Orice emisie de actiuni sau obligatiuni ce urmeaza sa fie cotate la bursa trebuie sa obtina în prealabil aprobarea departamentului pentru cotatii al bursei la care urmeaza sa se faca înscrierea pentru cotare.
Exista doua metode speciale de aprobare a cotarii la bursa, avantajul acestor metode consta în costurile reduse, deoarece cheltuielile pentru subscriere nu mai apar.
a) Marketingul selectiv
Firma emitenta, singura sau in asociere cu o banca de investitii, organizeaza plasarea titlurilor la preturi fixe convenabile clientilor sai – tipic, investitori institutionali.
Conditii pentru aprobarea cotarii actiunilor:
• Departamentul pentru cotatii al bursei nu-si da aprobarea decât pentru actiuni emise în cadrul unei sume prestabilite. Acest prag este valabil numai pentru actiunile care nu sunt deja cotate la bursa.
• Daca volumul actiunilor emise depaseste un anumit prag, cel putin 25% din restul emisiei trebuie sa fie oferite marelui public sau sa fie distribuite de o alta finna, independenta de prima.
• Prospectul trebuie publicat numai într-un singur ziar de mare tiraj.
În mod traditional, prin aceasta metoda se emit obligatiunile comune.
b) Recomandarea
Titlurile pot fi recomandate la cotare de un membru al bursei si sunt distribuite la un mare numar de cumparatori, întrucât piata acestor titluri este sigura, în momentul în care vor fi cotate.
Este metoda cea mai simpla dar nu duce la obtinerea de capital nou.
Regulamentul în materie mentioneaza trei cazuri tipice de cotare la bursa pe baza metodei recomandarii:
– Titlurile sunt deja cotate la o alta bursa.
– Titlurile sunt detinute de un mare numar de persoane, îndeplinind una din conditiile de baza cerute de departamentul pentru cotatii al bursei. Deci, au un mare grad de vandabilitate.
• Când se fornneaza o societate holding si titlurile sale sunt emise pentru substituirea titlurilor cotate ale societatilor reunite în holding.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships