Marea Criza s-a declansat atunci cand un colaps financiar din SUA a atras dupa sine o criza economica mondiala. Scaderea productiei, nr mare de someri si saracia generala si-au pus amprenta asupra anului 1930, avand consecinte politice de lunga durata.  In 1918 europa a incepue sa-si revina treptat dupa ravagiile Primului Razboi Mondial.Existau mari dificultati de revenire la normal, in special in Germania infranta,unde se confruntau gruparile inarmate politice,iar cresterea inflatiei din perioada 1922-1923 spulberase economiile clasei mijlocii.Insa,pana la sfarsitul anului   1920,situatia economica pare sa se fi stabilizat peste tot. Prosperitate era inegala,iar cateva tari inclusiv M.Britaniesi Germania cereau imprumuturi  de la SUA pt plata datoriilor de razboi,care erau in marea lor majoritae sume de bani imprumutate de la alti creditori americani .Insa de vreme ce economia in SUA prospera,nu pareau sa existe pericole in astfel de dependente financiare.
                Ramanand neatinsa de razboiul care le afectase profund pe concurentele sale,SUA mergea inainte,dand nastere unei societati de consume opulente.Datorita cresterii productiei,exportului si veniturilor populatiei,pareau sa nu existe limite ale unei viitoare expansiuni,iar optimismul american era reflectat in val crescande ale actiunilor vandute pe Wall Street,principala bursa de actiuni din New York.De vreme ce  val actiunilor cresteau din ce in ce mai mult,sute de mii de oameni au ajuns la concluzia ca achizitionarea de actiuni era o metoda sigura de a face bani.Regulile pietei de actiuni le-a permis persoanelor detinatoare de capital putin sa cumpere “on the margin”-platind o suma mica de bani – si  in consecinta noile companii proliferau:uneori,un grup de noi  companii putea fi infintat doar cu ajutorul  capitalului unei sg companii.In timp ce totul mergea bine,fragilitatea acestor aranjamente nu parea importanta,iar cererea ridicata de actiuni a dus la cresterea continua a preturilor acestora.
                                                   Prabusirea  
                Pana in 1928 si 1929 preturile actiunilor au crescut uluitor.Apoi,in septembrie 1929, acestea au inceput sa scada. Actionarii s-au alarmat,fiind in cele mai din urma cuprinsi de panica. In 24 octombrie , zi care avea sa fie numita “Joia Neagra”,12 milioane de actiuni au fost date spre vanzare-iar acesta era doar inceputul.Lucrurile au inceput sa se schimbe , lumea grabindu-se sa vanda actiuni,micsorandu-le preturile, pt a putea vinde mai mult.
                Cumparatorii   “on the margin” nu au putut sa-si acopere pierderile si au dat faliment. Pana la sfarsitul anului, “Prabusirea” a ruinat multi indivizi si multe institutii ,subrezind increderea natiunii. Acesta nu a fost sfarsitul, desi panica vanzarii actiunilor incetase, preturile au continuat sa scada timp de inca aproape 3 ani. 
                 Minele,fabricile si magazinele erau afectate direct si indirect de catre Criza,deoarece companiile au dat faliment iar bancile si intreprinderile  solicitau inapoierea imprumuturilor acordate.Prabusirea increderii publice a afectat in special bancile,ale caror depunatori se grabeau sa-si retraga economiile;prin urmare in jur de 5000 de banci americane au fost inchise.
                 Apoi s-a facut simtit un alt efect zguduitor.Inchiderea unor fabrici si intreprinderi a dus la cresterea nr de someri.Pe langa aceasta,reducerea puterii de cumparare a oamenilor ramasi fara locuri de munca a atras dupa sine inchiderea altor intreprinderi si asa mai departe.Nr somerilor in SUA se ridica la 13 milioane sau mai mult,iar lipsa adaposturilor si saracia erau obisnuite.Aceasta a fost Marea Criza care nu a durat luni de zile, ci ani.
                                                            

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships