Pentru a exista ca afaceri viabile, bancile au nevoie de clienti. Diferitele tipuri de clienti au cerinte diferite, în concordanta cu afacerile lor sau cu nevoile personale, oferind un potential important pentru dezvoltarea activitatii bancare. Cerintele si nevoile clientilor se pot schimba, dupa o perioada de timp, în functie de noile conditii existente în economie si societate. Pentru o banca este avantajos sa aiba diferite tipuri de clienti, întrucât astfel, va primi depozite si va acorda împrumuturi atât pentru afaceri cât si persoanelor particulare.
Ca urmare a valorificarii de catre banca a potentialului de dezvoltare a activitatii, oferit de clienti, rezulta avantaje atât pentru banca cât si pentru clienti. Avantajele clientilor pot fi considerate:
 siguranta privind depozitele pastrate la banci;
 dobânda primita pentru acestea;
 faptul ca sumele pastrate n conturile bancare pot fi restituite oricând, la cerere;
 transferurile de bani de care pot beneficia ( în loc de a purta asupra lor mari sume de bani în numerar).
Prin satisfacerea nevoilor clientilor si prin oferta de servicii performante, bancile îsi vor pastra clientii si vor fi în masura sa ofere noi servicii. Într-o economie de piata este un fapt bine stabilit ca produsele bancare specializate sunt mai usor de dezvoltat si utilizat de catre clientii existenti, decât de catre noii clienti. Este, prin umare important sa se identifice diferitele tipuri de clienti si cerintele specifice acestora. Companiile vor avea nevoi diferite în functie de natura si volumul afacerilor. O companie mica, de exemplu, poate avea nevoie de un împrumut pe termen scurt pentru a acoperi nevoile pentru servicii si productie. Marii investitori pot dori sa împrumute bani pentru investitii în asa fel încât sa-si extinda si sa-si diversifice afacerea.
Nevoile persoanelor fizice, ce îsi deschid conturi personal, pot diferi în functie de nivelul venitului si stilul de viata. În prezent, acest tip de clienti au o pondere scazuta în România, dar, în perspectiva, numarul celor ce îsi deschid conturi personale ar trebui sa creasca considerabil.
Într-o economie de piata, clientii opteaza pe baza nevoilor lor si vor alege o anumita banca, în functie de serviciile si avantajele oferite. Acest criteriu de optiune va conduce un timp, la o industrie bancara dezvoltata în functie de cerere. Presiunea exercitata de clintii cu diferite necesitati si existenta serviciilor oferite si de alte institutii financiare, vor conduce la schimbari si înbunatatiri în sistemul bancar. În timp, ca urmare a faptului ca bancile încep sa-si înbunatateasca strategiile, vor fi introduse noi produse si servicii bancare în concordanta cu practica bancara internationala.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships