viol,ca regulă poliția se deplasează la fața locului pentru a examina locul crimei și a ridica posibilele probe materiale apoi eliberează victimei îndreptere le expertul Medico-legal pentru examinarea corporală și ridicarea posibililor probe biologice.
Expertiza biologică se numește de către ofițerul de urmărirea penală prin ordonanță, după colectarea probelor,ca regulă peste două-trei zile sau mai mult după pornirea urmăririi penale.
Rezultatul expertizei biologice poate fi gata aproximativ peste două săptămîni de la data numirii,dar poate să dureze și 1-2 luni de zile,depinde dacă laboratorul dispune de toate reactivele.
Numai în dependență de toate probele acumulate,circumstanțele cazului și luînd în vedere caracteristica persoanei suspecte și a părții vătămate ofițerul de urmărire penală decide de a reține sau nu persoana bănuită cu informarea procurorului.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships