In anul 2000, in primul trimestru au fost finalizate 2700 de locuinte, cu 27% mai mult decat in acelasi trimestru al anului precedent, dintre care 537 au fost construite din fondurile populatiei. In aceasta perioada s-au dat in folosinta 70 de locuinte. Conform datelor oferite de Comisia Nationala pentru Statistica, la jumatatea anului 2000 erau in curs de executie aproximativ 65000 locuinte. Dintre acestea, 40% erau in stadiul de finalizare, iar 38% erau in stadiu de finisaj.
In primul trimestru al anului 2001, investitiile in constructii au fost in valoare de 12316 miliarde lei., in crestere fata de anul precedent cu aproape 5%. In lucrari de constructie noi s-au investit 8000 miliarde lei (65% din totalul investitiilor in constructii). Pe langa constructia de locuinte, se mai executa si lucrari de reparatii capitale (2000 miliarde lei) si lucrari de intretinere si reparatii curente (2500 miliarde lei). Tot in aceasta perioada s-au dat in folosinta 3455 locuinte. La inceputul lui Aprilie se aflau in diferite stadii de executie 66200 de locuinte, dintre care 774 erau in stadiu avansat de finalizare, iar 25500 erau in stadiul de finisaj.
Programe pentru viitor
Strategia de dezvoltare a Romaniei pe termen mediu are in vedere relansarea constructiilor de locuinte, reabilitarea, consolidarea si modernizarea fondului existent, cu asigurarea protectiei seismice.
Pentru relanasarea activitatii in domeniul constructiilor, cu precadere in domeniul locuintelor, in conditii de eficienta economica si ecologica, principalele actiuni pe care Guvernul Romaniei le va intreprinde sunt urmatoarele:
• Relansarea si incurajarea constructiilor de locuinte si imbunatatirea conditiilor de locuire in Romania
• Imbunatatirea calitatii vietii la sate
• Stimularea de constructii social-culturale, mai ales sali de sport pentru tineri
• Perfectionarea reglementarilor tehnice de proiectare, executie si utilizare in constructii
Problema care iese in evidenta este marea discrepanta intre posibilitateea scazuta a populatiei de a achizitiona apartamente – mai ales de catre familiile de tineri – datorita pretutilor foarte mari si gradul foarte mare de degradare al acestora. De aceea, alaturi de preocuparea de a crea locuinte mai sigure pe viitor, programul urmareste si elaborarea reglementarilor tehnice pentru investigarea si monitorizarea starii constructiilor existente.
Relansarea constructiei de locuinte se poate realiza in conditiile in care apare un proces general de crestere a activitatii de constructii. Acesta din urma este conditionat de pregatirea personalului – studii de specialitate, de costurile pe care acest proces le presupune si de sprijinirea lui cu ajutorul investitiilor private.
Programul guvernamental isi propune sa demareze lucrari de construire a 38000 de locuinte destinate inchirierii, avand diferite tipuri de finantare, chiar si initierea unor programe de locuinte sociale.