Încă de la sfârsitul celui de-al Doilea Război Mondial, dolarul american a devenit principala monedă de rezerva a lumii. Cele mai multe tranzacţii internaţionale se fac încă în dolari, iar principalele mărfuri sunt cotate în moneda americană.  În ultimi zece ani în funcție de rata inflației pe plan internațional dolarul american a cunoscut o scădere cu circa ¼ în raport cu alte monezi naționale. De pe urma  acestei situații beneficiază pe de o parte unii dintre partenerii de schimburi comerciale ale SUA, posesori de aur și petrol precum şi cei ce fac tranzacții  bursiere, în general cei ce vând dolari și cumpără active evaluate în dolari precum proprietăți imobiliare și chiar companii întregi americane, din acest punct de vedere chinezii sunt deosebit de activi în finalizarea unor asemenea tranzacții.
    În condițiile de devalorizare a dolarului american, multe bănci pe plan mondial caută să scape de depozitele pe care le au în dolari și preferă să achiziționeze și să facă tranzacții financiare în lire sterline, în yeni sau în aur.  Aspectele generale și specifice sunt determinate de gradul de modernitate, nivelul de dezvoltare economică, potențialul științific, tehnologic și cultural, gradul  de democratizare, influențele procesului de globalizare, puterea militară, infrastructura instituțională, regimul poltic și sistemele  de guvernare, religie, tradiție, capacitatea liderilor. Pe lângă aspectele sus menționate vorbim și de un nou echilibru de forțe pe plan mondial în care Rusia și China vor fi un pol al puterii, celălalt rămânând SUA, deși acestea nu vor mai avea statutul de putere hegemon, SUA se va menține și în secolul XXI, dar își  pierde treptat influența asupra problemelor pe care le consideră esențial pentru interesul său.
      Una din provocările și amenințările secolului XXI , este transferul  de bogăție și de putere economică de la vest la est,  apariția unor centre de putere economică precum statele BRICS. Organizaţia internaţională BRICS, formată din cinci ţări puternic dezvoltate, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, au fost de acord ca schimburile comerciale reciproce să se desfăşoare, de acum înainte, în monedele proprii, renunţându-se, astfel, la tranzacţiile în dolari.   Un acord parafat în India între cinci state ale organizaţiei BRICS ar putea constitui o lovitură importantă dată dolarului, ceea ce poate duce la încheierea perioadei de supremaţie a bancnotei verzi la nivel mondial. Ţările BRICS vor anunţa în curând şi planul de a crea o bancă de dezvoltare comună, care este considerată un rival pentru Banca Mondială şi FMI. Aceasta ar putea funcţiona ca o agenţie de creditare şi ar oferi finanţare pentru proiectele comune ale BRICS. Rusia şi Iranul au înlocuit dolarul cu monedele lor naţionale, pentru schimburile bilaterale, ca răspuns la aplicarea de sancţiuni pentru regimul de la Teheran. Rusia şi China  efectuează tranzacţii cu ruble şi yuani de mai mulţi ani, acum Rusia şi India îşi vor face schimburile în valutele proprii. Vladmir Putin a ironizat Statele Unite din cauza deficitului bugetar uriaș și a acuzat administrația de la Washington prin inundarea pieței cu dolari devalorizați. Vladimir Putin a  acuzat administrația de la Washington pentru suplimentarea lichidităților și a spus:  pentru ei este ușor , pur și simplu pun în funcțiune mașina de tipărit bani . Potrivit cotidianului britanic The Independent, miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din Rusia, China, Japonia şi Brazilia s-au întâlnit în secret, pentru a pune la cale un plan în vederea excluderii dolarului din tranzacţiile cu petrol. Astfel, dolarul este schimbat cu monedele naţionale, ameninţând supremaţia acestei unităţi monetare. Cum criza din zona euro afectează moneda unică europeană, aceasta nu reprezintă o alternativă la dolar. Euro şi dolarul nu mai sunt văzute ca monopoluri, în rolul de monede de rezervă. În mod evident, lumea are nevoie de mai multe valute de rezervă. 
În timp ce valoarea pe piață a monedei euro sau a dolarului scade și crește de la o zi la alta, 44 % din europeni sunt convinși  că numerarul v-a deveni  în curând de domeniul trecutului datorită vitezei cu care sunt adoptate inovațiile, bitcoin are o inflație cunoscută de toate părțile implicate în tranzacție, producția de unități bitcoin fiind stabilită de un software si de întelegerea dintre utilizatorii sistemului şi nu poate fi manipulat de niciun guvern, bancă, organizaţie sau individ.  Bitcoin a atins la 13.11.2013 o nouă valoare record, de 420 de dolari, moneda virtuală continuând să fie susţinută de creşterea cererii din China şi de stocul limitat. În timpul crizei financiare care a început în 2008, prăbuşirea încrederii în sistemul economic global a născut o idee mai puţin obişnuită, care s-a transformat într-un fenomen cu o evoluţie spectaculoasă de-a lungul următorilor patru ani.
      Moneda Bitcoin a fost creată în 2009 de Satoshi Nakamoto, cel mai probabil un pseudonim care ascunde identitate unuia sau mai multor programatori care au pus bazele unei valute digitale criptografiate, descentralizate, în regim open-source, cât și la rețeaua peer-to-peer (de la egal la egal), nu este susţinută de nici o bancă centrală  și  formează o alternativă la sistemul monetar controlat de bănci centrale şi guverne,  care tocmai trecuse printr-un eşec de proporţii istorice odată cu haosul propagat în întreaga lume de falimentul Lehman Brothers
     Bitcoin a prins cu adevărat aripi după ce guvernul din Cipru a încheiat un acord de bailout cu statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional. Confiscarea depozitelor bancare negarantate pentru recapitalizarea băncilor aflate în pragul colapsului a zdruncinat încrederea populaţiei şi a micilor antreprenori în sistemul financiar tradiţional. Ruşii care dețineau banii în ,,paradisul fiscal,, au pierdut până la 3,5 miliarde de euro într-o singura zi, știrea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a stârnit panică în randul rușilor foarte bogaţi. Deşi nu au fost înregistrate retrageri semnificative de bani din conturile bancare în afara Ciprului, activitatea de pe piaţa Bitcoin a crescut spectaculos, ca şi valoarea monedei virtuale. Bitcoin începuse cu bine anul 2013, pe fondul semnalelor îngrijorătoare care veneau din zona euro. .  
     Moneda unica nu reprezintă o cauză a crizei mai ales că aceasta s-a bucurat de un succes real în primii zece ani, fiind a doua  mare monedă de rezervă la nivel global și din  contra criza s-ar fi putut manifesta,  mult mai amplu fără o monedă comună. Criza financiară mondială, sectorul bancar supraîndatorat, dezechilibrele macroeconmice și încălcarea prevederilor au declanșat criza euro, amplificată de interconexiunile mondiale specifice globalizării. Măsurile de depășire a crizei euro de salvare,  a Eurozonei de crestere competivității  și forței economice în contextul  interdependenței  globale, flexibilitatea, deschiderea și adoptarea la schimbare  impun noi programe  pentru a salva proiectul european. Dacă se prăbușește euro, se va prăbuși și Europa, iar o prăbușire a Europei nu va lăsa neatinsă nici Statele Unite nici China.  Criza de până acum va fi o glumă pentru că economia mondială v-a intra în haos, cu consecințe greu de prevăzut.
       Moneda digitală Bitcoin nu este controlată de niciun guvern din lume şi este o monedă volatilă,  oferă avantaje pe care nicio altă monedă tradițională nu îl poate garanta, moneda virtuală  este generată  pe internet de oricine, cu ajutorul unui program gratuit. Dacă vreţi să folosiţi bitcoin, nu aveţi nevoie de un cont la banca, ci de un cont special format dintr-o adresă specială şi o parolă, ca pe reţelele de socializare. În acest cont se ţin toţi banii şi se pot face plăţi în conturi similare. Aceste tranzacţii sunt instant, pentru că nu sunt intermediate de o bancă, iar comisioanele sunt zero. Dezvoltarea mijloacelor de tehnică de calcul și rețele de socializare în comunitățile globale, fapt ce le-a transformat în forță conductoare a societății. De pe un calculator, tabletă sau un telefon ne putem conecta oricând și de oriunde din lume la aplicația pentru a face un transfer direct, fără nevoia de încredere într-o terţă parte şi nu există riscul ca undeva, cineva să-ţi îngheţe contul. Bitcoin nu are număr de înregistrare sau alt fel de mecanism care ar putea fi folosit pentru a depista cumpărătorii sau vânzătorii, ceea ce face depistarea monedelor extrem de dificilă. Bitcoin oferă utilizatorilor putere deplină asupra propriilor finanțe și îi scutește de amestecul oricărui organ de reglementare, fapt ce a transformat moneda cibernetică într-o mină de aur, râvnită de micii întreprinzători, abuzată de infractori, hulită de economiști și înspăimântătoare pentru bancheri.
Germania a fost prima ţară din lume care a recunoscut oficial moneda virtuală bitcoin ca “unitate de cont”, respectiv ca instrument financiar care poate fi folosit în “cercurile multilaterale de cliring”. Kathleen Brooks, director la FOREX.com, a declarat CNBC că această clasificare de către guvernul Germaniei dă legitimitate bitcoin să fie folosită ca instrument financiar într-una din cele mai mare economii din lume. Brooks a adăugat că este un mare pas înainte pentru mişcarea bitcoin. “Cred că este interesant că Germania a luat-o înainte şi a dat statut legal bitcoin, care ar putea deveni o alternativă la euro, dacă moneda unică va înceta să existe”, a spus Brooks. În urma acestei creşteri, Bitcoin a reuşit să atragă atenţia unor investitori din numeroase ţări, din Cipru până în China. Din această cauză, guvernul SUA a făcut din moneda virtuală un subiect de investigaţie. Moneda virtuală Bitcoin a cunoscut o depreciere serioasă după ce justiţia americană a închis site-ul ilegal Silk Road, prezentat deseori ca un eBay al drogurilor. Site-ul Silk Road, pe care Ministerul Justiţiei îl descrie ca fiind “o vastă piaţă online responsabilă de distribuirea de sute de kilograme de droguri ilegale şi de alte produse şi servicii ilicite”, a fost închis. La accesarea site-ului, utilizatorii nu găsesc decât un anunţ al FBI şi al Departamentului de Justiţie:”Acest site ascuns a fost închis de Biroul Federal de Investigaţii”.
       Bitcoin nu arată ca o monedă. Bitcoin este o cheie de 34 de caractere, litere şi cifre, într-un portofel electronic securizat în reţeaua Bitcoin. Pentru a efectua transferuri, utilizatorii au nevoie de o altă cheie, de 51 de caractere. Criptografia din spatele sistemului face aparent imposibile frauda şi furtul la nivelul reţelei. Monedele Bitcoin sunt „fabricate„ pe baza unor modele matematice predeterminate: fiecare utilizator participă, cu puterea de procesare a computerului său, la rezolvarea unui sistem complex de ecuaţii, în urma căreia în reţeaua Bitcoin se naşte un nou bloc de cod criptografiat. Fiecare nou bloc apare aproximativ odată la 10 minute şi aduce pe piaţă 25 de unităţi Bitcoin noi. Utilizatorii care au participat primesc în schimb noi Bitcoin-uri pe care le pot utiliza în reţea. În prezent se află în circulaţie peste 11 milioane de Bitcoin-uri.
       Chiar dacă a avut numeroase fluctuații, fiind puternic afectată de fiecare zvon care prezicea apocalipsa Bitcoin, moneda virtuală a rezistat tuturor atacurilor informatice și a devenit în 2013 salvarea unor ciprioți cu dexteritate digitală, care, speriați de falimentul bancilor autohtone, și-au transformat toate economiile în monede digitale bitcoin.
      
Primul bancomat la care utilizatorii pot transforma Bitcoinii în bancnote reale a fost inaugurat în Cipru, exemplul europenilor fiind urmat de trei antreprenori tineri din Canada care au avut ideea de a lansa primul bancomat care poate schimba orice tip de bani din lume în moneda virtuală Bitcoin, instalând   ATM-ul în interiorul Waves Coffee House din centrul orașului Vancouver  atrăgând  primii clienţi și pregătesc alte patru astfel de aparate în Montreal, Toronto, Ottawa şi Calgary. Bancomatul arată la fel ca bancomatele clasice şi va fi operat de către Bitcoiniacs, cu sediul în Vancouver și Robocoin din Nevada.  Şi în România se pot face plăti cu bitcoin pentru excursii, produse IT, însa doar pe site-uri străine. Deţinătorii de bitcoin din România pot acum să foloseasca banii la 2 restaurante. Clujul și Sibiul sunt primele două orașe din Transilvania unde tranzacționarea de Bitcoini este deja o realitate.
       Succesul bitcoin va depinde de tratamentul corect al autorităţilor de reglementare şi de existenţa unor condiţii egale cu cele ale celorlalte monede. Ar fi greşit dacă autorităţile naţionale vor califica bitcoin drept un instrument de spălare a banilor, doar pentru că face posibile tranzacţiile anonime. Moneda Bitcoin va fi folosită în viitor ca o alternativă mai ieftina în transferurile de bani din ţările cu sisteme bancare slabe. Este o întrebare de timp până când o monedă virtuală va lua fața monedelor tradiționale. Acesta este inceputul sfarsitului supremației a dolarului. Moneda digitală Bitcoin  o să revoluționeze ceea ce știam despre bani.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships