Serviciile secrete ruse, vinovate de otravirea lui Viktor Iuscenko?

Pista rusa, “uitata” temporar de cei care ancheteaza otravirea misterioasa a presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, revine in atentia autoritatilor de la Kiev. Potrivit presei ucrainene, citata de cotidianul francez “Le Monde”, in aceasta poveste, care a facut valuri in timpul campaniei electorale din Ucraina, dar si dupa, ar fi implicat un consilier politic apropiat de Kremlin.

Ar exista si dovezi care sa sustina aceasta idee: inregistrarea unei convorbiri telefonice intre un reprezentant al Kremlinului si un barbat de la Kiev, un apropiat al serviciilor secrete ucrainene (SBU), discutie care il incrimineaza pe consilierul politic rus Gleb Pavlovski.

Potrivit purtatorului de cuvant al procurorului general ucrainean, procurorul sustine ca a recunoscut vocile de pe caseta si ca materialul este analizat. La randul sau, Volodimir Ariev, angajat al postului ucrainean de televiziune Kanal 5, care a predat caseta anchetatorilor, afirma ca omul de la Kiev i-a spus contactului sau de la Moscova ca otravirea a fost ideea lui Pavlovski.

“Obiectivul era desfigurarea lui Iuscenko, nu uciderea sa”, a adaugat jurnalistul, care este convins ca membri ai serviciilor secrete ruse ar fi implicati in aceasta afacere. Inregistrarea a fost realizata in noiembrie, la mai multe saptamani dupa otravire, si predata postului Kanal 5.

In Ucraina a fost vazuta ca o modalitate de discreditare a lui Gleb Pavlovski, care a lucrat pentru campania candidatului sustinut de Rusia, Viktor Ianukovici. Contactat telefonic la Moscova, Pavlovski a declarat ca este vorba de un complot, dar si-a exprimat convingerea ca noul regim ucrainean, desi foarte politizat, nu va lua in serios aceasta pista.

Iuscenko sustine ca a fost otravit in timpul unei cine la 5 septembrie 2004 de catre membri ai serviciilor de securitate ucrainene. Simtindu-se foarte rau la doar o zi dupa celebra cina, el a fost spitalizat de urgenta in Austria, medicii stabilind abia dupa trei luni ca politicianul a fost otravit cu dioxina. Iuscenko a aratat cu degetul regimul lui Leonid Kucima.

Indiferent de autorii actiunii, “misiunea” a fost indeplinita, iar fata liderului de la Kiev poarta inca marca otravii. Daca ucrainenii sunt sceptici in privinta unui eventual rol jucat de Gleb Pavlovski, zvonurile referitoare la o participare a serviciilor secrete ruse par aproape o certitudine.





La Londra au fost date publicității mult aşteptatele concluzii ale anchetei privind asasinarea fostului agent rus și critic al Kremlinului, Alexandr Litvinenko, în 2006. Investigaţiile conduse de Robert Owen, fost judecător britanic la Înalta Curte, arată că asasinarea lui Litvinenko s-a comis, “cel mai probabil”, cu acordul liderului de la Kremlin şi al generalului Nikolai Patruşev, fostul şef al FSB din perioada 2000-2008 şi actualul secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.
UPDATE. Sunt absolut convins că domnii Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun au pus poloniul 210 în ceaşa de ceai pe care domnul Litvinenko o servea la Pine Bar în 1 noiembrie 2006”, a arătat Robert Owen. “Probabil” Lugovoi şi Kovtun l-au otrăvit pe Litvinenko la indicaţiile FSB. Andrei Lugovoi, în prezent deputat în Duma de Stat din partea unei formaţiuni naţionaliste, a respins concluziile raportului şi a calificat acuzaţiile la adresa sa drept absurde. “După cum mă aşteptam, raportul nu indică nimic senzaţional. Rezultatele prezentate astăzi arată încă o dată că Londra este împotriva Moscovei, dar şi îngustimea gândirii anchetatorilor şi totala lipsa de interes a Marii Britanii de a face lumină în acest caz”, susţine Lugovoi.
Vladimir Putin şi generalul Nikolai Patruşev
Alexandr Litvinenko a murit în noiembrie 2006 după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, substanţă care i-a fost administrată în ceaiul servit la Hotelul Millenium din capitala Marii Britanii, în compania foşilor spioni ruşi Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun, cu trei săptămâni înainte de a se stinge.
Până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea sa, dar potrivit presei britanice, concluziile preliminare ale anchetei sunt categorice şi toate conduc către o implicare a Rusiei. Şi există câteva argumente puternice în acest sens: 97 la sută din poloniul produs în lume este fabricat în Rusia, Moscova a făcut tot posibilul pentru a obstrucţiona ancheta şi, cu trei săptămâni înainte de moartea sa, Aleksandr Litvinenko s-a întâlnit cu cei doi foşti colegi din perioada în care a activat în FSB (fostul KGB).
Richard Horwell, avocatul Poliţiei Metropolitane din Londra, spunea recent că „cei care au planificat asasinarea lui Litvinenko nu au dorit să fie descoperită. Poloniul este un agent al morţii tăcut, invizibil şi, de cele mai multe ori, nedetectabil.” Tot el a mai explicat: „Ce ar avea Rusia de ascuns şi de ce toate aceste impedimente în calea adevărului? Dovezile arată că, singura explicaţie credibilă este aceea că, într-o formă sau alta, statul rus a fost implicat în asasinarea lui Litvinenko.”

Suspecţii identificaţi au fost Andrei Lugovoi, fost agent KGB şi fostul bodyguard al lui Boris Berezovski, acum deputat în Duma de Stat, și Dmitri Kovtun, om de afaceri. Cu ei s-a întâlnit, la un hotel din centrul Londrei, Aleksandr Litvinenko cu trei săptămâni înainte de moartea sa. Există ipoteza că ei i-ar fi turnat poloniu radioactiv în ceai. Nu au ajuns în faţa justiţiei, pentru că Rusia a refuzat să îi extrădeze. De pe patul de spital, însă, Litvinenko a lăsat cu limbă de moarte numele celui care a ordonat asasinarea lui. „Era încă în stare să vorbească, a putut să spună că Putin este responsabil pentru moartea sa”, a declarat văduva disidentului, Marina Litvinenko.

Iar Ben Emmerson, avocatul văduvei, a adăugat că „Putin şi clica sa au legături cu crima organizată, cu cei care sunt dispuşi să-i elimine pe cei care le stau în cale, iar domnul Litvinenko a fost eliminat din acest motiv”.
Rusia a negat mereu orice legătură cu moartea lui Alexander Litvinenko. La fel cum s-a delimitat şi de alte cazuri de morţi suspecte – cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, al magnatului Boris Berezovski şi al omului de afaceri Aleksandr Perepilicinîi, toţi opozanţi ai actualului regim de la Kremlin. Mai mult, Putina a sfidat opinia publică internaţională şi l-a decorat anul trecut pe Andrei Lugovoi, pentru “contribuția sa la dezvoltarea sistemului parlamentar rus și pentru rolul său activ în viața legislativă”.
La rândul său, Marea Britanie a pus intersele sale naţionale mai presus de adevăr astfel că, potrivit AFP, pentru a nu tensiona relațiile cu Rusia, guvernul britanic l-a obstrucționat permanent în desfășurarea anchetei pe judecătorul Robert Owen, desemnat să cerceteze circumstanțele decesului. Într-o scrisoare adresată acestuia și publicată pe 19 iulie 2013, ministrul britanic de interne Theresa May a admis că “relațiile internaționale au fost un factor în decizia luată de guvern” de a nu-i autoriza inițierea unei investigații publice, procedură care, aparent contrar numelui său, permite în sistemul judiciar britanic și consultarea unor documente confidențiale. (https://www.litvinenkoinquiry.org)

Fostul colonel FSB Alexandr Litvinenko a cerut azil în Marea Britanie după ce a anunţat că se pregăteşte asasinarea oligarhului rus Boris Berezovski. În Rusia, împotriva lui Litvinenko a fost deschis un dosar penal în temeiul articolelor privind „divulgarea secretelor de stat” și „trădare.”

Alexandr Litvinenko şi istoricul Iuri Felshtinski au scris și publicat în 2002 cartea „FSB explodează Rusia”, care susține că atacurile organizate de „ceceni” în anul 1999 au fost puse la cale de FSB cu scopul aducerii la putere a lui Vladimir Putin (cartea a fost inclusă în lista materialelor extremiste in Rusia). În plus, Litvinenko a fost un critic vocal al lui Putin, susținând că președintele a fost implicat în diverse activități criminale, tot el fiind cel care a ordonat asasinarea Annei Politkovskaia.

DOC // Analizele Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase, care DOVEDESC concentrația mărită a mercurului în sânge

Analizele liderilor blocului ACUM Platforma DA și PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, arată o cantitate mărită a mercurului în sânge. Publicăm mai jos analizele, după ce liderii opoziției proeuropene au dezvăluit că există suspiciuni rezonabile că au fost otrăviți cu mercur.
Din primele analize, făcute în septembrie 2017, se vede că, în cazul lui Andrei Năstase, cantitatea mercurului în sânge depășește cu mult valoarea de referință.
Mai exact, rezultatele au arătat o concentrație de 9,9 a mercurului în sânge, în timp ce valoarea normală este sub 2.
De menționat că în acea perioadă, septembrie 2017, în țară aveau loc proteste de amploare față de adoptatea sistemul electoral mixt, promovat de PD și PSRM, proteste organizate de opoziția antioligarhică – Platforma DA și PAS.
După un tratament îndelungat, la sfârșitul anului 2018 Andrei Năstase a făcut din nou analizele, care au arătat că această valoare mărită nu a scăzut cu mult. De această dată valoarea a fost de 8,7.
Analizele din 2018 ale Maiei Sandu indică, de asemenea, o cantitate de mercur în sânge mărită – 2,7, față de intervalul de referință mai mic de 1.

Amintim că, acum două zile, Maia Sandu a dezvăluit într-un interviu pentru presa română că „există suspiciuni rezonabile că regimul a încercat să-i otrăvească”. Iar ieri, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, liderii ACUM au precizat mai multe detalii.
„A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate. Am mers și ne-am făcut teste, am descoperit că avem un conținut exagerat de metale grele în sânge și acest lucru mi s-a întâmplat și mie, și domnului Năstase. Am făcut tratament și acest tratament a ajutat la coborârea nivelului acestor metale grele în sânge. După o perioadă, testele recente au arătat iarăși o creștere. Și medicii cu care am discutat noi spun că această acumulare nu poate fi explicată în mod natural. Deci nu se poate întâmpla fără o intervenție din afară. Sunt niște suspiciuni, dar sunt niște lucruri pe care nu putem să nu le luăm în serios, în contextul atacurilor, atitudinii pe care o are această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol guvernarea de mai departe”, a declarat Maia Sandu.
„Doamna Sandu a fost cât se poate de diplomată și a folosit termenii strict juridici – suspiciuni rezonabile că am fost otrăviți. Vă spun cu toată certitudinea – suntem ținta unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări, care ne dorește morți. Bineînțeles că nu pot face așa cum se întâmplă în Rusia – cu împușcatul pe stradă, deocamdată. Se va întâmpla cât de curând dacă nu scăpăm de acești bandiți de la guvernare. Ei au atentat la viața și la sănătatea noastră prin metale grele și o să vă spun și cum se cheamă unul dintre acele metale – este mercurul. La mercur s-a apelat și împotriva mea, și împotriva Maiei Sandu, și împotriva domnului Alexandru Machedon, și împotriva unor colegi de-ai noștri cu care ne-am aflat în același anturaj. Esențial este că și eu și doamna Sandu am fost supuși unor atacuri cu acest mercur, geneza căruia, deocamdată, nu este identificată. Specialiștii din străinătate, și vorbesc întâi de toate despre specialiștii din Europa, au considerat că nu poate fi o geneză naturală, nu poate fi din alimentare, nu poate fi din aer, chiar dacă în RM avem anumite probleme sub acest aspect”, a precizat Andrei Năstase.
Sursa:jurnal.md

6 decembrie 2018, 22:57

Citeste mai mult: adev.ro/pjc1os

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, vine cu noi acuzaţii la adresa preşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Năstase susţine că Plahotniuc este în stare chiar „să ucidă oameni”, doar pentru a se menţine la putere şi a nu ajunge la închisoare.

Afirmaţiile lui Andrei Năstase au fost făcute în contextul unei dezvăluiri a Maiei Sandu, care spunea într-un interviu pentru Europa Liberă că, recent, în timp ce conducea maşina, a observat că o roată era deşurubată. Maia Sandu a sugerat că cineva intenţionat a deşurubat roata pentru a provoca un accident rutier şi că „într-o ţară condusă de un grup de criminali te poţi aştepta la orice”. În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, Andrei Năstase a comentat cele spuse de Maia Sandu, menţionând că şi unui activist al Platformei Demnitate şi Adevăr i s-a întâmplat recent un lucru similar, subliniind că nu poate fi vorba despre o coincidenţă.   „Din punctul meu de vedere face parte din arsenalul de mijloace ale lui Plahotniuc şi a acestei guvernări”, a declarat Andrei Năstase.

sursa

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships