Banca Mondiala a elaborat o serie de proiecte care au incercat sa conduca la cresterea eficientei sectorului transporturilor in Romania. Astfel:

I. Proiecte finalizate

Proiectul de Reabilitare a Sectorului Transportului
Coordonat de Ministerul Transporturilor, proiectul totaliza costuri de 403,4 milioane dolari SUA. Banca Mondiala a acordat un imprumut Romaniei in valoare de 120 milioane dolari SUA, si astfel a devenit realizabil in perioada 1993-1998.
Acest proiect urmarea cresterea eficientei sectorului si capacitatii de a face fata cerintelor in domeniul transporturilor prin imbunatatirea situatiei retelei de drumuri, selectarea investitiilor in domeniul transportului pe baza criteriilor economice, imbunatatirea performantelor fiscale, reducerea risipei de energie si sprijinirea ofertei de locuri de munca, mai ales in societatile nou privatizate.
Proiectul avea mai multe componente, precum: reabilitarea si siguranta drumurilor, echipamente, asistenta tehnica, instruire de specialitate si cai ferate .

II. Proiecte in derulare

1. Proiectul de reabilitare a cailor ferate
Este coordonat de Societatea CFR Infrastructura. Costurile s-au ridicat la 383 milioane dolari SUA dintre care 120 milioane reprezemta imprumutul de la Banca Mondiala, 142 milioane dolari finantarea bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, iar 121 milioane dolari proveneau de la guvernul Romaniei. S-a aprobat in 1996 si urmeaza sa se incheie in decembrie 2001.
Proiectul urmareste sprijinirea si adancirea procesului de restructurare initiat de SNCFR si de Guvern. El sustine masuri care sa duca la o noua lege a cailor ferate, un Plan de Actiune in vederea restructurarii si un Contract de Executie incheiat intre SNCFR si Guvern.
Se au in vedere innoirea sinelor de tren, semnalizarilor, telecomunicatiilor, imbunatatirea protectiei mediului. Reabilitarea vagoanelor de pasageri si de marfa, perfectionarea personalului, asistentei tehnice si Sistemului Integrat de Informatii (SIIS).
2) Al Doilea Proiect de Modernizare al Drumurilor
A fost aprobat in 1997 si urmeaza a se incheia in 2003. Este coordonat de Ministerul Transporturilor si insumeaza costuri de 553 milioane dolari SUA. Cu 150 milioane dolari suntem imprumutati de Banca Mondiala, iar alti finantatori sunt: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (86 milioane dolari), Banca Europeana de Investitii (87 milioane dolari) si Guern (214 milioane dolari).
Se urmareste imbunatatirea sigurantei traficului, dotarea mai buna a parcului de vehicule, promovarea reducerii continutului de plumb din benzina. Se doreste de asemenea si largirea a 1000 km de drumuri si poduri.

Join Us On Telegram @rubyskynews

Apply any time of year for Internships/ Scholarships