Am participat astăzi la o dezbatere cu scântei: ”R.Moldova, de la furtul miliardului la furtul alegerilor”. Oligarhul Plahotniuc și-a trimis la București jurnaliștii de la televiziunea sa de casă Publika, însoțiți de un membru PDM, pentru a decredibiliza mesajele lui Andrei Năstase și Maia Sandu.

Cei doi lideri ai opoziției pro-europene și anti-oligarhice au prezentat tabloul sumbru, crunt de real, al statului capturat de un singur om, care controlează toate instituțiile, în care cetățenii care-i susțin riscă să-și piardă locurile de muncă, afacerile și să fie supuși unor controale abuzive din partea instituțiilor de stat.

Șansele ca alegerile parlamentare din luna februarie să se desfășoare corect sunt mici, dat fiind că PSRM și PDM au schimbat sistemul electoral în uninoominalul mixt care-i avantajează, iar în plus aceste partide dispun de bani mulți și folosesc resursele administrative în interes propriu. În schimb, PAS și PDA sunt împiedicate să colecteze donații, iar susținătorii lor sunt hărțuiți și intimidați.
Mai grav este că regimul Plahotniuc pregătește terenul pentru eliminarea liderilor Blocului ACUM din alegeri. După anularea ilegală a alegerilor pentru Primăria Chișinău, pe motiv că Andrei Năstase a îndemnat cetățenii să iasă la vot, acum se încearcă repetarea aceluiași scenariu. Dovadă că ”jurnalistul” de la Publika a reluat tema cu participarea celor 2 lideri la un eveniment organizat de Fundația Open Dialogue a Ludmilei Kozlowska, încercând să abată atenția de la radiografia făcută regimului Plahotniuc și să decredibilizeze mesajele opoziției.
România trebuie să ceară asigurarea de alegeri libere și corecte peste Prut și să împiedice un asemenea derapaj total al Republicii Moldova, mai ales că deține președinția Consiliului UE. Dacă tot ne-am stabilit ca prioritate ”protejarea alegerilor democratice și libere pentru Parlamentul European împotriva interferențelor externe, inclusiv din perspectiva ultimelor mesaje de tip fake news provenite din afara spațiului euroatlantic vizând România și Uniunea Europeană”, ar trebui să fim atenți și la alegerile din R.Moldova, cu miză strategică pentru România.
Pe 7 februarie voi prezenta, la Parlament, propuneri concrete pentru crearea spațiului informațional comun România-R.Moldova, în contextul în care cetățenii de peste Prut sunt supuși unui război informațional hibrid, bazat pe manipulare, dezinformare și fake news.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships