Parlamentul European, denumit Adunarea Generala de catre tratatele institutive, este alcatuit din ’’reprezentanti ai popoarelor statelor membre’’ ale Comunitatii Europene. Membrii Parlamentului European nu sunt subordonati guvernelor tarilor lor sau parlamentelor nationale. Denumirea de Parlament European , a fost legiferata prin Actul Unic European. Parlamentul European este singura institutie comunitara care se intilneste si isi tine dezbaterile in public, opiniile si rezolutiile parlamentului se publica in Jurnalul Oficial al UE. Structura :Presedintele reprezinta parlamentul in situatii oficiale si in relatiile internationale, prezideaza sedintele plenare si intilnirile Biroului si Conferintei Presedintilor. – Biroul este responsabil de bugetul Parlamentului si raspunde de chestiuni administrative.- Conferinta presedintilor cuprinde Presedintele Parl. si presedintii grupurilor politice; fiind organismul politic conducator al parlamentului. – Comisiile. La pregatirea sesiunilor plenare a parlamentului, membrii lucreaza in comisii permanente. Mai sunt si subcomisii temporare si de ancheta. – Secretariatul : organizeaza activitatea parlamentului ; este condus de un Secretar General. Ultimele alegeri au avut loc in 2004.

Conditiile pentru desfasurarea alegerilor parlamentare prevazute in Decizia Consiliului sunt: alegerile au loc intre joia si simbata unei anumite saptamini ; orice persoana fizica, mai mare de 18 ani, are dreptul la vot ; orice membru poate vota o singura data ; statele pot restringe dreptul de vot doar la proprii cetateni sau il pot recunoaste si rezidentilor – cetateni ai altor State membre ; candidatura pentru alegerile parlamentare poate fi depusa fie independent , fie pe lista de partide, conform regulilor stabilite de fiecare legislatie nationala a statelor membre. Parlamentul este compus de un presedinte si un birou. Secretariatul General a PE este Luxemburg. Parlamentul se intilneste in sesiuni plenare la Strasbourg, dar sediul e la Bruxelles. Presedintii si vicepresedintii sunt alesi de catre membrii PE pentru operioada de 2 ani si jumatate. Presedintele, vicepresedintii si 5 chestori formeaza un Birou care este organul executiv al PE.

Sesiunile PE. PE are o sesiune anuala divizata in 12 perioade de cite o saptamina in fiecare luna, cu exceptia lunii august. Tote sesiunile Parlamentului sunt deschise publicului si se tin la Strasbourg.

Parlamentul adopta decizii cu majoriatea absoluta a voturilor exprimate, cu exceptia adoptarii motiunilor de cenzura, a bugetului sau a altor cazuri speciale prevazute

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships